Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

655 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

633 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż.

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - Krok 1

Krok 2

Do miseczki wrzuć imbir, kurkumę, curry, sos rybny, sos sojowy, cukier oraz cebulę i czosnek. Dokładnie zmiksuj, aby uzyskać gładką pastę.

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż powstałą pastę, następnie wlej mleko kokosowe. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr oraz sok z cytryny.

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - Krok 3

Krok 4

Do powstałego sosu dodaj mięso z kurczaka pokrojone w drobną kostkę. Całość gotuj powoli, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj posypane siekaną kolendrą.

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Piotr Pomorski

    Piotr Pomorski , 15.10.2020

    "Mleko kokosowe - 1 opakowanie" czyli ile? opakowania są różnej wielkości...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Ayuk

    Katarzyna Ayuk , 29.02.2020

    Szybkie i pyszne danie, często wracam do tej potrawy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kotlety pożarskie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amok Moan - Kurczak po kambodżańskuAmok Moan - Kurczak po kambodżańsku

Co najlepiej opisuje kambodżańską kuchnię, wciąż słabo znaną w Polsce? Niesamowity aromat, kolory i akceptowalna dla Europejczyków ostrość potraw. Jeśli chcecie rozpocząć przygodę z tym niesamowitym kulinarnym światem, spróbujcie amok moan, czyli kurczaka z warzywami, cebulą, sosem rybnym, sojowym, curry, a także nieodłącznym składnikiem dań z Kambodży – sokiem z utartego kokosa. Amok moan to przepis niewymagający zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wyruszcie jedynie do sklepu z egzotyczną żywnością po niezbędne składniki i możemy zaczynać.

Dla kogo?

Amok moan to potrawa dla osób poszukujących nowych smaków, kulinarnych doznań i aromatycznych podróży. Posmakuje miłośnikom kuchni egzotycznej.

Na jaką okazję?

Amok moan – danie na wyjątkową okazję. Tak można określić tę potrawę. Przygotujcie kurczaka po kambodżańsku na obiad. Będzie także kulinarnym zaskoczeniem dla gości, których zaprosicie na domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Napój kokosowy stanowi jeden z ważniejszych składników kuchni kambodżańskiej. Wykorzystywany jest do przygotowywania potraw wytrawnych, a także deserów. Jest efektem zalania wrzątkiem miąższu orzecha kokosowego, a następnie odciśnięcia go przez gazę.

Dla urozmaicenia:

Amok moan najlepiej serwować od razu po przygotowaniu, gdy danie jest jeszcze gorące.