Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
695 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 słoik

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż.

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - Krok 1

Krok 2

Do miseczki wrzuć imbir, kurkumę, curry, sos rybny, sos sojowy, cukier oraz cebulę i czosnek. Dokładnie zmiksuj, aby uzyskać gładką pastę.

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż powstałą pastę, następnie wlej napój kokosowy. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr oraz sok z cytryny.

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - Krok 3

Krok 4

Do powstałego sosu dodaj mięso z kurczaka pokrojone w drobną kostkę. Całość gotuj powoli, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj posypane siekaną kolendrą.

Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Piotr Pomorski

    Piotr Pomorski , 15.10.2020

    "Mleko kokosowe - 1 opakowanie" czyli ile? opakowania są różnej wielkości...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Ayuk

    Katarzyna Ayuk , 29.02.2020

    Szybkie i pyszne danie, często wracam do tej potrawy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Amok Moan - Kurczak po kambodżańskuAmok Moan - Kurczak po kambodżańsku

Co najlepiej opisuje kambodżańską kuchnię, wciąż słabo znaną w Polsce? Niesamowity aromat, kolory i akceptowalna dla Europejczyków ostrość potraw. Jeśli chcecie rozpocząć przygodę z tym niesamowitym kulinarnym światem, spróbujcie amok moan, czyli kurczaka z warzywami, cebulą, sosem rybnym, sojowym, curry, a także nieodłącznym składnikiem dań z Kambodży – sokiem z utartego kokosa. Amok moan to przepis niewymagający zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wyruszcie jedynie do sklepu z egzotyczną żywnością po niezbędne składniki i możemy zaczynać.

Dla kogo?

Amok moan to potrawa dla osób poszukujących nowych smaków, kulinarnych doznań i aromatycznych podróży. Posmakuje miłośnikom kuchni egzotycznej.

Na jaką okazję?

Amok moan – danie na wyjątkową okazję. Tak można określić tę potrawę. Przygotujcie kurczaka po kambodżańsku na obiad. Będzie także kulinarnym zaskoczeniem dla gości, których zaprosicie na domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Napój kokosowy stanowi jeden z ważniejszych składników kuchni kambodżańskiej. Wykorzystywany jest do przygotowywania potraw wytrawnych, a także deserów. Jest efektem zalania wrzątkiem miąższu orzecha kokosowego, a następnie odciśnięcia go przez gazę.

Dla urozmaicenia:

Amok moan najlepiej serwować od razu po przygotowaniu, gdy danie jest jeszcze gorące.