Amok Moan - Kurczak po kambodżańsku

- Krok 1Cebulę posiekaj, a czosnek zmiażdż.
- Krok 2Do miseczki wrzuć imbir, kurkumę, curry, sos rybny, sos sojowy, cukier oraz cebulę i czosnek. Dokładnie zmiksuj, aby uzyskać gładką pastę.
- Krok 3Na patelni podsmaż powstałą pastę, następnie wlej mleko kokosowe. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr oraz sok z cytryny.
- Krok 4Do powstałego sosu dodaj mięso z kurczaka pokrojone w drobną kostkę. Całość gotuj powoli, aż mięso zrobi się miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj posypane siekaną kolendrą.

Jeśli raz skosztujesz, z pewnością do niego wrócisz. Przyciąga wyrazistym smakiem i kusi słodko-cierpkim zapachem. Imbiru z Nigerii używaj do słodkich wypieków, puddingów, domowych przetworów oraz żeberek. Jest niezastąpiony do zimowych napojów i letnich sorbetów malinowych.

Co najlepiej opisuje kambodżańską kuchnię, wciąż słabo znaną w Polsce? Niesamowity aromat, kolory i akceptowalna dla Europejczyków ostrość potraw. Jeśli chcecie rozpocząć przygodę z tym niesamowitym kulinarnym światem, spróbujcie amok moan, czyli kurczaka z warzywami, cebulą, sosem rybnym, sojowym, curry, a także nieodłącznym składnikiem dań z Kambodży – sokiem z utartego kokosa. Amok moan to przepis niewymagający zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wyruszcie jedynie do sklepu z egzotyczną żywnością po niezbędne składniki i możemy zaczynać.
Dla kogo?
Amok moan to potrawa dla osób poszukujących nowych smaków, kulinarnych doznań i aromatycznych podróży. Posmakuje miłośnikom kuchni egzotycznej.
Na jaką okazję?
Amok moan – danie na wyjątkową okazję. Tak można określić tę potrawę. Przygotujcie kurczaka po kambodżańsku na obiad. Będzie także kulinarnym zaskoczeniem dla gości, których zaprosicie na domowe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Napój kokosowy stanowi jeden z ważniejszych składników kuchni kambodżańskiej. Wykorzystywany jest do przygotowywania potraw wytrawnych, a także deserów. Jest efektem zalania wrzątkiem miąższu orzecha kokosowego, a następnie odciśnięcia go przez gazę.
Dla urozmaicenia:
Amok moan najlepiej serwować od razu po przygotowaniu, gdy danie jest jeszcze gorące.