Sałatka z kurczakiem i mandarynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż filety na patelni z dwóch stron.

Krok 2

Porwij liście sałaty rzymskiej na małe kawałki, dodaj do nich mandarynki z puszki.

Krok 3

Przygotuj sos mieszając jogurt z majonezem. Na koniec dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i dopraw całość do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem i mandarynkamiSałatka z kurczakiem i mandarynkami

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami to wyśmienite i udane połączenie smaków. Delikatne mięso drobiowe ze słodkimi, soczystymi owocami, tworzy pyszne danie, które doskonale sprawdzi się podane na przystawkę albo kolację. Na początek podsmaż filety z kurczaka, aby się zarumieniły, a w środku pozostały soczyste. Kiedy będą gotowe, pokrój mięso na małe kawałki lub paski, dodaj sałatę rzymską oraz mandarynki, najlepiej z puszki – są słodsze i pozbawione błonek. Całość dopraw gęstym, wyrazistym sosem, przygotowanym poprzez wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym i przyprawą uniwersalną. Żeby sałatka była lekko chrupiąca, możesz dołączyć do niej nieco zmiażdżonych w moździerzu lub drobno posiekanych orzechów włoskich, uprażonych wcześniej na patelni. Mięso przed umieszczeniem w sałatce warto skropić niewielką ilością świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Sałatkę serwuj z grzankami, paluszkami grissini albo bagietkę. Cenimy Twoją opinię o naszych przepisach – podziel się nią w komentarzu.