Sałatka z kurczakiem i mandarynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
173 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż filety na patelni z dwóch stron.

Krok 2

Porwij liście sałaty rzymskiej na małe kawałki, dodaj do nich mandarynki z puszki.

Krok 3

Przygotuj sos mieszając jogurt z majonezem. Na koniec dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i dopraw całość do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem i mandarynkamiSałatka z kurczakiem i mandarynkami

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami to wyśmienite i udane połączenie smaków. Delikatne mięso drobiowe ze słodkimi, soczystymi owocami, tworzy pyszne danie, które doskonale sprawdzi się podane na przystawkę albo kolację. Na początek podsmaż filety z kurczaka, aby się zarumieniły, a w środku pozostały soczyste. Kiedy będą gotowe, pokrój mięso na małe kawałki lub paski, dodaj sałatę rzymską oraz mandarynki, najlepiej z puszki – są słodsze i pozbawione błonek. Całość dopraw gęstym, wyrazistym sosem, przygotowanym poprzez wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym i przyprawą uniwersalną. Żeby sałatka była lekko chrupiąca, możesz dołączyć do niej nieco zmiażdżonych w moździerzu lub drobno posiekanych orzechów włoskich, uprażonych wcześniej na patelni. Mięso przed umieszczeniem w sałatce warto skropić niewielką ilością świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Sałatkę serwuj z grzankami, paluszkami grissini albo bagietkę. Cenimy Twoją opinię o naszych przepisach – podziel się nią w komentarzu.