Sałatka z kurczakiem i mandarynkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

173 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż filety na patelni z dwóch stron.

Krok 2

Porwij liście sałaty rzymskiej na małe kawałki, dodaj do nich mandarynki z puszki.

Krok 3

Przygotuj sos mieszając jogurt z majonezem. Na koniec dodaj Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i dopraw całość do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem i mandarynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem i mandarynkamiSałatka z kurczakiem i mandarynkami

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami to wyśmienite i udane połączenie smaków. Delikatne mięso drobiowe ze słodkimi, soczystymi owocami, tworzy pyszne danie, które doskonale sprawdzi się podane na przystawkę albo kolację. Na początek podsmaż filety z kurczaka, aby się zarumieniły, a w środku pozostały soczyste. Kiedy będą gotowe, pokrój mięso na małe kawałki lub paski, dodaj sałatę rzymską oraz mandarynki, najlepiej z puszki – są słodsze i pozbawione błonek. Całość dopraw gęstym, wyrazistym sosem, przygotowanym poprzez wymieszanie majonezu z jogurtem naturalnym i przyprawą uniwersalną. Żeby sałatka była lekko chrupiąca, możesz dołączyć do niej nieco zmiażdżonych w moździerzu lub drobno posiekanych orzechów włoskich, uprażonych wcześniej na patelni. Mięso przed umieszczeniem w sałatce warto skropić niewielką ilością świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Sałatkę serwuj z grzankami, paluszkami grissini albo bagietkę. Cenimy Twoją opinię o naszych przepisach – podziel się nią w komentarzu.