Zielone Gofry a la pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielone Gofry a la pizza

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

4 sztuki

200 gramów

400 mililitrów

4 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżeczka

farsz:

200 gramów

4 łyżki

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

3 listków

1 pęczek

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej gofrownicę. W kielichu miksera zmiksuj na gładką masę jogurt, natkę pietruszki, ząbek czosnku. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej.

Zielone Gofry a la pizza - Krok 1

Krok 2

Rozdziel jaja, białko ubij na sztywną pianę. W drugiej misce połącz żółtka, jogurt z pietruszką, mąkę, proszek do pieczenia, masło, 3 łyżki przyprawy Knorr, parmezan. Do powstałego ciasta dodaj ubitą pianę.

Zielone Gofry a la pizza - Krok 2

Krok 3

Gorącą gofrownicę posmaruj pozostałym masłem, wlej ciasto, upiecz gofry. Piecz je w zależności od gofrownicy - około 4-5 minut, aż gofry będą chrupiące i złociste. Upieczone gofry przełóż na talerz.

Zielone Gofry a la pizza - Krok 3

Krok 4

Na suchej patelni upraż pestki dyni, posiekaj ząbek czosnku i natkę kolendry. Pieczarki pokrój w pół-plastry, cebulę w drobną kosteczkę, drobno posiekaj kapary i oliwki, zetrzyj na tarce ser.

Zielone Gofry a la pizza - Krok 4

Krok 5

W misce rozmieszaj w oleju 1 łyżkę przyprawy do kurczaka i pastę chili. Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż na pół, obficie natrzyj ją przygotowaną marynatą. Kurczaka obsmaż na średnio rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Usmażone piersi przestudź, pokrój w drobna kosteczkę. Na tej samej patelni usmaż cebulę i pieczarki. Po usmażeniu przełóż je do miski, dodaj kapary, oliwki, posiekany czosnek, pestki dyni, ser i kurczaka.

Zielone Gofry a la pizza - Krok 5

Krok 6

Całość dokładnie wymieszaj z kolendrą. Na powierzchni gofra ułóż liść sałaty, nałóż farsz. Kanapkę przykryj drugim gofrem, wstaw na 8 minut do nagrzanego piekarnika. Ciepłego gofra przetnij na pół po skosie, podawaj z ketchupem lub innym ulubionym sosem.

Zielone Gofry a la pizza - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać szczyptę kminu rzymskiego i kilka marynowanych papryczek jalapenio.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielone Gofry a la pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielone Gofry a la pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielone Gofry a la pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielone Gofry a la pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielone Gofry a la pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielone Gofry a la pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielone Gofry a la pizza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielone Gofry a la pizza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielone Gofry a la pizzaZielone Gofry a la pizza

Wielu osobom gofry kojarzą się z beztroskimi wakacjami. Chrupiące ciasto, bita śmietana, świeże owoce – oto smak urlopu! Jednak po ten letni przysmak możemy sięgać o każdej porze roku. Znamy go doskonale w roli deseru – teraz pora zamienić go w wytrawną przekąskę. Przekonaj się, jak udane połączenie tworzy z rozchwytywanym na całym świecie plackiem – oto gofry a’la pizza!

Dla kogo?

Zielone gofry a’la pizza pokocha każdy, komu brakuje cierpliwości do wyrabiania drożdżowego ciasta na pizzę.

Na jaką okazję?

Obiad albo kolacja na szybko? Idzie jak z płatka! Weekendowe spotkanie z przyjaciółmi? Przygotuj podwójną porcję, bo szybko zniknie z talerzy, zielone gofry mają niezłe wzięcie!

Czy wiesz, że?

Szacuje się, że historia gofrów zaczęła się w Belgii już w X wieku – oto potrawa z historią!

Dla urozmaicenia:

Także na zimno gofry pizzowe smakują znakomicie. Chętnie są podawane w towarzystwie sałatki. Z brokułem będzie jeszcze bardziej zielono!