Kurczak z boczkiem pieczony w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z boczkiem pieczony w cieście

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

600 gramów

null

500 mililitrów

60 gramów

2 sztuki

4 gramy

0.5 szklanki

1 łyżka

6 plastrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, pierś z kurczaka oraz boczek pokrój w paski. Całość usmaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 2

Teraz wlej na patelnię mleko, dodaj musztardę i wsyp zawartość opakowania Fix Knorr. Całość zagotuj, aż powstanie gęsty sos.

Krok 3

Zagotuj wodę z margaryną. Następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

Krok 4

Wlej do ciasta dwa rozkłócone jajka i wymieszaj, najlepiej mikserem.

Krok 5

Farsz mięsny przełóż do naczynia żaroodpornego. Dookoła nałóż łyżką ciasto. Po wierzchu posyp startym parmezanem i piecz w 180 °C przez 15-20 minut. Podawaj udekorowane gałązkami rozmarynu.

1

Opinie o przepisie

  • Bożena Kulig

    Bożena Kulig , 21.08.2019

    uwielbiam ta potrawe na obiad, mieso do niej wybieram od dobrowolskich bo uwazam ze maja najlpesze miesko, smak i jakość to ich bardzo wyróżnia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z boczkiem pieczony w cieście  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z boczkiem pieczony w cieście  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z boczkiem pieczony w cieście  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z boczkiem pieczony w cieście  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z boczkiem pieczony w cieście  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z boczkiem pieczony w cieście  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z boczkiem pieczony w cieście  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z boczkiem pieczony w cieście  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej