
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
40 gramów
200 gramów
0.5 szklanki
70 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr, odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Kurczaka pokroić w drobną kotkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka łagodnego. Paprykę pokroić w kostkę, dymkę posiekać, Orzechy drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce.
Krok 3
Na łyżce oleju podsmażyć kurczaka, następnie dodać paprykę czerwoną, smażyć ok 3 minut. Odstawić.
Krok 4
Do ugotowanego ryżu dodać posiekane orzechy, połowę dymki, sos sojowy i śmietankę, wymieszać - następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ryż ułożyć kurczaka z papryką, całość posypać żółtym serem i posypać pozostałą dymką. Zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni 10-15 minut.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej