
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
40 gramów
200 gramów
0.5 szklanki
70 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr, odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Kurczaka pokroić w drobną kotkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka łagodnego. Paprykę pokroić w kostkę, dymkę posiekać, Orzechy drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce.
Krok 3
Na łyżce oleju podsmażyć kurczaka, następnie dodać paprykę czerwoną, smażyć ok 3 minut. Odstawić.
Krok 4
Do ugotowanego ryżu dodać posiekane orzechy, połowę dymki, sos sojowy i śmietankę, wymieszać - następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ryż ułożyć kurczaka z papryką, całość posypać żółtym serem i posypać pozostałą dymką. Zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni 10-15 minut.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej