Kurczak zapiekany z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany z ryżem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

7

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

40 gramów

200 gramów

0.5 szklanki

70 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować na sypko z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr, odstawić do wystudzenia.

Krok 2

Kurczaka pokroić w drobną kotkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka łagodnego. Paprykę pokroić w kostkę, dymkę posiekać, Orzechy drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce.

Krok 3

Na łyżce oleju podsmażyć kurczaka, następnie dodać paprykę czerwoną, smażyć ok 3 minut. Odstawić.

Krok 4

Do ugotowanego ryżu dodać posiekane orzechy, połowę dymki, sos sojowy i śmietankę, wymieszać - następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ryż ułożyć kurczaka z papryką, całość posypać żółtym serem i posypać pozostałą dymką. Zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni 10-15 minut.

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Lila

    Lila , 28.07.2021

    Jestem w szoku, Wielka pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej