Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
0.5 kilograma
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
40 gramów
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odstaw szpinak, aby się rozmroził. Następnie przełóż go na sito i dokładnie odsącz z nadmiaru wody.
Krok 2
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, żółtko, parmezan, odciśnięty szpinak, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na kopytka.
Krok 3
Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną.
Krok 4
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Na patelni roztop masło. Dodaj odcedzone kopytka i wymieszaj. Przełóż na talerz. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i natychmiast podawaj z sosem na boku.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopytka ze szpinakiem
Kopytka, czyli kluski o charakterystycznym kształcie, to popularny dodatek do obiadu, zwłaszcza do gulaszu czy pieczeni. Doskonale sprawdzają się też jako samodzielne danie. Jeśli chcesz je podać w takiej formie, dobrze będzie urozmaicić ciasto dodatkami – zobacz nasz przepis na kopytka ze szpinakiem. Smak ciasta wzbogacisz także wyrazistym parmezanem (albo innym twardym serem, np. pecorino), który wspaniale skomponuje się z dość neutralnym szpinakiem. Zagnieć ciasto, dodając żółtko oraz wodę, i formuj je w długie paski, a następnie pokrój je pod skosem na kawałki. Wrzucaj do wrzącej wody i gotuj do czasu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Możesz podać je od razu albo podsmażyć, żeby stały się złociste i chrupiące. Serwuj posypane żółtym serem albo polane jogurtem naturalnym – świetnie pasować będzie do nich dip z twarożku, a jako warzywny dodatek – zielona sałata masłowa lub roszponka. Przekonaj się, jak łatwe może być gotowanie i przygotuj kopytka ze szpinakiem według naszego przepisu. Do dzieła!