Kopytka ze szpinakiem mrożonym - przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Kopytka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
1077 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

40 gramów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odstaw szpinak, aby się rozmroził. Następnie przełóż go na sito i dokładnie odsącz z nadmiaru wody.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, żółtko, parmezan, odciśnięty szpinak, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na kopytka.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Na patelni roztop masło. Dodaj odcedzone kopytka i wymieszaj. Przełóż na talerz. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i natychmiast podawaj z sosem na boku.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Krystyna Krusiewicz

    Krystyna Krusiewicz , 24.02.2020

    Lubię szpinak a w kopytkach smakuje wybornie ja uwielbiam je z dipem jogurtów o-czosnkowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 07Lilka1

    07Lilka1 , 09.12.2019

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • garazyna kruk

    garazyna kruk , 30.06.2019

    musza byc pyszne, zycze smacznego a ja spruboje sobie zrobic.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka ze szpinakiemKopytka ze szpinakiem

Kopytka, czyli kluski o charakterystycznym kształcie, to popularny dodatek do obiadu, zwłaszcza do gulaszu czy pieczeni. Doskonale sprawdzają się też jako samodzielne danie. Jeśli chcesz je podać w takiej formie, dobrze będzie urozmaicić ciasto dodatkami – zobacz nasz przepis na kopytka ze szpinakiem. Przekonaj się, jak łatwe może być gotowanie i przygotuj kopytka ze szpinakiem według naszej receptury. Do dzieła!

Dla kogo?

Smak ciasta na kopytka szpinakowe wzbogacisz także wyrazistym parmezanem (albo innym twardym serem, np. pecorino), który wspaniale skomponuje się z dość neutralnym szpinakiem. Nie musisz się więc obawiać, że mączne danie będzie nijakie. Kopytka ze szpinakiem i serem zadowolą najbardziej wybrednych smakoszy.

Na jaką okazję?

Zagnieć ciasto, dodając żółtko oraz wodę, i formuj je w długie paski, a następnie pokrój je pod skosem na kawałki. Wrzucaj tak przygotowane kopytka szpinakowe do wrzącej wody i gotuj do czasu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Wykorzystaj przepis na kopytka ze szpinakiem, gdy potrzebujesz inspiracji na rodzinny obiad z warzywnym akcentem.

Czy wiesz, że?

Nie musisz gorączkowo szukać w sklepach świeżych liści szpinaku. Za sprawą przepisu na kopytka ze szpinakiem mrożonym, smakiem pysznego dania będziesz cieszyć się niezależnie od pory roku i sezonu. Kluski możesz podać od razu albo podsmażyć, żeby stały się złociste i chrupiące.

Dla urozmaicenia:

Serwuj gotowe kopytka ze szpinakiem posypane żółtym serem albo polane jogurtem naturalnym – świetnie pasować będzie do nich dip z twarożku, a jako warzywny dodatek – zielona sałata masłowa lub roszponka.