Kopytka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

561 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

676 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

40 gramów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odstaw szpinak, aby się rozmroził. Następnie przełóż go na sito i dokładnie odsącz z nadmiaru wody.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, żółtko, parmezan, odciśnięty szpinak, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na kopytka.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Na patelni roztop masło. Dodaj odcedzone kopytka i wymieszaj. Przełóż na talerz. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i natychmiast podawaj z sosem na boku.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Krystyna Krusiewicz

    Krystyna Krusiewicz, 24.02.2020

    Lubię szpinak a w kopytkach smakuje wybornie ja uwielbiam je z dipem jogurtów o-czosnkowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 07Lilka1

    07Lilka1, 09.12.2019

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • garazyna kruk

    garazyna kruk, 30.06.2019

    musza byc pyszne, zycze smacznego a ja spruboje sobie zrobic.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka ze szpinakiemKopytka ze szpinakiem

Kopytka, czyli kluski o charakterystycznym kształcie, to popularny dodatek do obiadu, zwłaszcza do gulaszu czy pieczeni. Doskonale sprawdzają się też jako samodzielne danie. Jeśli chcesz je podać w takiej formie, dobrze będzie urozmaicić ciasto dodatkami – zobacz nasz przepis na kopytka ze szpinakiem. Smak ciasta wzbogacisz także wyrazistym parmezanem (albo innym twardym serem, np. pecorino), który wspaniale skomponuje się z dość neutralnym szpinakiem. Zagnieć ciasto, dodając żółtko oraz wodę, i formuj je w długie paski, a następnie pokrój je pod skosem na kawałki. Wrzucaj do wrzącej wody i gotuj do czasu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Możesz podać je od razu albo podsmażyć, żeby stały się złociste i chrupiące. Serwuj posypane żółtym serem albo polane jogurtem naturalnym – świetnie pasować będzie do nich dip z twarożku, a jako warzywny dodatek – zielona sałata masłowa lub roszponka. Przekonaj się, jak łatwe może być gotowanie i przygotuj kopytka ze szpinakiem według naszego przepisu. Do dzieła!