
Składniki
400 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
0.5 kilograma
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
40 gramów
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odstaw szpinak, aby się rozmroził. Następnie przełóż go na sito i dokładnie odsącz z nadmiaru wody.

Krok 2
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, żółtko, parmezan, odciśnięty szpinak, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na kopytka.

Krok 3
Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną.

Krok 4
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Na patelni roztop masło. Dodaj odcedzone kopytka i wymieszaj. Przełóż na talerz. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i natychmiast podawaj z sosem na boku.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopytka ze szpinakiem
Kopytka, czyli kluski o charakterystycznym kształcie, to popularny dodatek do obiadu, zwłaszcza do gulaszu czy pieczeni. Doskonale sprawdzają się też jako samodzielne danie. Jeśli chcesz je podać w takiej formie, dobrze będzie urozmaicić ciasto dodatkami – zobacz nasz przepis na kopytka ze szpinakiem. Przekonaj się, jak łatwe może być gotowanie i przygotuj kopytka ze szpinakiem według naszej receptury. Do dzieła!
Dla kogo?
Smak ciasta na kopytka szpinakowe wzbogacisz także wyrazistym parmezanem (albo innym twardym serem, np. pecorino), który wspaniale skomponuje się z dość neutralnym szpinakiem. Nie musisz się więc obawiać, że mączne danie będzie nijakie. Kopytka ze szpinakiem i serem zadowolą najbardziej wybrednych smakoszy.
Na jaką okazję?
Zagnieć ciasto, dodając żółtko oraz wodę, i formuj je w długie paski, a następnie pokrój je pod skosem na kawałki. Wrzucaj tak przygotowane kopytka szpinakowe do wrzącej wody i gotuj do czasu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Wykorzystaj przepis na kopytka ze szpinakiem, gdy potrzebujesz inspiracji na rodzinny obiad z warzywnym akcentem.
Czy wiesz, że?
Nie musisz gorączkowo szukać w sklepach świeżych liści szpinaku. Za sprawą przepisu na kopytka ze szpinakiem mrożonym, smakiem pysznego dania będziesz cieszyć się niezależnie od pory roku i sezonu. Kluski możesz podać od razu albo podsmażyć, żeby stały się złociste i chrupiące.
Dla urozmaicenia:
Serwuj gotowe kopytka ze szpinakiem posypane żółtym serem albo polane jogurtem naturalnym – świetnie pasować będzie do nich dip z twarożku, a jako warzywny dodatek – zielona sałata masłowa lub roszponka.