Kopytka ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kopytka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

592 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

689 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

0.5 kilograma

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

40 gramów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odstaw szpinak, aby się rozmroził. Następnie przełóż go na sito i dokładnie odsącz z nadmiaru wody.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, żółtko, parmezan, odciśnięty szpinak, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na kopytka.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Kopytka gotuj w lekko osolonej wodzie kilka minut, aż wypłyną.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr przygotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Po zagotowaniu dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Na patelni roztop masło. Dodaj odcedzone kopytka i wymieszaj. Przełóż na talerz. Po wierzchu posyp startym żółtym serem i natychmiast podawaj z sosem na boku.

Kopytka ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Krystyna Krusiewicz

    Krystyna Krusiewicz , 24.02.2020

    Lubię szpinak a w kopytkach smakuje wybornie ja uwielbiam je z dipem jogurtów o-czosnkowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 07Lilka1

    07Lilka1 , 09.12.2019

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • garazyna kruk

    garazyna kruk , 30.06.2019

    musza byc pyszne, zycze smacznego a ja spruboje sobie zrobic.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka ze szpinakiemKopytka ze szpinakiem

Kopytka, czyli kluski o charakterystycznym kształcie, to popularny dodatek do obiadu, zwłaszcza do gulaszu czy pieczeni. Doskonale sprawdzają się też jako samodzielne danie. Jeśli chcesz je podać w takiej formie, dobrze będzie urozmaicić ciasto dodatkami – zobacz nasz przepis na kopytka ze szpinakiem. Smak ciasta wzbogacisz także wyrazistym parmezanem (albo innym twardym serem, np. pecorino), który wspaniale skomponuje się z dość neutralnym szpinakiem. Zagnieć ciasto, dodając żółtko oraz wodę, i formuj je w długie paski, a następnie pokrój je pod skosem na kawałki. Wrzucaj do wrzącej wody i gotuj do czasu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Możesz podać je od razu albo podsmażyć, żeby stały się złociste i chrupiące. Serwuj posypane żółtym serem albo polane jogurtem naturalnym – świetnie pasować będzie do nich dip z twarożku, a jako warzywny dodatek – zielona sałata masłowa lub roszponka. Przekonaj się, jak łatwe może być gotowanie i przygotuj kopytka ze szpinakiem według naszego przepisu. Do dzieła!