Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - domowy, smaczny | Przepisy.pl pixel

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

390 osób wydrukowało

Pobierz pdf

627 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

pasztet:

500 gramów

300 gramów

3 sztuki

3 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 puszka

1 łyżka

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

sos kolendrowy:

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i drobno pokrój w kostkę czosnek i cebulę. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Do garnka dodaj soczewicę i ryż. Całość zalej mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą w stosunku 1:1,5, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Wszystko razem gotuj aż płyn zostanie wchłonięty a ryż i soczewica będzie miękka. Odstaw je na bok do przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - Krok 1

Krok 2

Bataty obierz i zetrzyj na tarce. Następnie odciśnij, zmiel i połącz ze wszystkim. Do ciepłej masy dodaj koncentrat pomidorowy, płatki ryżu, mąkę ziemniaczaną i jajka. Masę dopraw do smaku przyprawą uniwersalną, kminem, kolendrą i pastą chili. Dodaj również szczyptę soli (według uznania) i wymieszaj.

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - Krok 2

Krok 3

Foremkę na pasztet wyłóż pergaminem i przełóż do niej przygotowaną masę. Całość zawiń w folię aluminiową, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 50 minut.

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - Krok 3

Krok 4

W kielichu miksera rozetrzyj na pastę czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu. Powstałą pastę połącz z majonezem i całość dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny. Schłodzony pasztet podawaj z sosem.

Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

1

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 23.08.2022

    Bardzo dobry przepis na pasztet z soczewicy. Robiłam w weekend.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowymPasztet z czerwonej soczewicy z sosem kolendrowym

Czerwona soczewica to niezastąpiony składnik wielu dań bezmięsnych. Przygotujesz z niej m.in. smaczne pulpety i zupy. Pasztet z soczewicy to bardzo dobry dodatek do chleba, a także zimna przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Czerwoną soczewicę zastąpisz w tym przepisie żółtą – obydwa gatunki po ugotowaniu szybko miękną, rozpadają się i łatwo zrobić z nich gładką pastę. Ugotuj ją z dodatkiem ryżu w mieszance wody oraz mleka kokosowego. Lekko przestudzoną masę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz, rozdrobnij składniki przy pomocy blendera. Do masy dodaj także zmielonego batata. Jest to warzywo dość mączyste, doskonale sprawdzi się więc jako dodatek do pasztetu warzywnego. Zamiast batata nadawać się będzie również ziemniak o dużej zawartości skrobi. Pamiętaj jednak, że wtedy zmieni się smak potrawy, bataty są bowiem słodsze niż ziemniaki. Dodaj odpowiednią ilość wyrazistych przypraw, np. chili, ponieważ składniki pasztetu są bardzo delikatne w smaku. Pasztet z soczewicy podawaj z sosem kolendrowym. Smacznego.