Kulki ryżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulki ryżowe

z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

482 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

688 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 opakowanie

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 kilograma

1 pęczek

500 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr zagotuj z wodą według wskazówek na opakowaniu. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Kulki ryżowe  - Krok 1

Krok 2

Kolorowe papryki oczyść z gniazd nasiennych, następnie pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój cebulę oraz czosnek. Chilli posiekaj.

Kulki ryżowe  - Krok 2

Krok 3

Pokrojone warzywa podsmaż na łyżce oleju, aż nabiorą rumianego koloru. Przełóż do miski.

Kulki ryżowe  - Krok 3

Krok 4

Dodaj odciśniętego tuńczyka, ryż, ugotowany sos Knorr, sok z cytryny, posiekany czosnek i dwa żółtka z jaj. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie kleista masa.

Kulki ryżowe  - Krok 4

Krok 5

Z masy ryżowej formuj kulki (jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj bułki tartej). Kulki ostaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Kulki ryżowe  - Krok 5

Krok 6

Kulki panieruj w roztrzepanych białkach i bułce tartej i smaż w głębokim oleju. Podawaj przekłute wykałaczką na liściach sałaty.

Kulki ryżowe  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki ryżowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki ryżowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki ryżowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki ryżowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki ryżowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki ryżowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki ryżowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki ryżowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kulki ryżowe Kulki ryżowe

Ryżowe kulki z tuńczykiem są smaczne i dobrze prezentują się na stole, dlatego sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu lub spotkaniu w większym gronie. Jeśli chcesz je przyrządzić, na początek ugotuj do miękkości ryż – warto użyć gatunku przeznaczonego do sushi, którego ziarna są okrągłe i bardziej kleiste. Następnie będziesz potrzebować papryki w trzech kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym. Oczyść je z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, po czym podsmaż na rozgrzanej patelni z posiekaną papryczką chili, cebulą oraz czosnkiem. Usmażone warzywa przełóż do miski i dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki, ugotowany wcześniej ryż, a także żółtka. Do przyprawienia wykorzystaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz błyskawiczny sos napoli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a z powstałej masy uformuj niewielkie kulki. Po krótkim schłodzeniu panieruj je w roztrzepanym białku i bułce tartej, po czym smaż na głębokim tłuszczu. Gotowe kulki przekłuj wykałaczką i serwuj na liściu sałaty. Miłego gotowania.