Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
8 łyżek
5 sztuk
15 ziaren
2 opakowania
1 kilogram
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę zalej wodą, wstaw na noc do lodówki.
Krok 2
Odcedź, zalej nową wodą, posól i ugotuj. Odcedź.
Krok 3
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy.
Krok 4
Czosnek zmiażdż, a papryczki pokrusz i dodaj do cebuli. Podsmaż.
Krok 5
Dodaj fasolę, pomidory, anyż i szczyptę oregano.
Krok 6
Dopraw pieprzem, wlej resztę oliwy i duś około 60 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej