
Składniki
400 gramów
1.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 kilogram
1 sztuka
1 łyżka
400 gramów
250 gramów
1.5 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyć i podzielić na 4 części. Naciąć z jednej strony tworząc kieszonkę. Trzeba uważać, aby nie przedziurawić kieszonki, bo całe nadzienie będzie wypływało.
Krok 2
Nadzienie - ser, majonez i oregano wymieszać.
Krok 3
Mus truskawkowy. Truskawki drobno posiekać, ewentualnie “przeblendować”, wrzucić na mały ogień z łyżka śmietanki. Kiedy powstanie konsystencja budyniu odstawić.
Krok 4
Przygotowanie ziemniaków. Kroimy w łódeczki, smarujemy masłem i wrzucamy do piekarnika.
Krok 5
Sałatę należy umyć, pokroić, lekko skropić oliwą z oliwek i odstawić do lodówki.
Krok 6
Przygotowanie piersi z kurczaka. Kieszonki, wypełniamy nadzieniem i całość delikatnie ale dokładnie obwiązujemy bawełnianą nitką. Kostkę Rosołowa rozcieramy w naczyniu z oliwą i wcieramy w kurczaka. Wkładamy do piekarnika.
Krok 7
Można nasze łódeczki użyć jako podstawki, aby ser nie wyciekł od razu. W zależności od rodzaju piekarnika (ok. 200 stopni) trzymamy 15-22 min i następnie na chwilę kładziemy na rozgrzaną patelnię, aby ładnie z każdej strony przysmażyć.
Krok 8
Po około 20 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki układamy na talerzu obok zimną mieszankę sałat. Na chwilkę wrzucamy na ogień nasz mus truskawkowy. Roladki z kurczaka kładziemy na talerzu i przekrawamy na pół - dajemy ładnie wypłynąć nadzieniu. Kurczaka polewamy musem.
Danie będzie ładnie wyglądało udekorowane truskawkami pokrojonymi w ćwiarteczki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej