Truskawkowy kieszonkowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Truskawkowy kieszonkowiec

Autor: Dariusz Mrowiec

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

1 łyżka

400 gramów

250 gramów

1.5 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyć i podzielić na 4 części. Naciąć z jednej strony tworząc kieszonkę. Trzeba uważać, aby nie przedziurawić kieszonki, bo całe nadzienie będzie wypływało.

Krok 2

Nadzienie - ser, majonez i oregano wymieszać.

Krok 3

Mus truskawkowy. Truskawki drobno posiekać, ewentualnie “przeblendować”, wrzucić na mały ogień z łyżka śmietanki. Kiedy powstanie konsystencja budyniu odstawić.

Krok 4

Przygotowanie ziemniaków. Kroimy w łódeczki, smarujemy masłem i wrzucamy do piekarnika.

Krok 5

Sałatę należy umyć, pokroić, lekko skropić oliwą z oliwek i odstawić do lodówki.

Krok 6

Przygotowanie piersi z kurczaka. Kieszonki, wypełniamy nadzieniem i całość delikatnie ale dokładnie obwiązujemy bawełnianą nitką. Kostkę Rosołowa rozcieramy w naczyniu z oliwą i wcieramy w kurczaka. Wkładamy do piekarnika.

Krok 7

Można nasze łódeczki użyć jako podstawki, aby ser nie wyciekł od razu. W zależności od rodzaju piekarnika (ok. 200 stopni) trzymamy 15-22 min i następnie na chwilę kładziemy na rozgrzaną patelnię, aby ładnie z każdej strony przysmażyć.

Krok 8

Po około 20 minutach pieczenia wyciągamy ziemniaki układamy na talerzu obok zimną mieszankę sałat. Na chwilkę wrzucamy na ogień nasz mus truskawkowy. Roladki z kurczaka kładziemy na talerzu i przekrawamy na pół - dajemy ładnie wypłynąć nadzieniu. Kurczaka polewamy musem.
Danie będzie ładnie wyglądało udekorowane truskawkami pokrojonymi w ćwiarteczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Truskawkowy kieszonkowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klopsiki z pieczarkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej