
Składniki
1 kilogram
1
150 gramów
50
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.
Krok 2
Ziemniaki wymieszaj razem z jajkiem, tartą bułką, słoniną, boczkiem oraz cebulą i dopraw do smaku - dodaj Delikat.
Krok 3
Jelita pokrój na 30 cm kawałki, zwiąż z jednej strony. Napełnij je farszem do 2/3 objętości i zwiąż drugi koniec.
Krok 4
Napełnione kiszki ułóż na blaszce do pieczenia, polej słoniną i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st.
Krok 5
Słoninę oraz boczek pokrój w kostkę przesmaż na patelni, dodaj cebulę i zioła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszka ziemniaczana
O tym, że ziemniaki dają wiele kulinarnych możliwości, wiadomo nie od dziś. Można z nich przygotować nie tylko smaczne dodatki do dań głównych, ale też samodzielne przekąski. W kuchniach słowiańskich popularnym daniem jest kiszka ziemniaczana. Przygotowuje się ją z surowych tartych ziemniaków, smażonej cebuli, boczku i słoniny, a także jajek oraz bułki tartej. Całość umieszcza się w jelitach wieprzowych i piecze w piekarniku. Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak cząber, majeranek i pieprz, a także dzięki wędzonemu aromatowi mięsnych skwarków, potrawa ma intensywny smak. Upieczona kiszka jest rumiana i ma chrupiącą skórkę. Możesz ją podawać z pieczywem i surowymi lub marynowanymi warzywami. Bardzo dobrze komponuje się też z sosem chrzanowym lub czosnkowym. Jako dodatek możesz podać do niej surówkę z kiszonej kapusty. Serwuj kiszkę ziemniaczaną na półmisku w otoczeniu karbowanej sałaty oraz pokrojonej w paski papryki czerwonej i żółtej. Warto ją udekorować szczypiorkiem albo natką pietruszki. Przygotuj ziemniaczaną kiszkę według naszego przepisu!