Kiszka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszka ziemniaczana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1

150 gramów

50

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.

Krok 2

Ziemniaki wymieszaj razem z jajkiem, tartą bułką, słoniną, boczkiem oraz cebulą i dopraw do smaku - dodaj Delikat.

Krok 3

Jelita pokrój na 30 cm kawałki, zwiąż z jednej strony. Napełnij je farszem do 2/3 objętości i zwiąż drugi koniec.

Krok 4

Napełnione kiszki ułóż na blaszce do pieczenia, polej słoniną i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st.

Krok 5

Słoninę oraz boczek pokrój w kostkę przesmaż na patelni, dodaj cebulę i zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
21 osób ogląda przepis:
Uśmiech teściowej
czas przygotowania
65 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszka ziemniaczanaKiszka ziemniaczana

O tym, że ziemniaki dają wiele kulinarnych możliwości, wiadomo nie od dziś. Można z nich przygotować nie tylko smaczne dodatki do dań głównych, ale też samodzielne przekąski. W kuchniach słowiańskich popularnym daniem jest kiszka ziemniaczana. Przygotowuje się ją z surowych tartych ziemniaków, smażonej cebuli, boczku i słoniny, a także jajek oraz bułki tartej. Całość umieszcza się w jelitach wieprzowych i piecze w piekarniku. Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak cząber, majeranek i pieprz, a także dzięki wędzonemu aromatowi mięsnych skwarków, potrawa ma intensywny smak. Upieczona kiszka jest rumiana i ma chrupiącą skórkę. Możesz ją podawać z pieczywem i surowymi lub marynowanymi warzywami. Bardzo dobrze komponuje się też z sosem chrzanowym lub czosnkowym. Jako dodatek możesz podać do niej surówkę z kiszonej kapusty. Serwuj kiszkę ziemniaczaną na półmisku w otoczeniu karbowanej sałaty oraz pokrojonej w paski papryki czerwonej i żółtej. Warto ją udekorować szczypiorkiem albo natką pietruszki. Przygotuj ziemniaczaną kiszkę według naszego przepisu!