Kiszka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszka ziemniaczana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1

150 gramów

50

2 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.

Krok 2

Ziemniaki wymieszaj razem z jajkiem, tartą bułką, słoniną, boczkiem oraz cebulą i dopraw do smaku - dodaj Delikat.

Krok 3

Jelita pokrój na 30 cm kawałki, zwiąż z jednej strony. Napełnij je farszem do 2/3 objętości i zwiąż drugi koniec.

Krok 4

Napełnione kiszki ułóż na blaszce do pieczenia, polej słoniną i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st.

Krok 5

Słoninę oraz boczek pokrój w kostkę przesmaż na patelni, dodaj cebulę i zioła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszka ziemniaczanaKiszka ziemniaczana

O tym, że ziemniaki dają wiele kulinarnych możliwości, wiadomo nie od dziś. Można z nich przygotować nie tylko smaczne dodatki do dań głównych, ale też samodzielne przekąski. W kuchniach słowiańskich popularnym daniem jest kiszka ziemniaczana. Przygotowuje się ją z surowych tartych ziemniaków, smażonej cebuli, boczku i słoniny, a także jajek oraz bułki tartej. Całość umieszcza się w jelitach wieprzowych i piecze w piekarniku. Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak cząber, majeranek i pieprz, a także dzięki wędzonemu aromatowi mięsnych skwarków, potrawa ma intensywny smak. Upieczona kiszka jest rumiana i ma chrupiącą skórkę. Możesz ją podawać z pieczywem i surowymi lub marynowanymi warzywami. Bardzo dobrze komponuje się też z sosem chrzanowym lub czosnkowym. Jako dodatek możesz podać do niej surówkę z kiszonej kapusty. Serwuj kiszkę ziemniaczaną na półmisku w otoczeniu karbowanej sałaty oraz pokrojonej w paski papryki czerwonej i żółtej. Warto ją udekorować szczypiorkiem albo natką pietruszki. Przygotuj ziemniaczaną kiszkę według naszego przepisu!