Składniki
1 kilogram
1
150 gramów
50
2 sztuki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.
Krok 2
Ziemniaki wymieszaj razem z jajkiem, tartą bułką, słoniną, boczkiem oraz cebulą i dopraw do smaku - dodaj Delikat.
Krok 3
Jelita pokrój na 30 cm kawałki, zwiąż z jednej strony. Napełnij je farszem do 2/3 objętości i zwiąż drugi koniec.
Krok 4
Napełnione kiszki ułóż na blaszce do pieczenia, polej słoniną i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st.
Krok 5
Słoninę oraz boczek pokrój w kostkę przesmaż na patelni, dodaj cebulę i zioła.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kiszka ziemniaczana
O tym, że ziemniaki dają wiele kulinarnych możliwości, wiadomo nie od dziś. Można z nich przygotować nie tylko smaczne dodatki do dań głównych, ale też samodzielne przekąski. W kuchniach słowiańskich popularnym daniem jest kiszka ziemniaczana. Przygotowuje się ją z surowych tartych ziemniaków, smażonej cebuli, boczku i słoniny, a także jajek oraz bułki tartej. Całość umieszcza się w jelitach wieprzowych i piecze w piekarniku. Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak cząber, majeranek i pieprz, a także dzięki wędzonemu aromatowi mięsnych skwarków, potrawa ma intensywny smak. Upieczona kiszka jest rumiana i ma chrupiącą skórkę. Możesz ją podawać z pieczywem i surowymi lub marynowanymi warzywami. Bardzo dobrze komponuje się też z sosem chrzanowym lub czosnkowym. Jako dodatek możesz podać do niej surówkę z kiszonej kapusty. Serwuj kiszkę ziemniaczaną na półmisku w otoczeniu karbowanej sałaty oraz pokrojonej w paski papryki czerwonej i żółtej. Warto ją udekorować szczypiorkiem albo natką pietruszki. Przygotuj ziemniaczaną kiszkę według naszego przepisu!