Ryż z fasolką szparagową - gotowany: przepis | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa z ryżem

w orientalnym stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

364 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 puszka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj ryż, chwilę smaż, aż zrobi się szklisty, wlej wodę na 2-3 cm nad powierzchnię ryżu. Wodę zagotuj, dodaj bulion na włoszczyźnie. Całość dokładnie pomieszaj, aby kostka się rozpuściła. Ryż gotuj pod przykryciem w kąpieli wodnej, aż zrobi się zupełnie miękki.

Krok 2

Fasolkę oczyść, przekrój na pół, zalej mlekiem kokosowym, dodaj czerwonego curry. Całość gotuj około 15-20 minut, aż fasolka zrobi się miękka.

Krok 3

Fasolkę podawaj z ryżem, oprószoną kawałkami świeżego kokosa.

przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do fasolki będzie kawałek limonki i garść świeżo posiekanej natki kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • Kubix YT

    Kubix YT , 23.07.2019

    Ja nigdy nie jadłem pałeczkami, ale próbowałem dwoma widelcami xD.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa z ryżemFasolka szparagowa z ryżem

Jeśli masz ochotę na egzotyczne bezmięsne danie, spróbuj zielonej fasolki szparagowej w orientalnym stylu. Do przygotowania tej słodko-kwaśnej potrawy, oprócz jej bazowego warzywa, czyli zielonej fasolki, potrzebujesz ryżu basmati lub jaśminowego, cebuli, mleka kokosowego, świeżego kokosa lub wiórków kokosowych, czerwonego curry oraz oliwy. Fasolka, dzięki dodatkowi wyrazistych przypraw oraz mleka kokosowego, jest słodkawa i pikantna zarazem. Smakuje doskonale. W takiej formie możesz ją śmiało podać jako wegetariański obiad albo zapakować jako lunch do pracy. Będzie świetnie smakowała również jako ciepła kolacja. Podaj ją wtedy z limonką, która nada całości wyjątkowego aromatu. Do tak przyrządzonej fasolki dobrze pasuje także posiekana kolendra. Proponowaną w przepisie fasolkę możesz przyrządzać zarówno latem, jak i zimą! Wypróbuj koniecznie nasz przepis przy najbliższej okazji, np. podczas przyjęcia w gronie przyjaciół! Aby zachować orientalny charakter dania, jedz je pałeczkami. Życzymy smacznego.