Ryż z fasolką szparagową - gotowany: przepis | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa z ryżem

w orientalnym stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

366 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

380 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 puszka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj ryż, chwilę smaż, aż zrobi się szklisty, wlej wodę na 2-3 cm nad powierzchnię ryżu. Wodę zagotuj, dodaj bulion na włoszczyźnie. Całość dokładnie pomieszaj, aby kostka się rozpuściła. Ryż gotuj pod przykryciem w kąpieli wodnej, aż zrobi się zupełnie miękki.

Krok 2

Fasolkę oczyść, przekrój na pół, zalej mlekiem kokosowym, dodaj czerwonego curry. Całość gotuj około 15-20 minut, aż fasolka zrobi się miękka.

Krok 3

Fasolkę podawaj z ryżem, oprószoną kawałkami świeżego kokosa.

przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do fasolki będzie kawałek limonki i garść świeżo posiekanej natki kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • Kubix YT

    Kubix YT , 23.07.2019

    Ja nigdy nie jadłem pałeczkami, ale próbowałem dwoma widelcami xD.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa z ryżemFasolka szparagowa z ryżem

Jeśli masz ochotę na egzotyczne bezmięsne danie, spróbuj zielonej fasolki szparagowej w orientalnym stylu. Do przygotowania tej słodko-kwaśnej potrawy, oprócz jej bazowego warzywa, czyli zielonej fasolki, potrzebujesz ryżu basmati lub jaśminowego, cebuli, mleka kokosowego, świeżego kokosa lub wiórków kokosowych, czerwonego curry oraz oliwy. Fasolka, dzięki dodatkowi wyrazistych przypraw oraz mleka kokosowego, jest słodkawa i pikantna zarazem. Smakuje doskonale. W takiej formie możesz ją śmiało podać jako wegetariański obiad albo zapakować jako lunch do pracy. Będzie świetnie smakowała również jako ciepła kolacja. Podaj ją wtedy z limonką, która nada całości wyjątkowego aromatu. Do tak przyrządzonej fasolki dobrze pasuje także posiekana kolendra. Proponowaną w przepisie fasolkę możesz przyrządzać zarówno latem, jak i zimą! Wypróbuj koniecznie nasz przepis przy najbliższej okazji, np. podczas przyjęcia w gronie przyjaciół! Aby zachować orientalny charakter dania, jedz je pałeczkami. Życzymy smacznego.