Ryż z fasolką szparagową - gotowany: przepis | Przepisy.pl pixel

Fasolka szparagowa z ryżem

w orientalnym stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
366 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 puszka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój w kostkę, zeszklij w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodaj ryż, chwilę smaż, aż zrobi się szklisty, wlej wodę na 2-3 cm nad powierzchnię ryżu. Wodę zagotuj, dodaj bulion na włoszczyźnie. Całość dokładnie pomieszaj, aby kostka się rozpuściła. Ryż gotuj pod przykryciem w kąpieli wodnej, aż zrobi się zupełnie miękki.

Krok 2

Fasolkę oczyść, przekrój na pół, zalej mlekiem kokosowym, dodaj czerwonego curry. Całość gotuj około 15-20 minut, aż fasolka zrobi się miękka.

Krok 3

Fasolkę podawaj z ryżem, oprószoną kawałkami świeżego kokosa.

przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym dodatkiem do fasolki będzie kawałek limonki i garść świeżo posiekanej natki kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • Kubix YT

    Kubix YT , 23.07.2019

    Ja nigdy nie jadłem pałeczkami, ale próbowałem dwoma widelcami xD.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka szparagowa z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa z ryżemFasolka szparagowa z ryżem

Jeśli masz ochotę na egzotyczne bezmięsne danie, spróbuj zielonej fasolki szparagowej w orientalnym stylu. Do przygotowania tej słodko-kwaśnej potrawy, oprócz jej bazowego warzywa, czyli zielonej fasolki, potrzebujesz ryżu basmati lub jaśminowego, cebuli, mleka kokosowego, świeżego kokosa lub wiórków kokosowych, czerwonego curry oraz oliwy. Fasolka, dzięki dodatkowi wyrazistych przypraw oraz mleka kokosowego, jest słodkawa i pikantna zarazem. Smakuje doskonale. W takiej formie możesz ją śmiało podać jako wegetariański obiad albo zapakować jako lunch do pracy. Będzie świetnie smakowała również jako ciepła kolacja. Podaj ją wtedy z limonką, która nada całości wyjątkowego aromatu. Do tak przyrządzonej fasolki dobrze pasuje także posiekana kolendra. Proponowaną w przepisie fasolkę możesz przyrządzać zarówno latem, jak i zimą! Wypróbuj koniecznie nasz przepis przy najbliższej okazji, np. podczas przyjęcia w gronie przyjaciół! Aby zachować orientalny charakter dania, jedz je pałeczkami. Życzymy smacznego.