Bakłażan marynowany do słoika
w zalewie z dodatkiem mięty
łatwe
179 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
3 łyżki
2 szczypty
1 garść
2 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
500 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój na okrągło na grube plastry.

Krok 2
W garnku wlej wodę ocet, dodaj pokrojony w plastry czosnek, oregano, miętę, cukier. Wszystko zagotuj.

Krok 3
Na rozgrzanej patelni grillowej usmaż bakłażana lekko pokrapiając go oliwą. Posyp go pieprzem do smaku.

Krok 4
Zalej wystudzonego bakłażana przygotowaną zalewą i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan marynowany do słoika
Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. Czy Twoja spiżarnia co roku wygląda tak samo? Czas to zmienić! Pora na urozmaicenie! Sięgnij po nowe przepisy i zainspiruj się! Na początek bakłażan marynowany do słoika. Miej w zanadrzu kilka sporych weków! Na jednym z pewnością się nie skończy!
Dla kogo?
Dla osób uwielbiających smak marynowanych warzyw. Jeśli jeszcze nie próbowałeś bakłażana w takim wydaniu, to gwarantujemy, że pozytywnie się zaskoczysz!
Na jaką okazję?
Na każdą okazję! Bakłażan marynowany świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy sałatek. W formie solo może pełnić funkcję włoskiego antipasti. W takim wydaniu smakuje równie pysznie!
Dla urozmaicenia:
Do marynaty dodaj garść mięty, dzięki temu nabierze ona lekkości i świeżości.