Bakłażan marynowany do słoika
w zalewie z dodatkiem mięty
łatwe
115 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
3 łyżki
2 szczypty
1 garść
2 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
500 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój na okrągło na grube plastry.
Krok 2
W garnku wlej wodę ocet, dodaj pokrojony w plastry czosnek, oregano, miętę, cukier. Wszystko zagotuj.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni grillowej usmaż bakłażana lekko pokrapiając go oliwą. Posyp go pieprzem do smaku.
Krok 4
Zalej wystudzonego bakłażana przygotowaną zalewą i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan marynowany do słoika
Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. Czy Twoja spiżarnia co roku wygląda tak samo? Czas to zmienić! Pora na urozmaicenie! Sięgnij po nowe przepisy i zainspiruj się! Na początek bakłażan marynowany do słoika. Miej w zanadrzu kilka sporych weków! Na jednym z pewnością się nie skończy!
Dla kogo?
Dla osób uwielbiających smak marynowanych warzyw. Jeśli jeszcze nie próbowałeś bakłażana w takim wydaniu, to gwarantujemy, że pozytywnie się zaskoczysz!
Na jaką okazję?
Na każdą okazję! Bakłażan marynowany świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy sałatek. W formie solo może pełnić funkcję włoskiego antipasti. W takim wydaniu smakuje równie pysznie!
Dla urozmaicenia:
Do marynaty dodaj garść mięty, dzięki temu nabierze ona lekkości i świeżości.