Bakłażan marynowany po włosku – w słoiku na zimę | Przepisy.pl pixel

Bakłażan marynowany do słoika

w zalewie z dodatkiem mięty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

1 garść

2 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

500 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój na okrągło na grube plastry.

Bakłażan marynowany do słoika - Krok 1

Krok 2

W garnku wlej wodę ocet, dodaj pokrojony w plastry czosnek, oregano, miętę, cukier. Wszystko zagotuj.

Bakłażan marynowany do słoika - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni grillowej usmaż bakłażana lekko pokrapiając go oliwą. Posyp go pieprzem do smaku.

Bakłażan marynowany do słoika - Krok 3

Krok 4

Zalej wystudzonego bakłażana przygotowaną zalewą i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Bakłażan marynowany do słoika - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan marynowany do słoikaBakłażan marynowany do słoika

Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. Czy Twoja spiżarnia co roku wygląda tak samo? Czas to zmienić! Pora na urozmaicenie! Sięgnij po nowe przepisy i zainspiruj się! Na początek bakłażan marynowany do słoika. Miej w zanadrzu kilka sporych weków! Na jednym z pewnością się nie skończy!

Dla kogo?

Dla osób uwielbiających smak marynowanych warzyw. Jeśli jeszcze nie próbowałeś bakłażana w takim wydaniu, to gwarantujemy, że pozytywnie się zaskoczysz!

Na jaką okazję?

Na każdą okazję! Bakłażan marynowany świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy sałatek. W formie solo może pełnić funkcję włoskiego antipasti. W takim wydaniu smakuje równie pysznie!

Dla urozmaicenia:

Do marynaty dodaj garść mięty, dzięki temu nabierze ona lekkości i świeżości.