Bakłażan marynowany po włosku – w słoiku na zimę | Przepisy.pl pixel

Bakłażan marynowany do słoika

w zalewie z dodatkiem mięty

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

1 garść

2 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

500 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój na okrągło na grube plastry.

Bakłażan marynowany do słoika - Krok 1

Krok 2

W garnku wlej wodę ocet, dodaj pokrojony w plastry czosnek, oregano, miętę, cukier. Wszystko zagotuj.

Bakłażan marynowany do słoika - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni grillowej usmaż bakłażana lekko pokrapiając go oliwą. Posyp go pieprzem do smaku.

Bakłażan marynowany do słoika - Krok 3

Krok 4

Zalej wystudzonego bakłażana przygotowaną zalewą i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Bakłażan marynowany do słoika - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan marynowany do słoika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan marynowany do słoikaBakłażan marynowany do słoika

Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. Czy Twoja spiżarnia co roku wygląda tak samo? Czas to zmienić! Pora na urozmaicenie! Sięgnij po nowe przepisy i zainspiruj się! Na początek bakłażan marynowany do słoika. Miej w zanadrzu kilka sporych weków! Na jednym z pewnością się nie skończy!

Dla kogo?

Dla osób uwielbiających smak marynowanych warzyw. Jeśli jeszcze nie próbowałeś bakłażana w takim wydaniu, to gwarantujemy, że pozytywnie się zaskoczysz!

Na jaką okazję?

Na każdą okazję! Bakłażan marynowany świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy sałatek. W formie solo może pełnić funkcję włoskiego antipasti. W takim wydaniu smakuje równie pysznie!

Dla urozmaicenia:

Do marynaty dodaj garść mięty, dzięki temu nabierze ona lekkości i świeżości.