Cukinia marynowana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cukinia marynowana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

546 osób wydrukowało

Pobierz pdf

869 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

100 mililitrów

500 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej grillowej patelni usmaż na oliwie pokrojone na okrągło cukinie lekko pokropione oliwą.

Cukinia marynowana - Krok 1

Krok 2

W garnku wymieszaj wodę, ocet, pieprz, cukier wino i pokrojony w plastry czosnek. Wszystko zagotuj.

Cukinia marynowana - Krok 2

Krok 3

Zalej marynatę wystudzoną cukinię i odstaw do lodówki.

Cukinia marynowana - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Elzbieta

    Elzbieta , 18.08.2022

    A bez wina wyjdzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia marynowana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia marynowana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia marynowanaCukinia marynowana

Cukinia marynowana jest smaczna i lekkostrawna. Świeżym warzywem zajadamy się przez całe lato oraz jesień. Cukinia sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i w formie solo. Zachwyca smakiem oraz prostotą przygotowania. Aby mieć ją pod ręką nawet w czasie zimy, schowaj warzywo do słoika! Zainspiruj się przepisem na cukinię marynowaną w occie już dziś!

Dla kogo?

Dla wielbicieli marynowanych warzyw. Mowa o Tobie? Zachowaj smaki lata w swojej spiżarni!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Marynowana cukinia odnajdzie się idealnie, na przykład w roli sałatki do obiadu.

Dla urozmaicenia:

Do marynaty możesz dodać szczyptę czarnego pieprzu, dzięki temu nabierze ona wyrazistości.