
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
100 mililitrów
500 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej grillowej patelni usmaż na oliwie pokrojone na okrągło cukinie lekko pokropione oliwą.
Krok 2
W garnku wymieszaj wodę, ocet, pieprz, cukier wino i pokrojony w plastry czosnek. Wszystko zagotuj.
Krok 3
Zalej marynatę wystudzoną cukinię i odstaw do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia marynowana
Cukinia marynowana jest smaczna i lekkostrawna. Świeżym warzywem zajadamy się przez całe lato oraz jesień. Cukinia sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i w formie solo. Zachwyca smakiem oraz prostotą przygotowania. Aby mieć ją pod ręką nawet w czasie zimy, schowaj warzywo do słoika! Zainspiruj się przepisem na cukinię marynowaną w occie już dziś!
Dla kogo?
Dla wielbicieli marynowanych warzyw. Mowa o Tobie? Zachowaj smaki lata w swojej spiżarni!
Na jaką okazję?
Na co dzień! Marynowana cukinia odnajdzie się idealnie, na przykład w roli sałatki do obiadu.
Dla urozmaicenia:
Do marynaty możesz dodać szczyptę czarnego pieprzu, dzięki temu nabierze ona wyrazistości.