
Składniki
1 kilogram
2 szklanki
2 łyżeczki
1 sztuka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki pokrój w paski, włóż do słoika.

Krok 2
Przygotuj zalewę – wymieszaj ocet, curry, czosnek, cukier.

Krok 3
Zalej marynatą słoik z ogórkami, odstaw do lodówki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki curry
Ogórki curry urozmaicą każdy posiłek, dodając mu wyrazistego smaku. Choć zwyczaj przygotowywania przetworów z ogórków to wielowiekowa tradycja i pamiętają o niej nie tylko nasze babcie, ale i wcześniejsze pokolenia, to warto sięgnąć po nowy przepis na ogórki i odświeżyć stare smaki.
Dla kogo?
Koniec z nudą w kuchni! Pora urozmaicić znane i lubiane przepisy oraz dodać im nieco świeżości! Ogórki z curry to opcja dla wszystkich wielbicieli wyrazistych smaków!
Na jaką okazję?
Ogórki w zalewie curry sprawdzą się świetnie jako dodatek do obiadu, a dzięki swojej lekko pikantnej formule, mogą stanowić także rodzaj pysznej przekąski.
Dla urozmaicenia:
Do zalewy curry zamiast zwykłego octu wykorzystaj znaczenie lepszy w smaku odpowiednik – ocet jabłkowy.