Ogórki curry z octem jabłkowym i czosnkiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Ogórki curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

heart
317 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

498 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1856 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 szklanki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki pokrój w paski, włóż do słoika.

Ogórki curry - Krok 1

Krok 2

Przygotuj zalewę – wymieszaj ocet, curry, czosnek, cukier.

Ogórki curry - Krok 2

Krok 3

Zalej marynatą słoik z ogórkami, odstaw do lodówki.

Ogórki curry - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • maria

    maria , 23.08.2022

    czy ogórki cały czas mają stać w lodówce? Byłoby to bardzo kłopotliwe, ponieważ nie ma tam tyle miejsca aby trzymać przetwory.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Artur

    Artur , 17.08.2022

    Pytanie jaka jest minimalna dlugosc pobytu ogoreczkow w lodowce?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kucharka

    Kucharka , 06.07.2022

    Polecam ten przepis. Ogórki są wyraziste, przepyszne. Świetnie nadają się na przystawkę imprezową.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki curryOgórki curry

Ogórki curry urozmaicą każdy posiłek, dodając mu wyrazistego smaku. Choć zwyczaj przygotowywania przetworów z ogórków to wielowiekowa tradycja i pamiętają o niej nie tylko nasze babcie, ale i wcześniejsze pokolenia, to warto sięgnąć po nowy przepis na ogórki i odświeżyć stare smaki.

Dla kogo?

Koniec z nudą w kuchni! Pora urozmaicić znane i lubiane przepisy oraz dodać im nieco świeżości! Ogórki z curry to opcja dla wszystkich wielbicieli wyrazistych smaków!

Na jaką okazję?

Ogórki w zalewie curry sprawdzą się świetnie jako dodatek do obiadu, a dzięki swojej lekko pikantnej formule, mogą stanowić także rodzaj pysznej przekąski.

Dla urozmaicenia:

Do zalewy curry zamiast zwykłego octu wykorzystaj znaczenie lepszy w smaku odpowiednik – ocet jabłkowy.