Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią
łatwe
52 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
750 gramów
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płatki róży umyj osusz oderwij białe końce płatków – nadają one finalnej konfiturze nieco goryczki. Płatki Przełóż do kielicha miksera zasyp 300 g cukru i dokładnie zmiksuj. Miksturę przełóż do miski przełóż na co najmniej 12h do lodówki pod przykryciem.

Krok 2
Obierz gruszkę, usuń z niej gniazdo nasienne , otrzyj cytrynę ze skórki wyciśnij z niej sok, laskę wanilii przetnij wzdłuż wyskrob z jej wnętrza miąższ.

Krok 3
Gruszkę przełóż do miksera po płatkach róży, dodaj do niej wodę sok z cytryny, wanilię oraz cukier. Całość dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Następnie wszystko przelej do garnka gotuj około 40 minut aż powstanie gęsty złocisty syrop. Dodaj do niego zblendowane płatki róży, skórkę z cytryny. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne 30 minut, aż konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do czystych wyparzonych słoiczków dokładnie zakręć i odstaw do góry nogami aby wystygły.


Dobra rada:
Część cukru - około połowę możesz zastąpić ksylitolem Konfitura zrobi się wtedy nieco mniej kaloryczna.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią
Jesteś na etapie uzupełniania zapasów w swojej spiżarni? I choć klasyka zawsze się obroni, w kuchni warto eksperymentować i wymyślać nowe receptury. Jedną z nich jest przepis na konfiturę z płatków róży z gruszką i wanilią. To połączenie nie ma sobie równych.
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które lubią bawić się smakami i tworzyć nieoczywiste połączenia.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią może stanowić ciekawy dodatek do herbaty lub ciasta drożdżowego.
Czy wiesz?
Konfitura (w odróżnieniu od dżemu) wyróżnia się gęstą konsystencją. Do jej przygotowania potrzebne są cukier, woda oraz pulpa owocowa w proporcji minimum 500 g owoców na kilogram gotowego produktu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotowana przez Ciebie konfitura z płatków róży była mniej kaloryczna, połowę cukru zastąp ksylitolem.