Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

750 gramów

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki róży umyj osusz oderwij białe końce płatków – nadają one finalnej konfiturze nieco goryczki. Płatki Przełóż do kielicha miksera zasyp 300 g cukru i dokładnie zmiksuj. Miksturę przełóż do miski przełóż na co najmniej 12h do lodówki pod przykryciem.

Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - Krok 1

Krok 2

Obierz gruszkę, usuń z niej gniazdo nasienne , otrzyj cytrynę ze skórki wyciśnij z niej sok, laskę wanilii przetnij wzdłuż wyskrob z jej wnętrza miąższ.

Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - Krok 2

Krok 3

Gruszkę przełóż do miksera po płatkach róży, dodaj do niej wodę sok z cytryny, wanilię oraz cukier. Całość dokładnie zmiksuj.

Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - Krok 3

Krok 4

Następnie wszystko przelej do garnka gotuj około 40 minut aż powstanie gęsty złocisty syrop. Dodaj do niego zblendowane płatki róży, skórkę z cytryny. Wszystko razem gotuj jeszcze kolejne 30 minut, aż konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełóż do czystych wyparzonych słoiczków dokładnie zakręć i odstaw do góry nogami aby wystygły.

Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Część cukru - około połowę możesz zastąpić ksylitolem Konfitura zrobi się wtedy nieco mniej kaloryczna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura z płatków róży z gruszką i waniliąKonfitura z płatków róży z gruszką i wanilią

Jesteś na etapie uzupełniania zapasów w swojej spiżarni? I choć klasyka zawsze się obroni, w kuchni warto eksperymentować i wymyślać nowe receptury. Jedną z nich jest przepis na konfiturę z płatków róży z gruszką i wanilią. To połączenie nie ma sobie równych.

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które lubią bawić się smakami i tworzyć nieoczywiste połączenia.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Konfitura z płatków róży z gruszką i wanilią może stanowić ciekawy dodatek do herbaty lub ciasta drożdżowego.

Czy wiesz?

Konfitura (w odróżnieniu od dżemu) wyróżnia się gęstą konsystencją. Do jej przygotowania potrzebne są cukier, woda oraz pulpa owocowa w proporcji minimum 500 g owoców na kilogram gotowego produktu.

Dla urozmaicenia:

Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotowana przez Ciebie konfitura z płatków róży była mniej kaloryczna, połowę cukru zastąp ksylitolem.