Wegańskie naleśniki z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wegańskie naleśniki z grzybami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

200 mililitrów

1 pęczek

100 mililitrów

2 sztuki

500 gramów

50 gramów

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

500 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W Kielichu miksera połącz mąkę gryczana , mąkę ziemniaczaną z mlekiem ryżowym, kilkoma łyżkami oleju . Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany , dodaj do niej natkę kolendry i odstaw na 20 minut aby nieco zgęstniało.

Wegańskie naleśniki z grzybami  - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w kosteczkę drobno posiekaj: natkę kolendry, chili czosnek kapustę , pieczarki i suszone pomidory. Marchewkę i imbir zetrzyj na tarce – marchew na grubych okach a, imbir zetrzyj na tarce o drobnych okach, suszone grzyby shitake zalej szklanką gotującej się wody a jak zmiękną drobno posiekaj.

Wegańskie naleśniki z grzybami  - Krok 2

Krok 3

W garnku na kilku łyżkach rozgrzanego oleju podsmaż cebulę czosnek, chili i marchew, gdy warzywa zaczną delikatnie brązowieć dodaj pieczarki, i grzyby shitake smaż je aż zginie cały sok dodaj wtedy kapustę, suszone pomidory, szpinak, imbir, kmin rzymski oraz sos sojowy. Wszystko razem duś chwilę pod przykryciem. Ciepły jeszcze farsz oprósz kilkoma łyżkami bułki tartej aby wchłonęła soki i odstaw aby wystygł.

Wegańskie naleśniki z grzybami  - Krok 3

Krok 4

Na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem usmaż naleśniki.

Wegańskie naleśniki z grzybami  - Krok 4

Krok 5

Na środek każdego naleśnika nałóż porcję farszu, brzegi naleśnika zawiń do środka a następnie całość dość ściśle zroluj. Naleśniki usmaż na głębokim oleju aż zrobią się chrupiące.

Wegańskie naleśniki z grzybami  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie naleśniki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie naleśniki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie naleśniki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie naleśniki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie naleśniki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie naleśniki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie naleśniki z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie naleśniki z grzybami Wegańskie naleśniki z grzybami

Wegańskie naleśniki z grzybami, przygotowane głównie z mąki gryczanej i napoju ryżowego, to doskonała propozycja obiadowa dla osób eliminujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Staraliśmy się zastąpić te składniki ich równie dobrymi, ale za to roślinnymi odpowiednikami.

Dla kogo?

Dla wegan oraz wegetarian i nie tylko! Zachęcamy do smakowania nowych receptur i składników.

Na jaką okazję?

Wegańskie naleśniki z grzybami bardzo łatwo zapakujesz w pudełko i przetransportujesz ze sobą, gdziekolwiek zechcesz.

Czy wiesz, że?

Grzyb shiitake to tzw. twardnik japoński. Tę nazwę nadał mu 1998 roku Władysław Wojewoda. Wcześniej w polskich publikacjach odmiana określana była twardziakiem jadalnym lub uprawnym.

Dla urozmaicenia

Do naleśników z grzybami polecamy przygotować surówkę. Nawet ta najzwyklejsza, z kapusty i marchewki, będzie się z nimi świetnie komponować.