
Składniki
200 gramów
100 gramów
200 mililitrów
1 pęczek
100 mililitrów
2 sztuki
500 gramów
50 gramów
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
500 gramów
200 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W Kielichu miksera połącz mąkę gryczana , mąkę ziemniaczaną z mlekiem ryżowym, kilkoma łyżkami oleju . Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany , dodaj do niej natkę kolendry i odstaw na 20 minut aby nieco zgęstniało.

Krok 2
Cebule pokrój w kosteczkę drobno posiekaj: natkę kolendry, chili czosnek kapustę , pieczarki i suszone pomidory. Marchewkę i imbir zetrzyj na tarce – marchew na grubych okach a, imbir zetrzyj na tarce o drobnych okach, suszone grzyby shitake zalej szklanką gotującej się wody a jak zmiękną drobno posiekaj.

Krok 3
W garnku na kilku łyżkach rozgrzanego oleju podsmaż cebulę czosnek, chili i marchew, gdy warzywa zaczną delikatnie brązowieć dodaj pieczarki, i grzyby shitake smaż je aż zginie cały sok dodaj wtedy kapustę, suszone pomidory, szpinak, imbir, kmin rzymski oraz sos sojowy. Wszystko razem duś chwilę pod przykryciem. Ciepły jeszcze farsz oprósz kilkoma łyżkami bułki tartej aby wchłonęła soki i odstaw aby wystygł.

Krok 4
Na patelni teflonowej lekko posmarowanej olejem usmaż naleśniki.

Krok 5
Na środek każdego naleśnika nałóż porcję farszu, brzegi naleśnika zawiń do środka a następnie całość dość ściśle zroluj. Naleśniki usmaż na głębokim oleju aż zrobią się chrupiące.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie naleśniki z grzybami
Wegańskie naleśniki z grzybami, przygotowane głównie z mąki gryczanej i napoju ryżowego, to doskonała propozycja obiadowa dla osób eliminujących produkty pochodzenia zwierzęcego. Staraliśmy się zastąpić te składniki ich równie dobrymi, ale za to roślinnymi odpowiednikami.
Dla kogo?
Dla wegan oraz wegetarian i nie tylko! Zachęcamy do smakowania nowych receptur i składników.
Na jaką okazję?
Wegańskie naleśniki z grzybami bardzo łatwo zapakujesz w pudełko i przetransportujesz ze sobą, gdziekolwiek zechcesz.
Czy wiesz, że?
Grzyb shiitake to tzw. twardnik japoński. Tę nazwę nadał mu 1998 roku Władysław Wojewoda. Wcześniej w polskich publikacjach odmiana określana była twardziakiem jadalnym lub uprawnym.
Dla urozmaicenia
Do naleśników z grzybami polecamy przygotować surówkę. Nawet ta najzwyklejsza, z kapusty i marchewki, będzie się z nimi świetnie komponować.