Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

100 gramów

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij sok z cytryny. Kaszę jaglaną wypłucz na sicie.

Krok 2

W szerokim rondlu podsmaż szalotkę na oliwie. Jak będzie złocista doda kaszę. Smaż aż zrobi się szklista.

Krok 3

Wlej 800 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli aż kasza wchłonie większość płynu. Mieszaj od czas do czasu.

Krok 4

W między czasie umyj szparagi, odetnij zdrętwiałe końcówki i pokrój ładne części w kawałki ok 2 cm. Sparz w wrzątku przez 4 minuty.

Krok 5

Po ok 20 minutach gotowania kaszy dodaj groszek i śmietanę. Gotuj jeszcze 4 minuty.

Krok 6

Dodaj szparagi, sok z cytryny, wymieszaj lekko i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do risotto garść startego parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kaszy jaglanej ze szparagamiRisotto z kaszy jaglanej ze szparagami

Risotto bez ryżu – czy to w ogóle możliwe? W naszym przepisie podstawą tej znakomitej potrawy jest delikatna i drobna kasza jaglana. Zdecydowanie warto dać jej szansę, ponieważ doskonale komponuje się z warzywnymi dodatkami. Włoska klasyka zyska dziś zupełnie nowe oblicze – oto nasz przepis na risotto z kaszy jaglanej z dodatkiem szparagów.

Dla kogo? Oryginalne receptury risotto zakładają użycie ryżu arborio. Nie macie go w kuchennych szafkach i brakuje czasu na zakupy? Tym bardziej warto wykorzystać potencjał powszechnie dostępnej kaszy jaglanej i przygotować na jej bazie risotto ze szparagami.

Na jaką okazję? Sezon na świeże szparagi nie trwa długo, więc wykorzystajcie go maksymalnie. Nieważne, czy gotujecie szybki obiad po pracy, czy szykujecie niedzielną ucztę dla gości. Jaglane risotto zawsze smakuje wyśmienicie.

Czy wiesz, że? Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Wystarczy pozbyć się jedynie zdrewniałych końcówek warzywa.

Dla urozmaicenia: Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty.