Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

100 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij sok z cytryny. Kaszę jaglaną wypłucz na sicie.

Krok 2

W szerokim rondlu podsmaż szalotkę na oliwie. Jak będzie złocista dodaj kaszę. Smaż aż zrobi się szklista.

Krok 3

Wlej 800 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli aż kasza wchłonie większość płynu. Mieszaj od czas do czasu.

Krok 4

W między czasie umyj szparagi, odetnij zdrętwiałe końcówki i pokrój ładne części w kawałki ok 2 cm. Sparz w wrzątku przez 4 minuty.

Krok 5

Po ok 20 minutach gotowania kaszy dodaj groszek i śmietanę. Gotuj jeszcze 4 minuty.

Krok 6

Dodaj szparagi, sok z cytryny, wymieszaj lekko i natychmiast podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do risotto garść startego parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kaszy jaglanej ze szparagamiRisotto z kaszy jaglanej ze szparagami

Risotto bez ryżu – czy to w ogóle możliwe? W naszym przepisie podstawą tej znakomitej potrawy jest delikatna i drobna kasza jaglana. Zdecydowanie warto dać jej szansę, ponieważ doskonale komponuje się z warzywnymi dodatkami. Włoska klasyka zyska dziś zupełnie nowe oblicze – oto nasz przepis na risotto z kaszy jaglanej z dodatkiem szparagów.

Dla kogo? Oryginalne receptury risotto zakładają użycie ryżu arborio. Nie macie go w kuchennych szafkach i brakuje czasu na zakupy? Tym bardziej warto wykorzystać potencjał powszechnie dostępnej kaszy jaglanej i przygotować na jej bazie risotto ze szparagami.

Na jaką okazję? Sezon na świeże szparagi nie trwa długo, więc wykorzystajcie go maksymalnie. Nieważne, czy gotujecie szybki obiad po pracy, czy szykujecie niedzielną ucztę dla gości. Jaglane risotto zawsze smakuje wyśmienicie.

Czy wiesz, że? Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Wystarczy pozbyć się jedynie zdrewniałych końcówek warzywa.

Dla urozmaicenia: Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty.