Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami
NOWY PRZEPIS
łatwe
42 osoby zapisały
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
100 gramów
1 pęczek
100 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij sok z cytryny. Kaszę jaglaną wypłucz na sicie.
Krok 2
W szerokim rondlu podsmaż szalotkę na oliwie. Jak będzie złocista dodaj kaszę. Smaż aż zrobi się szklista.
Krok 3
Wlej 800 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli aż kasza wchłonie większość płynu. Mieszaj od czas do czasu.
Krok 4
W między czasie umyj szparagi, odetnij zdrętwiałe końcówki i pokrój ładne części w kawałki ok 2 cm. Sparz w wrzątku przez 4 minuty.
Krok 5
Po ok 20 minutach gotowania kaszy dodaj groszek i śmietanę. Gotuj jeszcze 4 minuty.
Krok 6
Dodaj szparagi, sok z cytryny, wymieszaj lekko i natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Dodaj do risotto garść startego parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kaszy jaglanej ze szparagami
Risotto bez ryżu – czy to w ogóle możliwe? W naszym przepisie podstawą tej znakomitej potrawy jest delikatna i drobna kasza jaglana. Zdecydowanie warto dać jej szansę, ponieważ doskonale komponuje się z warzywnymi dodatkami. Włoska klasyka zyska dziś zupełnie nowe oblicze – oto nasz przepis na risotto z kaszy jaglanej z dodatkiem szparagów.
Dla kogo? Oryginalne receptury risotto zakładają użycie ryżu arborio. Nie macie go w kuchennych szafkach i brakuje czasu na zakupy? Tym bardziej warto wykorzystać potencjał powszechnie dostępnej kaszy jaglanej i przygotować na jej bazie risotto ze szparagami.
Na jaką okazję? Sezon na świeże szparagi nie trwa długo, więc wykorzystajcie go maksymalnie. Nieważne, czy gotujecie szybki obiad po pracy, czy szykujecie niedzielną ucztę dla gości. Jaglane risotto zawsze smakuje wyśmienicie.
Czy wiesz, że? Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Wystarczy pozbyć się jedynie zdrewniałych końcówek warzywa.
Dla urozmaicenia: Do dekoracji można użyć świeżych listków mięty.