
Składniki
200 gramów
4 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
500 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 ziarna
12 ziaren
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch pozostaw na noc w zimnej wodzie. Warzywa: marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokrój drobno.
Krok 2
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż w rozgrzanym garnku. Następnie dodaj starte i pokrojone warzywa oraz groch. Dodaj przyprawy, kostki Knorr a następnie całość zalej 0,5 l wody i duś kilka minut.
Krok 3
Do garnka dolej 1,5 l wody i gotuj wszystko razem do momentu, gdy groch rozgotuje się. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do gotującej się zupy pod sam koniec.
Krok 4
Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę dopraw majerankiem, pieprzem i podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


































