Grochówka z warzywami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka z warzywami i boczkiem

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 ziarna

12 ziaren

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch pozostaw na noc w zimnej wodzie. Warzywa: marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokrój drobno.

Krok 2

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż w rozgrzanym garnku. Następnie dodaj starte i pokrojone warzywa oraz groch. Dodaj przyprawy, kostki Knorr a następnie całość zalej 0,5 l wody i duś kilka minut.

Krok 3

Do garnka dolej 1,5 l wody i gotuj wszystko razem do momentu, gdy groch rozgotuje się. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do gotującej się zupy pod sam koniec.

Krok 4

Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę dopraw majerankiem, pieprzem i podawaj.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej