Grochówka z warzywami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka z warzywami i boczkiem

Autor: Anna Włodarczyk

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 ziarna

12 ziaren

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch pozostaw na noc w zimnej wodzie. Warzywa: marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokrój drobno.

Krok 2

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż w rozgrzanym garnku. Następnie dodaj starte i pokrojone warzywa oraz groch. Dodaj przyprawy, kostki Knorr a następnie całość zalej 0,5 l wody i duś kilka minut.

Krok 3

Do garnka dolej 1,5 l wody i gotuj wszystko razem do momentu, gdy groch rozgotuje się. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do gotującej się zupy pod sam koniec.

Krok 4

Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę dopraw majerankiem, pieprzem i podawaj.

Anna Włodarczyk

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka z warzywami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej