
Składniki
200 gramów
4 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
500 gramów
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 ziarna
12 ziaren
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch pozostaw na noc w zimnej wodzie. Warzywa: marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokrój drobno.
Krok 2
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż w rozgrzanym garnku. Następnie dodaj starte i pokrojone warzywa oraz groch. Dodaj przyprawy, kostki Knorr a następnie całość zalej 0,5 l wody i duś kilka minut.
Krok 3
Do garnka dolej 1,5 l wody i gotuj wszystko razem do momentu, gdy groch rozgotuje się. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do gotującej się zupy pod sam koniec.
Krok 4
Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę dopraw majerankiem, pieprzem i podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej