Zupa grochowa z pęczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grochowa z pęczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

755 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

751 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

25 dekagramów

3 sztuki

30 dekagramów

10 dekagramów

4 dekagramy

2 sztuki

2 łyżeczki

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch i pęczak opłucz i namocz osobno w zimnej, przegotowanej wodzie.

Zupa grochowa z pęczakiem - Krok 1

Krok 2

Osobno ugotuj groch i osobno pęczak. Ugotuj wywar z warzyw i kości z dodatkiem kostek Knorr – około 1,5 litra.

Zupa grochowa z pęczakiem - Krok 2

Krok 3

Przetrzyj groch i połącz z wywarem z kości, następnie dodaj pęczak.

Zupa grochowa z pęczakiem - Krok 3

Krok 4

Dopraw majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Gotuj 5 minut.

Zupa grochowa z pęczakiem - Krok 4

Krok 5

Słoninę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Zupę grochową z pęczakiem podaj, zaraz po przygotowaniu, ze skwarkami.

Zupa grochowa z pęczakiem - Krok 5
41

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Radomska

    Edyta Radomska , 11.11.2015

    dodałam ziemniaczki,marcheweczke i kiełbasę. pycha wyszła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 21.10.2015

    nie smakowalo!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenna Orlikowska

    Bożenna Orlikowska , 29.08.2015

    super smaczna zupa !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Traczyk

    Elżbieta Traczyk , 22.03.2015

    Smacznego!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Florek

    Eugeniusz Florek , 21.03.2015

    no i konieczny spacer na dworze po zjedzeniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Jezierski

    Piotr Jezierski , 21.03.2015

    + RAPHACHOLINA !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Marczak

    Bożena Marczak , 21.03.2015

    Z pęczakiem jeszcze nigdy nie jadłam-zawsze z ziemniakami .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Rosner

    Mariusz Rosner , 21.03.2015

    mojwj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Rosner

    Mariusz Rosner , 21.03.2015

    Uwielbiam przepisy n

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Rosner

    Mariusz Rosner , 21.03.2015

    coś nowego zawsze wciąga.a nuż

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Iro Łabuda

    Irek Iro Łabuda , 21.03.2015

    Ma pani racje!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata GW

    Beata GW , 21.03.2015

    Kurde po co klasyke przerabiać? Grochowka to grochówka, krupnik to krupnik a rosól to rosól...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Rusek

    Stanisław Rusek , 21.03.2015

    To jest profanacja talerza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Konopka

    Iza Konopka , 21.03.2015

    nie robiłam nigdy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Jarosz

    Krystyna Jarosz , 21.03.2015

    Tego jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Arendt

    Iwona Arendt , 21.03.2015

    Grochówka z kapustą ok ale nie z kaszą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ziętek

    Elżbieta Ziętek , 21.03.2015

    A grochowka z kapustą kwaszoną surową. Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Białecki

    Grzegorz Białecki , 21.03.2015

    Tak i to nie raz próbowałem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Radoszewska

    Anna Radoszewska , 21.03.2015

    Tylko nie grochowa ,może być krupnik.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radek Podlasiak

    Radek Podlasiak , 21.03.2015

    Widocznie zupa bez chemii to nie zupa i bez kostek ludzie super grochowke gotują

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Miężał

    Dorota Miężał , 21.03.2015

    I bez obrzydliwych kostek knorra :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Miężał

    Dorota Miężał , 21.03.2015

    Po co te chemiczne kostki knorra???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter , 21.03.2015

    Nie jadlam z kasza tylko z kartoflami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Dycha-Domańska

    Dorota Dycha-Domańska , 21.03.2015

    nie, ale z ryżem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Rutkowska

    Zofia Rutkowska , 21.03.2015

    muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Sacha

    Kazimiera Sacha , 21.03.2015

    Jeszcze z kaszą nie jadłam napewno dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Goffredo Diotallevi

    Goffredo Diotallevi , 21.03.2015

    Ma che schifezze presenta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Olbryś

    Stanisław Olbryś , 21.03.2015

    Spróbować mogę, ale najeść chyba nie. Ledwo dno zakryte :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gala Lappo

    Gala Lappo , 21.03.2015

    Takiej nie jadłam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grochowa z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowa z pęczakiemZupa grochowa z pęczakiem

Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby przygotować to smaczne danie, zacznij od opłukania grochu oraz pęczaku. Jeśli do ugotowania wywaru zdecydujesz się użyć także nieco boczku, przy zakupie zwróć uwagę na jego wygląd – powinien mieć wewnątrz kolor ciemnoróżowy, a na zewnątrz brązowy. Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej aromatu i smaku z czosnku, przeciśnij go przez praskę. Pamiętaj, żeby zupę gotować pod przykryciem, dzięki temu szybciej będzie gotowa. Do przygotowania grochowej z pęczakiem potrzebna jest również słonina, najlepiej o barwie białej lub jasnokremowej. Unikaj natomiast produktów żółtawych lub z przebarwieniami. Podczas przetapiania, dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj posiekany drobno koperek lub cząber. Do dekoracji zupy grochowej z pęczakiem użyj za to świeżej pietruszki lub listków mięty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę aromatyczną potrawę i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.