
Składniki
20 dekagramów
25 dekagramów
3 sztuki
30 dekagramów
10 dekagramów
4 dekagramy
2 sztuki
2 łyżeczki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i pęczak opłucz i namocz osobno w zimnej, przegotowanej wodzie.

Krok 2
Osobno ugotuj groch i osobno pęczak. Ugotuj wywar z warzyw i kości z dodatkiem kostek Knorr – około 1,5 litra.

Krok 3
Przetrzyj groch i połącz z wywarem z kości, następnie dodaj pęczak.

Krok 4
Dopraw majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Gotuj 5 minut.

Krok 5
Słoninę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Zupę grochową z pęczakiem podaj, zaraz po przygotowaniu, ze skwarkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grochowa z pęczakiem
Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby przygotować to smaczne danie, zacznij od opłukania grochu oraz pęczaku. Jeśli do ugotowania wywaru zdecydujesz się użyć także nieco boczku, przy zakupie zwróć uwagę na jego wygląd – powinien mieć wewnątrz kolor ciemnoróżowy, a na zewnątrz brązowy. Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej aromatu i smaku z czosnku, przeciśnij go przez praskę. Pamiętaj, żeby zupę gotować pod przykryciem, dzięki temu szybciej będzie gotowa. Do przygotowania grochowej z pęczakiem potrzebna jest również słonina, najlepiej o barwie białej lub jasnokremowej. Unikaj natomiast produktów żółtawych lub z przebarwieniami. Podczas przetapiania, dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj posiekany drobno koperek lub cząber. Do dekoracji zupy grochowej z pęczakiem użyj za to świeżej pietruszki lub listków mięty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę aromatyczną potrawę i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.



































