• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Zupa grochowo – ziemniaczana
Zupa grochowo – ziemniaczana
Zupa grochowa na wieprzowinie
Zupa grochowa na wieprzowinie
Grochówka
Grochówka
Grochówka na wędzonce
Grochówka na wędzonce
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Zupa grochowa z pęczakiem

Zupa grochowa z pęczakiem

Autor: przepisy.pl
Zupa grochowa z pęczakiem
  • 45 minut45
  • Łatwe
  • 6 osób6
15
Oceń przepis jako pierwszy
569
41
WYDRUKUJ
261 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
537 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
  • groch
    20 dag
  • włoszczyzna
    25 dag
  • Rosół z kury Knorr
    3 szt.
  • Kości lub boczek
    30 dag
  • pęczak
    10 dag
  • słonina
    4 dag
  • ząbek czosnku
    2 szt.
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
    2 łyżeczki
  • woda
    1,5 l
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Zupa grochowa z pęczakiem – krok 1
    Krok 1
    Groch i pęczak opłucz i namocz osobno w zimnej, przegotowanej wodzie.
  • Zupa grochowa z pęczakiem – krok 2
    Krok 2
    Osobno ugotuj groch i osobno pęczak. Ugotuj wywar z warzyw i kości z dodatkiem kostek Knorr – około 1,5 litra.
  • Zupa grochowa z pęczakiem – krok 3
    Krok 3
    Przetrzyj groch i połącz z wywarem z kości, następnie dodaj pęczak.
  • Zupa grochowa z pęczakiem – krok 4
    Krok 4
    Dopraw majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Gotuj 5 minut.
  • Zupa grochowa z pęczakiem – krok 5
    Krok 5
    Słoninę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Zupę grochową z pęczakiem podaj, zaraz po przygotowaniu, ze skwarkami.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    Majeranek z krajów śródziemnomorskich

    Majeranek jest ziołem szczególnie lubianym w Europie. Na Starym Kontynencie docenia się jego uniwersalność – pasuje do mięs, sosów i białych ryb. Jest też niezastąpiony do wielu warzyw, a najpopularniejsza kombinacja to majeranek + bakłażan. Aby wydobyć głębię smaku, rozetrzyj go delikatnie w dłoniach – dzięki temu uwolnią się jego naturalne olejki eteryczne.

Tagi
Kuchnia PolskaWARZYWAZUPYGROCHÓWKAOBIAD Z KASZĄFRISCO
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemRosół z kury KnorrREKLAMARosół z kury KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemRosół z kury KnorrREKLAMARosół z kury KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (41)
Elżbieta ŚlaskaOdpowiedz26.11.2016
Mniam
avatar
Edyta RadomskaOdpowiedz11.11.2015
dodałam ziemniaczki,marcheweczke i kiełbasę. pycha wyszła
avatar
Anna JadczakOdpowiedz21.10.2015
nie smakowalo!!!
Bożenna OrlikowskaOdpowiedz29.08.2015
super smaczna zupa !!!
Elżbieta TraczykOdpowiedz22.03.2015
Smacznego!!!
Eugeniusz FlorekOdpowiedz21.03.2015
no i konieczny spacer na dworze po zjedzeniu
Piotr JezierskiOdpowiedz21.03.2015
+ RAPHACHOLINA !
Bożena MarczakOdpowiedz21.03.2015
Z pęczakiem jeszcze nigdy nie jadłam-zawsze z ziemniakami .
Mariusz RosnerOdpowiedz21.03.2015
mojwj
Mariusz RosnerOdpowiedz21.03.2015
Uwielbiam przepisy n
Mariusz RosnerOdpowiedz21.03.2015
coś nowego zawsze wciąga.a nuż
Irek Iro ŁabudaOdpowiedz21.03.2015
Ma pani racje!!!
Beata GWOdpowiedz21.03.2015
Kurde po co klasyke przerabiać? Grochowka to grochówka, krupnik to krupnik a rosól to rosól...
Stanisław RusekOdpowiedz21.03.2015
To jest profanacja talerza
Iza KonopkaOdpowiedz21.03.2015
nie robiłam nigdy
Krystyna JaroszOdpowiedz21.03.2015
Tego jeszcze nie jadłam
Iwona ArendtOdpowiedz21.03.2015
Grochówka z kapustą ok ale nie z kaszą
Elżbieta ZiętekOdpowiedz21.03.2015
A grochowka z kapustą kwaszoną surową. Pychotka
Grzegorz BiałeckiOdpowiedz21.03.2015
Tak i to nie raz próbowałem
Anna RadoszewskaOdpowiedz21.03.2015
Tylko nie grochowa ,może być krupnik.
Radek PodlasiakOdpowiedz21.03.2015
Widocznie zupa bez chemii to nie zupa i bez kostek ludzie super grochowke gotują
Dorota MiężałOdpowiedz21.03.2015
I bez obrzydliwych kostek knorra :-)
Dorota MiężałOdpowiedz21.03.2015
Po co te chemiczne kostki knorra???
Anna WalterOdpowiedz21.03.2015
Nie jadlam z kasza tylko z kartoflami
Dorota Dycha-DomańskaOdpowiedz21.03.2015
nie, ale z ryżem
Zofia RutkowskaOdpowiedz21.03.2015
muszę spróbować
Kazimiera SachaOdpowiedz21.03.2015
Jeszcze z kaszą nie jadłam napewno dobra
Goffredo DiotalleviOdpowiedz21.03.2015
Ma che schifezze presenta?
Stanisław OlbryśOdpowiedz21.03.2015
Spróbować mogę, ale najeść chyba nie. Ledwo dno zakryte :-(
Gala LappoOdpowiedz21.03.2015
Takiej nie jadłam!!!
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Jak dobierać zioła do dań? Aromatyczna tajska zupa.
Jak dobierać zioła do dań? Aromatyczna tajska zupa.
Bób w roli głównej. Na ciepło i w zupach.
Bób w roli głównej. Na ciepło i w zupach.
Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Szybkie dania w grudniu. Zupa na ratunek.
Szybkie dania w grudniu. Zupa na ratunek.
avatar

Zupa grochowa z pęczakiem

Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby przygotować to smaczne danie, zacznij od opłukania grochu oraz pęczaku. Jeśli do ugotowania wywaru zdecydujesz się użyć także nieco boczku, przy zakupie zwróć uwagę na jego wygląd – powinien mieć wewnątrz kolor ciemnoróżowy, a na zewnątrz brązowy. Jeśli chcesz uzyskać jak najwięcej aromatu i smaku z czosnku, przeciśnij go przez praskę. Pamiętaj, żeby zupę gotować pod przykryciem, dzięki temu szybciej będzie gotowa. Do przygotowania grochowej z pęczakiem potrzebna jest również słonina, najlepiej o barwie białej lub jasnokremowej. Unikaj natomiast produktów żółtawych lub z przebarwieniami. Podczas przetapiania, dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj posiekany drobno koperek lub cząber. Do dekoracji zupy grochowej z pęczakiem użyj za to świeżej pietruszki lub listków mięty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tę aromatyczną potrawę i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

15
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny