Wodzionka z czerstwego chleba z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wodzionka

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

10

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 litr

7 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb pokroić w kostkę, podrumienić na suchej patelni. Porcje wsypać do miseczek.

Krok 2

Zagotować wodę, dodać do niej bulionetke, wymieszać. Czosnek posiekać. Dodać do zupy czosnek i smalec. Zalać chleb zupa , przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa selerowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - WodzionkaWodzionka

Zupę, która wywodzi się z kuchni śląskiej, przyrządza się bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Przysmażony chleb zalewa się bulionem połączonym z czosnkiem, smalcem oraz przyprawami. Jej smak jest wyrazisty, ale można do niej dodać również swoje ulubione zioła – majeranek, tymianek czy pieprz ziołowy. Często serwuje się ją też z pieczonymi ziemniakami lub skwarkami. To bardzo proste i szybkie danie może być podawane jako ciepła kolacja, ale też smaczny obiad. Wodzionka jest więc bardzo uniwersalna. W zależności od upodobań, możesz posypać potrawę świeżym tymiankiem, posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub kiełkami rzodkiewki. Często dołącza się do niej także warzywa – np. groszek konserwowy, marchewkę lub cebulę. Miłośnicy zabielanych zup mogą dodać do niej również odrobinę śmietany. Jednak najpopularniejsza jest najprostsza wersja wodzionki. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu. Przygotuj tę oryginalną i aromatyczną zupę na najbliższą okazję i zaserwuj swoim gościom. Smacznego.