
Składniki
4 sztuki
1 litr
7 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chleb pokroić w kostkę, podrumienić na suchej patelni. Porcje wsypać do miseczek.
Krok 2
Zagotować wodę, dodać do niej bulionetke, wymieszać. Czosnek posiekać. Dodać do zupy czosnek i smalec. Zalać chleb zupa , przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wodzionka
Zupę, która wywodzi się z kuchni śląskiej, przyrządza się bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Przysmażony chleb zalewa się bulionem połączonym z czosnkiem, smalcem oraz przyprawami. Jej smak jest wyrazisty, ale można do niej dodać również swoje ulubione zioła – majeranek, tymianek czy pieprz ziołowy. Często serwuje się ją też z pieczonymi ziemniakami lub skwarkami. To bardzo proste i szybkie danie może być podawane jako ciepła kolacja, ale też smaczny obiad. Wodzionka jest więc bardzo uniwersalna. W zależności od upodobań, możesz posypać potrawę świeżym tymiankiem, posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub kiełkami rzodkiewki. Często dołącza się do niej także warzywa – np. groszek konserwowy, marchewkę lub cebulę. Miłośnicy zabielanych zup mogą dodać do niej również odrobinę śmietany. Jednak najpopularniejsza jest najprostsza wersja wodzionki. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu. Przygotuj tę oryginalną i aromatyczną zupę na najbliższą okazję i zaserwuj swoim gościom. Smacznego.