Wodzionka z czerstwego chleba z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wodzionka

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

9

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 litr

7 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb pokroić w kostkę, podrumienić na suchej patelni. Porcje wsypać do miseczek.

Krok 2

Zagotować wodę, dodać do niej bulionetke, wymieszać. Czosnek posiekać. Dodać do zupy czosnek i smalec. Zalać chleb zupa , przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wodzionka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - WodzionkaWodzionka

Zupę, która wywodzi się z kuchni śląskiej, przyrządza się bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Przysmażony chleb zalewa się bulionem połączonym z czosnkiem, smalcem oraz przyprawami. Jej smak jest wyrazisty, ale można do niej dodać również swoje ulubione zioła – majeranek, tymianek czy pieprz ziołowy. Często serwuje się ją też z pieczonymi ziemniakami lub skwarkami. To bardzo proste i szybkie danie może być podawane jako ciepła kolacja, ale też smaczny obiad. Wodzionka jest więc bardzo uniwersalna. W zależności od upodobań, możesz posypać potrawę świeżym tymiankiem, posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub kiełkami rzodkiewki. Często dołącza się do niej także warzywa – np. groszek konserwowy, marchewkę lub cebulę. Miłośnicy zabielanych zup mogą dodać do niej również odrobinę śmietany. Jednak najpopularniejsza jest najprostsza wersja wodzionki. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu. Przygotuj tę oryginalną i aromatyczną zupę na najbliższą okazję i zaserwuj swoim gościom. Smacznego.