
Składniki
1 kilogram
500 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki umyj, pokrój na pół i usuń pestki.

Krok 2
Wrzuć pokrojone śliwki do garnka, dodaj cukier, cynamon, wyciśnięty sok z cytryny, rum. Gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.

Krok 3
Konfiturę nakładamy do wysterelizowanego słoika, na gorąco. Słoik zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Konfitura ze śliwek z rumem
Zastanawiałeś się kiedyś, czym pachnie jesień? Korzenne przyprawy, miód, napar z ziołowych herbat, aromat pieczonych owoców i ciast, a także przetworów! Polska złota jesień już w pełni, dlatego czas rozpocząć przygotowywania na zimę. Od czego zacząć? My Ci pomożemy! Już dziś przygotuj w swoim domu konfiturę ze śliwek i z rumem. Jedno jest pewne – nie pożałujesz tego wyboru!
Dla kogo?
Jeśli lubisz nietypowe i niestandardowe połączenia w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Smak rumu z dodatkiem owoców. Brzmi wybornie, prawda?
Na jaką okazję?
Konfitura ze śliwek i z rumem urozmaici każdy deser, a także będzie smakowitym rarytasem w czasie największych mrozów.
Dla urozmaicenia:
Do konfitury ze śliwek możesz dodać także nieco kardamonu i goździków. Czujesz już ten aromat?