Konfitura ze śliwek – powidła z rumem: przepis | Przepisy.pl pixel

Konfitura ze śliwek z rumem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

464 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyj, pokrój na pół i usuń pestki.

Konfitura ze śliwek z rumem - Krok 1

Krok 2

Wrzuć pokrojone śliwki do garnka, dodaj cukier, cynamon, wyciśnięty sok z cytryny, rum. Gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.

Konfitura ze śliwek z rumem - Krok 2

Krok 3

Konfiturę nakładamy do wysterelizowanego słoika, na gorąco. Słoik zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Konfitura ze śliwek z rumem - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Izabela Wolińska

    Izabela Wolińska , 06.09.2019

    Trzeba ją pasteryzować chcąc przechowywać dłużej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura ze śliwek z rumemKonfitura ze śliwek z rumem

Zastanawiałeś się kiedyś, czym pachnie jesień? Korzenne przyprawy, miód, napar z ziołowych herbat, aromat pieczonych owoców i ciast, a także przetworów! Polska złota jesień już w pełni, dlatego czas rozpocząć przygotowywania na zimę. Od czego zacząć? My Ci pomożemy! Już dziś przygotuj w swoim domu konfiturę ze śliwek i z rumem. Jedno jest pewne – nie pożałujesz tego wyboru!

Dla kogo?

Jeśli lubisz nietypowe i niestandardowe połączenia w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Smak rumu z dodatkiem owoców. Brzmi wybornie, prawda?

Na jaką okazję?

Konfitura ze śliwek i z rumem urozmaici każdy deser, a także będzie smakowitym rarytasem w czasie największych mrozów.

Dla urozmaicenia:

Do konfitury ze śliwek możesz dodać także nieco kardamonu i goździków. Czujesz już ten aromat?