Konfitura ze śliwek – powidła z rumem: przepis | Przepisy.pl pixel

Konfitura ze śliwek z rumem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

774 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyj, pokrój na pół i usuń pestki.

Konfitura ze śliwek z rumem - Krok 1

Krok 2

Wrzuć pokrojone śliwki do garnka, dodaj cukier, cynamon, wyciśnięty sok z cytryny, rum. Gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.

Konfitura ze śliwek z rumem - Krok 2

Krok 3

Konfiturę nakładamy do wysterelizowanego słoika, na gorąco. Słoik zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Konfitura ze śliwek z rumem - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Izabela Wolińska

    Izabela Wolińska , 06.09.2019

    Trzeba ją pasteryzować chcąc przechowywać dłużej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura ze śliwek z rumem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura ze śliwek z rumemKonfitura ze śliwek z rumem

Zastanawiałeś się kiedyś, czym pachnie jesień? Korzenne przyprawy, miód, napar z ziołowych herbat, aromat pieczonych owoców i ciast, a także przetworów! Polska złota jesień już w pełni, dlatego czas rozpocząć przygotowywania na zimę. Od czego zacząć? My Ci pomożemy! Już dziś przygotuj w swoim domu konfiturę ze śliwek i z rumem. Jedno jest pewne – nie pożałujesz tego wyboru!

Dla kogo?

Jeśli lubisz nietypowe i niestandardowe połączenia w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Smak rumu z dodatkiem owoców. Brzmi wybornie, prawda?

Na jaką okazję?

Konfitura ze śliwek i z rumem urozmaici każdy deser, a także będzie smakowitym rarytasem w czasie największych mrozów.

Dla urozmaicenia:

Do konfitury ze śliwek możesz dodać także nieco kardamonu i goździków. Czujesz już ten aromat?