
Składniki
1 kilogram
500 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki umyj, pokrój na pół i usuń pestki.

Krok 2
Wrzuć pokrojone śliwki do garnka, dodaj cukier, cynamon, wyciśnięty sok z cytryny, rum. Gotuj na wolnym ogniu 2 godziny.

Krok 3
Konfiturę nakładamy do wysterelizowanego słoika, na gorąco. Słoik zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Konfitura ze śliwek z rumem
Zastanawiałeś się kiedyś, czym pachnie jesień? Korzenne przyprawy, miód, napar z ziołowych herbat, aromat pieczonych owoców i ciast, a także przetworów! Polska złota jesień już w pełni, dlatego czas rozpocząć przygotowywania na zimę. Od czego zacząć? My Ci pomożemy! Już dziś przygotuj w swoim domu konfiturę ze śliwek i z rumem. Jedno jest pewne – nie pożałujesz tego wyboru!
Dla kogo?
Jeśli lubisz nietypowe i niestandardowe połączenia w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Smak rumu z dodatkiem owoców. Brzmi wybornie, prawda?
Na jaką okazję?
Konfitura ze śliwek i z rumem urozmaici każdy deser, a także będzie smakowitym rarytasem w czasie największych mrozów.
Dla urozmaicenia:
Do konfitury ze śliwek możesz dodać także nieco kardamonu i goździków. Czujesz już ten aromat?