
Składniki
2 kilogramy
30 gramów
1 opakowanie
250 mililitrów
300 gramów
1 litr
1 łyżka
4 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki umyj, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i przełóż do słoików. Do każdego słoika wsyp po ½ łyżeczki przyprawy Knorr.

Krok 2
W rondlu zagotuj wodę, następnie dodaj sól, cukier, miód i dobrze wymieszaj.

Krok 3
Gdy cukier się rozpuści - dodaj ocet, musztardę i przyprawę curry. Zamieszaj, aby składniki się połączyły.

Krok 4
Wlej przygotowany roztwór do słoików z ogórkami i dobrze je zakręć.

Krok 5
Gotowe słoiki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C na 10 min. Gotowe weki wyjmij i przekręć do góry dnem do wystygnięcia.


Dobra rada:
Ogórki najlepiej smakują po 7 dniach od przygotowania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie to prosty sposób na urozmaicenie zapasów z domowymi przetworami. Smak typowych kiszonych czy konserwowych zna każdy. Czas zabłysnąć w kuchni i przyrządzić coś zupełnie innego. W smakowitej zalewie do ogórków oprócz octu, znajdziemy musztardę, miód i przyprawę curry. Aż trudno będzie się doczekać degustacji tego rarytasu!
Dla kogo?
W sam raz dla kucharzy, którzy nie boją się eksperymentować i wciąż poszukują inspirujących receptur na niebanalne dania. Zaliczasz się do tego grona? W takim razie przepis na chrupiące i smakowite ogórki w musztardzie z całą pewnością przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję?
Zawsze smakują wybornie! Możesz podać je jako dodatek do obiadowego dania głównego. Nawet na co dzień warto rozpieszczać swoje kubki smakowe. Ogórki w miodzie i musztardzie świetnie wypadają również jako przekąska na imprezach i przyjęciach. Goście z zachwytem będą dopytywać o szczegóły przepisu i wszystkie składniki
Czy wiesz, że?
Do robienia przetworów najlepiej nadają się ogórki gruntowe – nie szklarniowe. Dzięki takiemu wyborowi po otwarciu słoików będziesz mieć do czynienia z chrupiącą przekąską, a nie rozmiękłymi i popękanymi warzywami.
Dla urozmaicenia:
Jeśli jesteś fanem nieco bardziej pikantnych smaków, do zrobienia ogórków używaj ostrej musztardy. Możesz zajadać je solo lub wykorzystać do zrobienia oryginalnych koreczków lub dodać, pokrojone w plasterki, do sałatki. Ogórki w musztardzie to niezwykle uniwersalny dodatek do potraw.