
Składniki
2 kilogramy
30 gramów
1 opakowanie
250 mililitrów
300 gramów
1 litr
1 łyżka
4 łyżki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki umyj, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i przełóż do słoików. Do każdego słoika wsyp po ½ łyżeczki przyprawy Knorr.

Krok 2
W rondlu zagotuj wodę, następnie dodaj sól, cukier, miód i dobrze wymieszaj.

Krok 3
Gdy cukier się rozpuści - dodaj ocet, musztardę i przyprawę curry. Zamieszaj, aby składniki się połączyły.

Krok 4
Wlej przygotowany roztwór do słoików z ogórkami i dobrze je zakręć.

Krok 5
Gotowe słoiki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. C na 10 min. Gotowe weki wyjmij i przekręć do góry dnem do wystygnięcia.


Dobra rada:
Ogórki najlepiej smakują po 7 dniach od przygotowania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie to prosty sposób na urozmaicenie zapasów z domowymi przetworami. Smak typowych kiszonych czy konserwowych zna każdy. Czas zabłysnąć w kuchni i przyrządzić coś zupełnie innego. W smakowitej zalewie do ogórków oprócz octu, znajdziemy musztardę, miód i przyprawę curry. Aż trudno będzie się doczekać degustacji tego rarytasu!
Dla kogo?
W sam raz dla kucharzy, którzy nie boją się eksperymentować i wciąż poszukują inspirujących receptur na niebanalne dania. Zaliczasz się do tego grona? W takim razie przepis na chrupiące i smakowite ogórki w musztardzie z całą pewnością przypadnie ci do gustu.
Na jaką okazję?
Zawsze smakują wybornie! Możesz podać je jako dodatek do obiadowego dania głównego. Nawet na co dzień warto rozpieszczać swoje kubki smakowe. Ogórki w miodzie i musztardzie świetnie wypadają również jako przekąska na imprezach i przyjęciach. Goście z zachwytem będą dopytywać o szczegóły przepisu i wszystkie składniki
Czy wiesz, że?
Do robienia przetworów najlepiej nadają się ogórki gruntowe – nie szklarniowe. Dzięki takiemu wyborowi po otwarciu słoików będziesz mieć do czynienia z chrupiącą przekąską, a nie rozmiękłymi i popękanymi warzywami.
Dla urozmaicenia:
Jeśli jesteś fanem nieco bardziej pikantnych smaków, do zrobienia ogórków używaj ostrej musztardy. Możesz zajadać je solo lub wykorzystać do zrobienia oryginalnych koreczków lub dodać, pokrojone w plasterki, do sałatki. Ogórki w musztardzie to niezwykle uniwersalny dodatek do potraw.