Ogórki na sucho – jak zrobić kiszone, a jak małosolne?
Proste ogórki na sucho biją rekordy popularności, bo można je przygotować bardzo łatwo i dosłownie w jeden dzień. Jak zrobić ogórki małosolne na sucho i co do nich dodać?
Ogórki na sucho – przepis podstawowy
Jak zrobić ogórki na sucho? Do przygotowania małosolnych będziecie potrzebowali świeżych ogórków gruntowych, soli oraz przypraw: czosnku, liści laurowych, nasion gorczycy, gałązek kopru oraz kawałków chrzanu. Kilogram ogórków należy umyć i odciąć końcówki, a następnie włożyć ogórki do woreczka strunowego o pojemności 2-3 l i wsypać do niego garść mieszanki przyprawowej oraz czubatą łyżeczkę soli. Następnie zamknąć woreczek i intensywnie nim potrząsać, żeby sól i przyprawy dobrze się rozproszyły, a później włożyć do lodówki.
Ogórki kiszone na sucho będą gotowe do próbowania już kolejnego dnia, ale jeśli chcecie, żeby ukisiły się mocniej, poczekajcie kolejną dobę. Czas przygotowania małosolnych na sucho zależy od ich wielkości – małe ogóreczki kiszą się szybciej, a te większe przeznaczone na sałatki z ogórkiem potrzebują więcej czasu.
Ogórki na sucho kiszone a małosolne – w czym tkwi różnica?
Różnica między ogórkami kiszonymi na sucho a małosolnymi z wody w smaku jest właściwie niezauważalna. Proces delikatnego kiszenia w solance pozwala uzyskać bardzo jędrne ogórki, natomiast te marynowane na sucho przygotowuje się szybciej i łatwiej. Jeśli chcecie mieć pewność, że ogórki na sucho będą chrupiące, przed kiszeniem moczcie je przez kilka godzin w zimnej wodzie i pamiętajcie, że dodatek soli nie może być zbyt duży. Jeśli będzie jej za dużo, ogórki staną się miękkie i zbyt słone.
Komentarze (0)