Przepisy na ogórki
259 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ogórek
Ogórek, ogórek, zielony ma garniturek… Ma też wiele do zaoferowania każdemu kucharzowi niezależnie od stopnia kulinarnego wtajemniczenia. Pomimo tego, że w znacznej części składa się z wody, codzienne i odświętne przygotowanie posiłków bez ogórka nie byłoby kompletne. Jest w stanie nadać potrawom przyjemną, odświeżającą nutę. To ważne nie tylko podczas letnich upałów.
Dla kogo?
To prawdopodobnie jeden z najprostszych w obsłudze produktów. Młode ogórki o cienkiej skórce wystarczy dokładnie umyć i już można przystąpić do konsumpcji. Pozostawienie ich nieobranych nie wpłynie negatywnie na walory smakowe. Wręcz przeciwnie! Dodatkowo plasterki ogórków z ciemnozieloną skórką wyglądają bardzo dekoracyjnie w sałatkach, surówkach, a nawet lemoniadzie. Już nikt nie będzie mógł powiedzieć, że podczas gotowania używacie dróg na skróty.
Na jaką okazję?
Kameralny obiad w niezobowiązującej atmosferze w towarzystwie najbliższych? W ramach pierwszego dania podajcie ogórkowy chłodnik. Oto hit letniego menu. Buchający piekarnik już nie będzie pretekstem do zaprzestania samodzielnego przygotowywania posiłków. Mizeria to absolutny klasyk, ale czasem warto zamienić ją na grecki sos tzatziki. Ogórki pasują do większości warzyw i mięs – zarówno ryb, popularnych wieprzowiny i drobiu, a także bardziej wyszukanej jagnięciny. Ogórki z łatwością dopasujecie do swoich upodobań i konkretnej okazji.
Czy wiesz, że?
Warto mieć ich zapas w kuchni oraz… w łazience. Wyciąg z zielonych ogórków ma właściwości odświeżające i oczyszczające, dlatego często pojawia się w składach kosmetyków.
Dla urozmaicenia:
Nawet najsmaczniejszy produkt może się znudzić, jeśli ciągle jest podawany w ten sam sposób. Macie dość kanapek i sałatek z ogórkiem? Tym razem przygotujcie ogórkowe łódeczki. Ogórek przetnijcie wzdłuż i wydrążcie pestki. W ten sposób pojawi się miejsce na umieszczenie farszu. Można skomponować go z dowolnych dodatków, np. paluszków krabowych, kremowego serka i szparagów.