Dania i potrawy z ogórków | Przepisy.pl pixel

Przepisy na ogórki

259 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - OgórekOgórek

Ogórek, ogórek, zielony ma garniturek… Ma też wiele do zaoferowania każdemu kucharzowi niezależnie od stopnia kulinarnego wtajemniczenia. Pomimo tego, że w znacznej części składa się z wody, codzienne i odświętne przygotowanie posiłków bez ogórka nie byłoby kompletne. Jest w stanie nadać potrawom przyjemną, odświeżającą nutę. To ważne nie tylko podczas letnich upałów.

Dla kogo?

To prawdopodobnie jeden z najprostszych w obsłudze produktów. Młode ogórki o cienkiej skórce wystarczy dokładnie umyć i już można przystąpić do konsumpcji. Pozostawienie ich nieobranych nie wpłynie negatywnie na walory smakowe. Wręcz przeciwnie! Dodatkowo plasterki ogórków z ciemnozieloną skórką wyglądają bardzo dekoracyjnie w sałatkach, surówkach, a nawet lemoniadzie. Już nikt nie będzie mógł powiedzieć, że podczas gotowania używacie dróg na skróty.

Na jaką okazję?

Kameralny obiad w niezobowiązującej atmosferze w towarzystwie najbliższych? W ramach pierwszego dania podajcie ogórkowy chłodnik. Oto hit letniego menu. Buchający piekarnik już nie będzie pretekstem do zaprzestania samodzielnego przygotowywania posiłków. Mizeria to absolutny klasyk, ale czasem warto zamienić ją na grecki sos tzatziki. Ogórki pasują do większości warzyw i mięs – zarówno ryb, popularnych wieprzowiny i drobiu, a także bardziej wyszukanej jagnięciny. Ogórki z łatwością dopasujecie do swoich upodobań i konkretnej okazji.

Czy wiesz, że?

Warto mieć ich zapas w kuchni oraz… w łazience. Wyciąg z zielonych ogórków ma właściwości odświeżające i oczyszczające, dlatego często pojawia się w składach kosmetyków.

Dla urozmaicenia:

Nawet najsmaczniejszy produkt może się znudzić, jeśli ciągle jest podawany w ten sam sposób. Macie dość kanapek i sałatek z ogórkiem? Tym razem przygotujcie ogórkowe łódeczki. Ogórek przetnijcie wzdłuż i wydrążcie pestki. W ten sposób pojawi się miejsce na umieszczenie farszu. Można skomponować go z dowolnych dodatków, np. paluszków krabowych, kremowego serka i szparagów.