Składniki
marynata:
3 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
20 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
1 pęczek
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
50 mililitrów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sezam na marynatę podpraż na patelni i rozetrzyj.
Krok 2
Wymieszaj w misce składniki marynaty. Dodaj przyprawę Knorr.
Krok 3
Dodaj 3 nitki drobno pokrojonego szczypiorku. Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry i włóż do marynaty na godzinę. Pokrój w paski marchewkę i ogórka.
Krok 4
Na długie patyczki powbijaj mięso. Część obtocz w papryce, część w sezamie, a część pozostaw bez przypraw.
Krok 5
Na rozgrzanym oleju smaż kawałki kurczaka przez około 2 minuty z każdej strony.
Krok 6
Na liściu sałaty ułóż kawałek ogórka, pasek marchewki, szczypiorek oraz patyk z kurczakiem.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej