Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
20 gramów
marynata:
50 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sezam na marynatę podpraż na patelni i rozetrzyj.
Krok 2
Wymieszaj w misce składniki marynaty. Dodaj przyprawę Knorr.
Krok 3
Dodaj 3 nitki drobno pokrojonego szczypiorku. Piersi z kurczaka pokrój w cienkie plastry i włóż do marynaty na godzinę. Pokrój w paski marchewkę i ogórka.
Krok 4
Na długie patyczki powbijaj mięso. Część obtocz w papryce, część w sezamie, a część pozostaw bez przypraw.
Krok 5
Na rozgrzanym oleju smaż kawałki kurczaka przez około 2 minuty z każdej strony.
Krok 6
Na liściu sałaty ułóż kawałek ogórka, pasek marchewki, szczypiorek oraz patyk z kurczakiem.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej