Bliny z wędzoną makrelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bliny z wędzoną makrelą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 dekagramów

1 łyżeczka

200 mililitrów

8 gramów

5 gramów

20 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 mililitrów

0.5 pęczka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj drożdże z cukrem, poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj jajo, ciemnie piwo, sól i około 300 dekagramów mąki

Bliny z wędzoną makrelą - Krok 1

Krok 2

Ciasto dokładnie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na około 20 minut.

Bliny z wędzoną makrelą - Krok 2

Krok 3

Ponownie wymieszaj ciasto i smaż na oliwie małe placuszki.

Bliny z wędzoną makrelą - Krok 3

Krok 4

Twarożek wymieszaj ze śmietaną, dopraw przyprawą Knorr.

Bliny z wędzoną makrelą - Krok 4

Krok 5

Na blinach układaj twarożek oraz kawałek wędzonej makreli. Dekoruj koperkiem.

Bliny z wędzoną makrelą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bliny z wędzoną makrelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bliny z wędzoną makrelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bliny z wędzoną makrelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bliny z wędzoną makrelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bliny z wędzoną makrelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bliny z wędzoną makrelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bliny z wędzoną makrelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bliny z wędzoną makrelą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kulki serowe
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bliny z wędzoną makreląBliny z wędzoną makrelą

Jeśli lubisz intensywny smak ryb, koniecznie wypróbuj przepis na pyszne bliny z wędzoną makrelą. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. mąki, drożdży, jajek oraz przyprawy uniwersalnej. Zacznij od przyrządzenia ciasta na bliny – w misce wymieszaj ze sobą drożdże, jajko, mleko oraz mąkę (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Następnie z otrzymanego w ten sposób ciasta smaż na rozgrzanym oleju małe placki. Sekret tej potrawy tkwi przede wszystkim w nadzieniu – na usmażone bliny nałóż twarożek wymieszany ze śmietaną oraz kawałki wędzonej makreli. Gotowe placki podawaj udekorowane posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli chcesz, przepis możesz odrobinę modyfikować. W roli nadzienia, doskonale sprawdzą się także smażony boczek oraz kawałki wędzonego łososia. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj pyszne bliny z wędzoną makrelą według naszego przepisu. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią  na temat proponowanego dania. Smacznego.