
Składniki
1 sztuka
300 dekagramów
1 łyżeczka
200 mililitrów
8 gramów
5 gramów
20 gramów
1 sztuka
200 gramów
100 mililitrów
0.5 pęczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj drożdże z cukrem, poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj jajo, ciemnie piwo, sól i około 300 dekagramów mąki

Krok 2
Ciasto dokładnie wymieszaj. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej na około 20 minut.

Krok 3
Ponownie wymieszaj ciasto i smaż na oliwie małe placuszki.

Krok 4
Twarożek wymieszaj ze śmietaną, dopraw przyprawą Knorr.

Krok 5
Na blinach układaj twarożek oraz kawałek wędzonej makreli. Dekoruj koperkiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bliny z wędzoną makrelą
Jeśli lubisz intensywny smak ryb, koniecznie wypróbuj przepis na pyszne bliny z wędzoną makrelą. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. mąki, drożdży, jajek oraz przyprawy uniwersalnej. Zacznij od przyrządzenia ciasta na bliny – w misce wymieszaj ze sobą drożdże, jajko, mleko oraz mąkę (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Następnie z otrzymanego w ten sposób ciasta smaż na rozgrzanym oleju małe placki. Sekret tej potrawy tkwi przede wszystkim w nadzieniu – na usmażone bliny nałóż twarożek wymieszany ze śmietaną oraz kawałki wędzonej makreli. Gotowe placki podawaj udekorowane posiekaną drobno natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli chcesz, przepis możesz odrobinę modyfikować. W roli nadzienia, doskonale sprawdzą się także smażony boczek oraz kawałki wędzonego łososia. Pobierz listę niezbędnych składników i przygotuj pyszne bliny z wędzoną makrelą według naszego przepisu. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanego dania. Smacznego.