Składniki
200 gramów
1 łyżka
2 sztuki
2 opakowania
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
0.5 pęczka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.
Krok 2
Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta.
Krok 3
Formuj w dłoniach małe kulki z ciecierzycy i panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Krok 4
Gotowe kuleczki smaż na głębokim tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i chrupiące. Pamiętaj, aby po usmażeniu, odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Falafel podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej