Szybki falafel z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki falafel z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
245 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

416 osób wydrukowało

Pobierz pdf

576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 opakowania

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 pęczka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 1

Krok 2

Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 2

Krok 3

Formuj w dłoniach małe kulki z ciecierzycy i panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 3

Krok 4

Gotowe kuleczki smaż na głębokim tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i chrupiące. Pamiętaj, aby po usmażeniu, odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Falafel podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki falafel z ciecierzycy Szybki falafel z ciecierzycy

Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.