
Składniki
200 gramów
1 łyżka
2 sztuki
2 opakowania
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
0.5 pęczka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.

Krok 2
Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta.

Krok 3
Formuj w dłoniach małe kulki z ciecierzycy i panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Krok 4
Gotowe kuleczki smaż na głębokim tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i chrupiące. Pamiętaj, aby po usmażeniu, odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Falafel podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej