
Składniki
200 gramów
1 łyżka
2 sztuki
2 opakowania
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
0.5 pęczka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.

Krok 2
Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta.

Krok 3
Formuj w dłoniach małe kulki z ciecierzycy i panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Krok 4
Gotowe kuleczki smaż na głębokim tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i chrupiące. Pamiętaj, aby po usmażeniu, odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Falafel podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej































Szybki falafel z ciecierzycy

