Szybki falafel z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki falafel z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
245 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

577 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 opakowania

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

0.5 pęczka

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 1

Krok 2

Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 2

Krok 3

Formuj w dłoniach małe kulki z ciecierzycy i panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 3

Krok 4

Gotowe kuleczki smaż na głębokim tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i chrupiące. Pamiętaj, aby po usmażeniu, odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Falafel podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Tort włoski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybki falafel z ciecierzycy Szybki falafel z ciecierzycy

Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.