Szybki falafel z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki falafel z ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

212 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

310 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

200 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 1

Krok 2

Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 2

Krok 3

Formuj w dłoniach małe kulki z ciecierzycy i panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 3

Krok 4

Gotowe kuleczki smaż na głębokim tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i chrupiące. Pamiętaj, aby po usmażeniu, odsączyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Falafel podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.

Szybki falafel z ciecierzycy  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki falafel z ciecierzycy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej