
Składniki
1 opakowanie
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, pomidora kroimy w drobną kostkę a pieczarki w paski.
Krok 2
Przygotowujemy wszystkie przyprawy na małym talerzyku. Tofu odsączamy z wody (po wyjęciu z opakowania układamy je na kilku warstwach ręcznika papierowego z brzegu i dociskamy dalszą częścią ręcznika, tak aby wycisnąć z niego większość wody)
Krok 3
Na odrobinie oleju lub oliwy podsmażamy cebulę i czosnek, gdy się ładnie zarumienią, dodajemy pieczarki, smażymy chwilę, następnie dodajemy pomidora i dusimy, aż większość wody na patelni wyparuje.
Krok 4
Po tym czasie kostkę tofu rozdzielamy w dłoniach na małe kostki i każdą z nich rozdrabniamy nad patelnią. Dosypujemy wszystkie przygotowane przyprawy, dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.
Krok 5
Podajemy od razu, posypaną szczypiorkiem i z kromką razowego chleba lub innymi ulubionymi dodatkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej