Pomidorowa tofucznica z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowa tofucznica z pieczarkami

Autor: Foodpornveganstyle

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, pomidora kroimy w drobną kostkę a pieczarki w paski.

Krok 2

Przygotowujemy wszystkie przyprawy na małym talerzyku. Tofu odsączamy z wody (po wyjęciu z opakowania układamy je na kilku warstwach ręcznika papierowego z brzegu i dociskamy dalszą częścią ręcznika, tak aby wycisnąć z niego większość wody)

Krok 3

Na odrobinie oleju lub oliwy podsmażamy cebulę i czosnek, gdy się ładnie zarumienią, dodajemy pieczarki, smażymy chwilę, następnie dodajemy pomidora i dusimy, aż większość wody na patelni wyparuje.

Krok 4

Po tym czasie kostkę tofu rozdzielamy w dłoniach na małe kostki i każdą z nich rozdrabniamy nad patelnią. Dosypujemy wszystkie przygotowane przyprawy, dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę.

Krok 5

Podajemy od razu, posypaną szczypiorkiem i z kromką razowego chleba lub innymi ulubionymi dodatkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowa tofucznica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowa tofucznica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowa tofucznica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowa tofucznica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowa tofucznica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowa tofucznica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowa tofucznica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowa tofucznica z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej