
Składniki
600 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
50 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę otrzyj ze skóry, z połówki wyciśnij sok. Cebule pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj drobno koperek.

Krok 2
Ryby natrzyj solą, pieprzem, skórką z cytryny, a następnie oprósz w mące.

Krok 3
Filety obsmaż na patelni z obu stron do zarumienienia. Przełóż później na bok.

Krok 4
Na tej samej patelni zeszklij cebulkę, dodaj wino i kostkę bulionową, gotuj, aż wino zredukuje się co najmniej o połowę. Dodaj wtedy śmietanę i koperek. Dodaj na powrót rybę. Wszystko razem jeszcze gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje, a ryba dojdzie w środku.


Dobra rada:
Jeśli chcesz wersję mniej kaloryczną, przygotuj sos na bazie mleka, musisz wtedy przy smażeniu cebulki dodać trochę więcej mąki, aby sos się zagęścił.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej