
Składniki
600 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
50 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę otrzyj ze skóry, z połówki wyciśnij sok. Cebule pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj drobno koperek.

Krok 2
Ryby natrzyj solą, pieprzem, skórką z cytryny, a następnie oprósz w mące.

Krok 3
Filety obsmaż na patelni z obu stron do zarumienienia. Przełóż później na bok.

Krok 4
Na tej samej patelni zeszklij cebulkę, dodaj wino i kostkę bulionową, gotuj, aż wino zredukuje się co najmniej o połowę. Dodaj wtedy śmietanę i koperek. Dodaj na powrót rybę. Wszystko razem jeszcze gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje, a ryba dojdzie w środku.


Dobra rada:
Jeśli chcesz wersję mniej kaloryczną, przygotuj sos na bazie mleka, musisz wtedy przy smażeniu cebulki dodać trochę więcej mąki, aby sos się zagęścił.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej