Ryba w sosie koperkowym na patelni - przepis | Przepisy.pl pixel

Ryba w sosie koperkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę otrzyj ze skóry, z połówki wyciśnij sok. Cebule pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj drobno koperek.

Ryba w sosie koperkowym  - Krok 1

Krok 2

Ryby natrzyj solą, pieprzem, skórką z cytryny, a następnie oprósz w mące.

Ryba w sosie koperkowym  - Krok 2

Krok 3

Filety obsmaż na patelni z obu stron do zarumienienia. Przełóż później na bok.

Ryba w sosie koperkowym  - Krok 3

Krok 4

Na tej samej patelni zeszklij cebulkę, dodaj wino i kostkę bulionową, gotuj, aż wino zredukuje się co najmniej o połowę. Dodaj wtedy śmietanę i koperek. Dodaj na powrót rybę. Wszystko razem jeszcze gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje, a ryba dojdzie w środku.

Ryba w sosie koperkowym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz wersję mniej kaloryczną, przygotuj sos na bazie mleka, musisz wtedy przy smażeniu cebulki dodać trochę więcej mąki, aby sos się zagęścił. 

1

Opinie o przepisie

  • Irena

    Irena , 12.04.2024

    Ostatnio moja ulubiona wersja ryby. Ze świeżym koperkiem rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba w sosie koperkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej