
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
50 gramów
40 gramów
100 gramów
80 gramów
50 gramów
120 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filet z łososia oczyść z ości i łusek, ale pozostaw skórę. Zetnij brzuch ryby. Pozostały filet pokrój na prostokąty, każdy po około 80 gramów.

Krok 2
Natkę pietruszki posiekaj. Część odłóż na kolejny etap potrawy. Pozostałą zieleninę przełóż do kielicha miksera. Dodaj również bazylię.

Krok 3
Do ziół dodaj orzeszki pinii, oliwę z oliwek oraz parmezan. Na końcu dodaj kostkę rosołową Knorr i całość dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Na patelni obsmaż kawałki ryby z obu stron. Następnie dodaj pomidorki cherry pokrojone na połówki i zielony groszek.

Krok 5
Wlej zmiksowany sos pesto, dodaj kilka łyżek gorącej wody (wówczas sos nie będzie zbyt gęsty). Szybko zagotuj i od razu podawaj, aby sos i warzywa nie straciły intensywnych kolorów. Całość posyp pozostałą natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami
Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle apetyczny i kolorowy. Aby go przyrządzić, na początek filet z łososia pozbaw łusek. Jeśli będzie to trudne, zanurz nóż w zimnej wodzie. Pokrój rybę na równe kawałki, dzięki czemu będą smażyły się równomiernie, a następnie podsmaż je z dwóch stron – nie przewracaj zbyt często, wystarczy, że zrobisz to raz. Kiedy zaczniesz smażyć rybę, przygotuj pesto z bazylii i pietruszki. Smaczny sos przygotujesz także z samej pietruszki, jarmużu czy świeżego szpinaku. Dodaj oliwę, parmezan oraz orzeszki pinii. Zamiast nich świetnie sprawdzą się także nerkowce albo pestki słonecznika. Do ryby dodaj pomidorki, groszek, a kiedy całość będzie już prawie gotowa, wlej pesto i zagotuj chwilę z niewielką ilością wody. Podawaj od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem ziemniaków lub włoskich gnocchi. Przygotuj łososia w sosie pesto na uroczysty świąteczny obiad – sprawdź proponowany przepis.