Łosoś z pesto w sosie - z pomidorkami: przepis | Przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

heart
1855 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

761 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

50 gramów

40 gramów

100 gramów

80 gramów

50 gramów

120 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia oczyść z ości i łusek, ale pozostaw skórę. Zetnij brzuch ryby. Pozostały filet pokrój na prostokąty, każdy po około 80 gramów.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki posiekaj. Część odłóż na kolejny etap potrawy. Pozostałą zieleninę przełóż do kielicha miksera. Dodaj również bazylię.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 2

Krok 3

Do ziół dodaj orzeszki pinii, oliwę z oliwek oraz parmezan. Na końcu dodaj kostkę rosołową Knorr i całość dokładnie zmiksuj.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 3

Krok 4

Na patelni obsmaż kawałki ryby z obu stron. Następnie dodaj pomidorki cherry pokrojone na połówki i zielony groszek.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 4

Krok 5

Wlej zmiksowany sos pesto, dodaj kilka łyżek gorącej wody (wówczas sos nie będzie zbyt gęsty). Szybko zagotuj i od razu podawaj, aby sos i warzywa nie straciły intensywnych kolorów. Całość posyp pozostałą natką pietruszki.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Barbara

    Barbara , 24.11.2020

    Tak* Znakomity przepis na świąteczny stół, pyszne i łatwe w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Mikołajewski

    Andrzej Mikołajewski , 23.07.2016

    pychotka robię 3raz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łosoś na szpinaku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie pesto z pomidorkamiŁosoś w sosie pesto z pomidorkami

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle apetyczny i kolorowy. Aby go przyrządzić, na początek filet z łososia pozbaw łusek. Jeśli będzie to trudne, zanurz nóż w zimnej wodzie. Pokrój rybę na równe kawałki, dzięki czemu będą smażyły się równomiernie, a następnie podsmaż je z dwóch stron – nie przewracaj zbyt często, wystarczy, że zrobisz to raz. Kiedy zaczniesz smażyć rybę, przygotuj pesto z bazylii i pietruszki. Smaczny sos przygotujesz także z samej pietruszki, jarmużu czy świeżego szpinaku. Dodaj oliwę, parmezan oraz orzeszki pinii. Zamiast nich świetnie sprawdzą się także nerkowce albo pestki słonecznika. Do ryby dodaj pomidorki, groszek, a kiedy całość będzie już prawie gotowa, wlej pesto i zagotuj chwilę z niewielką ilością wody. Podawaj od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem ziemniaków lub włoskich gnocchi. Przygotuj łososia w sosie pesto na uroczysty świąteczny obiad – sprawdź proponowany przepis.