Łosoś w sosie pesto z pomidorkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

1750 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

622 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

977 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

50 gramów

40 gramów

100 gramów

80 gramów

50 gramów

120 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z łososia oczyść z ości i łusek, ale pozostaw skórę. Zetnij brzuch ryby. Pozostały filet pokrój na prostokąty, każdy po około 80 gramów.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 1

Krok 2

Natkę pietruszki posiekaj. Część odłóż na kolejny etap potrawy. Pozostałą zieleninę przełóż do kielicha miksera. Dodaj również bazylię.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 2

Krok 3

Do ziół dodaj orzeszki pinii, oliwę z oliwek oraz parmezan. Na końcu dodaj kostkę rosołową Knorr i całość dokładnie zmiksuj.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 3

Krok 4

Na patelni obsmaż kawałki ryby z obu stron. Następnie dodaj pomidorki cherry pokrojone na połówki i zielony groszek.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 4

Krok 5

Wlej zmiksowany sos pesto, dodaj kilka łyżek gorącej wody (wówczas sos nie będzie zbyt gęsty). Szybko zagotuj i od razu podawaj, aby sos i warzywa nie straciły intensywnych kolorów. Całość posyp pozostałą natką pietruszki.

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Barbara

    Barbara , 24.11.2020

    Tak* Znakomity przepis na świąteczny stół, pyszne i łatwe w przygotowaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Mikołajewski

    Andrzej Mikołajewski , 23.07.2016

    pychotka robię 3raz

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie pesto z pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie pesto z pomidorkamiŁosoś w sosie pesto z pomidorkami

Łosoś w sosie pesto z pomidorkami to bardzo dobry sposób na świąteczny obiad. Jest smaczny i prosty w przygotowaniu, a do tego niezwykle apetyczny i kolorowy. Aby go przyrządzić, na początek filet z łososia pozbaw łusek. Jeśli będzie to trudne, zanurz nóż w zimnej wodzie. Pokrój rybę na równe kawałki, dzięki czemu będą smażyły się równomiernie, a następnie podsmaż je z dwóch stron – nie przewracaj zbyt często, wystarczy, że zrobisz to raz. Kiedy zaczniesz smażyć rybę, przygotuj pesto z bazylii i pietruszki. Smaczny sos przygotujesz także z samej pietruszki, jarmużu czy świeżego szpinaku. Dodaj oliwę, parmezan oraz orzeszki pinii. Zamiast nich świetnie sprawdzą się także nerkowce albo pestki słonecznika. Do ryby dodaj pomidorki, groszek, a kiedy całość będzie już prawie gotowa, wlej pesto i zagotuj chwilę z niewielką ilością wody. Podawaj od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem ziemniaków lub włoskich gnocchi. Przygotuj łososia w sosie pesto na uroczysty świąteczny obiad – sprawdź proponowany przepis.