
Składniki
500 gramów
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia oczyść z łusek i ości. Następnie wraz ze skórą pokrój na porcje, każda po około 120 gramów.

Krok 2
Przygotuj glazurę. W misce wymieszaj oliwę z olejem, przeciśniętym czosnkiem, miodem, sosem sojowym, ziarnami sezamu i przyprawą Knorr.

Krok 3
Następnie do glazury wlej 3 łyżki wody, w której marynuje się imbir i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Łososia smaż na grillu od strony skóry. W trakcie smażenia cały czas smaruj rybę glazurą. Najlepiej za pomocą pędzla. Podawaj ze świeżą sałatą, polanego pozostałą glazurą.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w glazurze miodowo sojowej
Łosoś to jedna z najczęściej przyrządzanych ryb w naszym kraju. Jego pyszne i soczyste mięso kusi koneserów wyśmienitych smaków. Jednak smażony klasycznie, z dodatkiem soli i pieprzu nie wzbudza już takiego entuzjazmu, dlatego proponujemy tę rybę w zupełnie nowej odsłonie. Łosoś w glazurze miodowo-sojowej to orientalna mieszanka smaków i aromatów, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Aby stworzyć słodko-kwaśną glazurę do ryby, zmieszaj ze sobą olej sezamowy, miód oraz jasny sos sojowy. Ciekawy posmak nada potrawie imbirowa marynata. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać także ziarenka sezamu. Tak powstałą glazurą polewaj porcje smażącego się łososia. Pamiętaj o tym, żeby w czasie oczyszczania ryby pozostawić skórę – to na niej należy smażyć łososia, by pozostał jędrny i soczysty. Pachnące kawałki ryby w kuszącej, miodowej glazurze podawaj ze świeżą sałatą. Rybę możesz też polać pozostałym sosem i udekorować prażonymi ziarnami sezamu. Pyszne!