Łosoś w glazurze miodowo sojowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia oczyść z łusek i ości. Następnie wraz ze skórą pokrój na porcje, każda po około 120 gramów.

Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj glazurę. W misce wymieszaj oliwę z olejem, przeciśniętym czosnkiem, miodem, sosem sojowym, ziarnami sezamu i przyprawą Knorr.

Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - Krok 2

Krok 3

Następnie do glazury wlej 3 łyżki wody, w której marynuje się imbir i dokładnie wymieszaj.

Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - Krok 3

Krok 4

Łososia smaż na grillu od strony skóry. W trakcie smażenia cały czas smaruj rybę glazurą. Najlepiej za pomocą pędzla. Podawaj ze świeżą sałatą, polanego pozostałą glazurą.

Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w glazurze miodowo sojowej Łosoś w glazurze miodowo sojowej

Łosoś to jedna z najczęściej przyrządzanych ryb w naszym kraju. Jego pyszne i soczyste mięso kusi koneserów wyśmienitych smaków. Jednak smażony klasycznie, z dodatkiem soli i pieprzu nie wzbudza już takiego entuzjazmu, dlatego proponujemy tę rybę w zupełnie nowej odsłonie. Łosoś w glazurze miodowo-sojowej to orientalna mieszanka smaków i aromatów, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Aby stworzyć słodko-kwaśną glazurę do ryby, zmieszaj ze sobą olej sezamowy, miód oraz jasny sos sojowy. Ciekawy posmak nada potrawie imbirowa marynata. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać także ziarenka sezamu. Tak powstałą glazurą polewaj porcje smażącego się łososia. Pamiętaj o tym, żeby w czasie oczyszczania ryby pozostawić skórę – to na niej należy smażyć łososia, by pozostał jędrny i soczysty. Pachnące kawałki ryby w kuszącej, miodowej glazurze podawaj ze świeżą sałatą. Rybę możesz też polać pozostałym sosem i udekorować prażonymi ziarnami sezamu. Pyszne!