Łosoś w glazurze - w marynacie miodowo sojowej | Przepisy.pl pixel

Łosoś w glazurze miodowo sojowej

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia oczyść z łusek i ości. Następnie wraz ze skórą pokrój na porcje, każda po około 120 gramów.

Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj glazurę. W misce wymieszaj oliwę z olejem, przeciśniętym czosnkiem, miodem, sosem sojowym, ziarnami sezamu i przyprawą Knorr.

Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - Krok 2

Krok 3

Następnie do glazury wlej 3 łyżki wody, w której marynuje się imbir i dokładnie wymieszaj.

Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - Krok 3

Krok 4

Łososia smaż na grillu od strony skóry. W trakcie smażenia cały czas smaruj rybę glazurą. Najlepiej za pomocą pędzla. Podawaj ze świeżą sałatą, polanego pozostałą glazurą.

Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w glazurze miodowo sojowej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w glazurze miodowo sojowej Łosoś w glazurze miodowo sojowej

Łosoś to jedna z najczęściej przyrządzanych ryb w naszym kraju. Jego pyszne i soczyste mięso kusi koneserów wyśmienitych smaków. Jednak smażony klasycznie, z dodatkiem soli i pieprzu nie wzbudza już takiego entuzjazmu, dlatego proponujemy tę rybę w zupełnie nowej odsłonie. Łosoś w glazurze miodowo-sojowej to orientalna mieszanka smaków i aromatów, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Aby stworzyć słodko-kwaśną glazurę do ryby, zmieszaj ze sobą olej sezamowy, miód oraz jasny sos sojowy. Ciekawy posmak nada potrawie imbirowa marynata. Dla wzmocnienia smaku możesz dodać także ziarenka sezamu. Tak powstałą glazurą polewaj porcje smażącego się łososia. Pamiętaj o tym, żeby w czasie oczyszczania ryby pozostawić skórę – to na niej należy smażyć łososia, by pozostał jędrny i soczysty. Pachnące kawałki ryby w kuszącej, miodowej glazurze podawaj ze świeżą sałatą. Rybę możesz też polać pozostałym sosem i udekorować prażonymi ziarnami sezamu. Pyszne!