Łosoś pachnący koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

338 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

600 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz, odsącz i posiekaj koperek. Wymieszaj 1/3 koperku z masłem, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 1

Krok 2

Opłucz łososia, osusz go i skrop sokiem z cytryny, po czym lekko posyp przyprawą Knorr.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 2

Krok 3

Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem oraz resztą przyprawy.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 3

Krok 4

Posmaruj zaprawą dzwonka łososia i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 4

Krok 5

Piecz łososia na gorącym ruszcie przez około 15 minut.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem posyp dzwonka resztą koperku i na każde połóż kawałek masła koperkowego.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pachnący koperkiemŁosoś pachnący koperkiem

Szukasz sposobu na łososia? Koniecznie sprawdź propozycję z tego przepisu, która mimo że nie zawiera w sobie wielu składników, stanowi wyjątkowo smaczną potrawę. Jej sekret? Użycie odpowiedniej ilości świeżego i drobno posiekanego koperku, który zapewni mięsu intensywnie ziołowy aromat. Z myślą o ważnej uroczystości, np. świętach Bożego Narodzenia, wybierz dzwonki łososia, które będą efektownie prezentowały się na talerzach. Przed ich zapiekaniem koniecznie skrop je sokiem z cytryny, który sprawi, że mięso będzie delikatniejsze. Przyrządzoną w sugerowany sposób rybę warto serwować na prostej sałatce, którą szybko przygotujesz z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i sosu na bazie octu balsamicznego. Dobrym wyborem będzie również podanie ryby z ugotowanymi na parze warzywami, np. różyczkami brokułu czy pokrojoną w talarki marchewką i ryżem długoziarnistym ugotowanym na sypko. Tuż przed podaniem oprósz każdy kawałek ryby pozostałym koperkiem. Sprawdź nasz prosty przepis na efektownie prezentującą się potrawę. Życzymy smacznego.