Łosoś pachnący koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Łosoś pachnący koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

345 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz, odsącz i posiekaj koperek. Wymieszaj 1/3 koperku z masłem, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 1

Krok 2

Opłucz łososia, osusz go i skrop sokiem z cytryny, po czym lekko posyp przyprawą Knorr.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 2

Krok 3

Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem oraz resztą przyprawy.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 3

Krok 4

Posmaruj zaprawą dzwonka łososia i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 4

Krok 5

Piecz łososia na gorącym ruszcie przez około 15 minut.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem posyp dzwonka resztą koperku i na każde połóż kawałek masła koperkowego.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pachnący koperkiemŁosoś pachnący koperkiem

Szukasz sposobu na łososia? Koniecznie sprawdź propozycję z tego przepisu, która mimo że nie zawiera w sobie wielu składników, stanowi wyjątkowo smaczną potrawę. Jej sekret? Użycie odpowiedniej ilości świeżego i drobno posiekanego koperku, który zapewni mięsu intensywnie ziołowy aromat. Z myślą o ważnej uroczystości, np. świętach Bożego Narodzenia, wybierz dzwonki łososia, które będą efektownie prezentowały się na talerzach. Przed ich zapiekaniem koniecznie skrop je sokiem z cytryny, który sprawi, że mięso będzie delikatniejsze. Przyrządzoną w sugerowany sposób rybę warto serwować na prostej sałatce, którą szybko przygotujesz z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i sosu na bazie octu balsamicznego. Dobrym wyborem będzie również podanie ryby z ugotowanymi na parze warzywami, np. różyczkami brokułu czy pokrojoną w talarki marchewką i ryżem długoziarnistym ugotowanym na sypko. Tuż przed podaniem oprósz każdy kawałek ryby pozostałym koperkiem. Sprawdź nasz prosty przepis na efektownie prezentującą się potrawę. Życzymy smacznego.