Łosoś pachnący koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

344 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz, odsącz i posiekaj koperek. Wymieszaj 1/3 koperku z masłem, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 1

Krok 2

Opłucz łososia, osusz go i skrop sokiem z cytryny, po czym lekko posyp przyprawą Knorr.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 2

Krok 3

Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem oraz resztą przyprawy.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 3

Krok 4

Posmaruj zaprawą dzwonka łososia i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 4

Krok 5

Piecz łososia na gorącym ruszcie przez około 15 minut.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 5

Krok 6

Przed podaniem posyp dzwonka resztą koperku i na każde połóż kawałek masła koperkowego.

Łosoś pachnący koperkiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pachnący koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pachnący koperkiemŁosoś pachnący koperkiem

Szukasz sposobu na łososia? Koniecznie sprawdź propozycję z tego przepisu, która mimo że nie zawiera w sobie wielu składników, stanowi wyjątkowo smaczną potrawę. Jej sekret? Użycie odpowiedniej ilości świeżego i drobno posiekanego koperku, który zapewni mięsu intensywnie ziołowy aromat. Z myślą o ważnej uroczystości, np. świętach Bożego Narodzenia, wybierz dzwonki łososia, które będą efektownie prezentowały się na talerzach. Przed ich zapiekaniem koniecznie skrop je sokiem z cytryny, który sprawi, że mięso będzie delikatniejsze. Przyrządzoną w sugerowany sposób rybę warto serwować na prostej sałatce, którą szybko przygotujesz z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i sosu na bazie octu balsamicznego. Dobrym wyborem będzie również podanie ryby z ugotowanymi na parze warzywami, np. różyczkami brokułu czy pokrojoną w talarki marchewką i ryżem długoziarnistym ugotowanym na sypko. Tuż przed podaniem oprósz każdy kawałek ryby pozostałym koperkiem. Sprawdź nasz prosty przepis na efektownie prezentującą się potrawę. Życzymy smacznego.