
Składniki
600 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz, odsącz i posiekaj koperek. Wymieszaj 1/3 koperku z masłem, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki.

Krok 2
Opłucz łososia, osusz go i skrop sokiem z cytryny, po czym lekko posyp przyprawą Knorr.

Krok 3
Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem oraz resztą przyprawy.

Krok 4
Posmaruj zaprawą dzwonka łososia i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce.

Krok 5
Piecz łososia na gorącym ruszcie przez około 15 minut.

Krok 6
Przed podaniem posyp dzwonka resztą koperku i na każde połóż kawałek masła koperkowego.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś pachnący koperkiem
Szukasz sposobu na łososia? Koniecznie sprawdź propozycję z tego przepisu, która mimo że nie zawiera w sobie wielu składników, stanowi wyjątkowo smaczną potrawę. Jej sekret? Użycie odpowiedniej ilości świeżego i drobno posiekanego koperku, który zapewni mięsu intensywnie ziołowy aromat. Z myślą o ważnej uroczystości, np. świętach Bożego Narodzenia, wybierz dzwonki łososia, które będą efektownie prezentowały się na talerzach. Przed ich zapiekaniem koniecznie skrop je sokiem z cytryny, który sprawi, że mięso będzie delikatniejsze. Przyrządzoną w sugerowany sposób rybę warto serwować na prostej sałatce, którą szybko przygotujesz z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i sosu na bazie octu balsamicznego. Dobrym wyborem będzie również podanie ryby z ugotowanymi na parze warzywami, np. różyczkami brokułu czy pokrojoną w talarki marchewką i ryżem długoziarnistym ugotowanym na sypko. Tuż przed podaniem oprósz każdy kawałek ryby pozostałym koperkiem. Sprawdź nasz prosty przepis na efektownie prezentującą się potrawę. Życzymy smacznego.