Łosoś w pergaminie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

143 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwki pokrój w plasterki, a natkę pietruszki posiekaj.

Łosoś w pergaminie - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.

Łosoś w pergaminie - Krok 2

Krok 3

Natrzyj marynatą łososia.

Łosoś w pergaminie - Krok 3

Krok 4

W torebkach z opakowania Fix Knorr umieść rybę wraz z pokrojonymi oliwkami.

Łosoś w pergaminie - Krok 4

Krok 5

Torebki szczelnie zamknij i połóż na teflonowej patelni. Smaż przez 8-10 minut z każdej strony. Podawaj posypane dużą ilością natki pietruszki, np. z grillowanymi warzywami.

Łosoś w pergaminie - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w pergaminieŁosoś w pergaminie

Popularność delikatnego w smaku łososia sprawia, że łatwo można znaleźć wiele propozycji na jego podanie. Upieczesz go w piekarniku, na grillu, usmażysz lub ugotujesz na parze. Serwowany z oliwkami nabierze ciekawego posmaku – zamiast nich możesz ewentualnie użyć kaparów. Do przygotowania łososia w pergaminie będą Ci potrzebne m.in. dzwonka ryby oraz zestaw przypraw. Najpierw pokrój zielone i czarne oliwki w plasterki, a natkę drobno posiekaj. Gotową kompozycję przypraw wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny. Jeśli lubisz czosnek, również go dodaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj łososia, dzięki czemu danie zyska wyrazisty smak. Teraz umieść ją wraz z oliwkami w torebce pergaminowej, i szczelnie zamknij. Łosoś smażony na patelni teflonowej, z każdej strony, będzie miał delikatną skórkę oraz soczyste wnętrze. Podawaj go z natką pietruszki, grillowanymi warzywami i sosem jogurtowo-musztardowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje łosoś w pergaminie przyrządzony według naszego przepisu. Do dzieła!