Łosoś w pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w pergaminie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

184 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwki pokrój w plasterki, a natkę pietruszki posiekaj.

Łosoś w pergaminie - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny.

Łosoś w pergaminie - Krok 2

Krok 3

Natrzyj marynatą łososia.

Łosoś w pergaminie - Krok 3

Krok 4

W torebkach z opakowania Fix Knorr umieść rybę wraz z pokrojonymi oliwkami.

Łosoś w pergaminie - Krok 4

Krok 5

Torebki szczelnie zamknij i połóż na teflonowej patelni. Smaż przez 8-10 minut z każdej strony. Podawaj posypane dużą ilością natki pietruszki, np. z grillowanymi warzywami.

Łosoś w pergaminie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w pergaminieŁosoś w pergaminie

Popularność delikatnego w smaku łososia sprawia, że łatwo można znaleźć wiele propozycji na jego podanie. Upieczesz go w piekarniku, na grillu, usmażysz lub ugotujesz na parze. Serwowany z oliwkami nabierze ciekawego posmaku – zamiast nich możesz ewentualnie użyć kaparów. Do przygotowania łososia w pergaminie będą Ci potrzebne m.in. dzwonka ryby oraz zestaw przypraw. Najpierw pokrój zielone i czarne oliwki w plasterki, a natkę drobno posiekaj. Gotową kompozycję przypraw wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny. Jeśli lubisz czosnek, również go dodaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj łososia, dzięki czemu danie zyska wyrazisty smak. Teraz umieść ją wraz z oliwkami w torebce pergaminowej, i szczelnie zamknij. Łosoś smażony na patelni teflonowej, z każdej strony, będzie miał delikatną skórkę oraz soczyste wnętrze. Podawaj go z natką pietruszki, grillowanymi warzywami i sosem jogurtowo-musztardowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje łosoś w pergaminie przyrządzony według naszego przepisu. Do dzieła!