Łosoś w pergaminie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w pergaminie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwki pokrój w plasterki, a natkę pietruszki posiekaj.

Łosoś w pergaminie - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą natrzyj dzwonki łososia.

Łosoś w pergaminie - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane filety wraz z oliwkami zawiń pojedyńczo i szczelnie w pergamin.

Łosoś w pergaminie - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowanego łososie połóż na teflonowej patelni i smaż przez 8-10 min, z każdej strony. Podawaj posypane dużą ilością natki pietruszki razem z dodatkiem typu grillowane warzywa.

Łosoś w pergaminie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w pergaminie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łosoś po marynarsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w pergaminieŁosoś w pergaminie

Popularność delikatnego w smaku łososia sprawia, że łatwo można znaleźć wiele propozycji na jego podanie. Upieczesz go w piekarniku, na grillu, usmażysz lub ugotujesz na parze. Serwowany z oliwkami nabierze ciekawego posmaku – zamiast nich możesz ewentualnie użyć kaparów. Do przygotowania łososia w pergaminie będą Ci potrzebne m.in. dzwonka ryby oraz zestaw przypraw. Najpierw pokrój zielone i czarne oliwki w plasterki, a natkę drobno posiekaj. Gotową kompozycję przypraw wymieszaj z oliwą oraz sokiem z cytryny. Jeśli lubisz czosnek, również go dodaj. Tak przygotowaną marynatą natrzyj łososia, dzięki czemu danie zyska wyrazisty smak. Teraz umieść ją wraz z oliwkami w torebce pergaminowej, i szczelnie zamknij. Łosoś smażony na patelni teflonowej, z każdej strony, będzie miał delikatną skórkę oraz soczyste wnętrze. Podawaj go z natką pietruszki, grillowanymi warzywami i sosem jogurtowo-musztardowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje łosoś w pergaminie przyrządzony według naszego przepisu. Do dzieła!