
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz zawartość opakowania Zapiefix z ok. 150 ml śmietanki lub mleka – wymieszaj na gładki sos.
Krok 2
Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Polej go dokładnie przygotowanym sosem.
Krok 4
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25–30 minut, aż ryba będzie miękka, a wierzch lekko się zarumieni.
Krok 5
Przed podaniem posyp świeżym koperkiem i natką pietruszki. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej