Skrzydełka cielęce po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka cielęce po meksykańsku

Autor: Kamila

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka cielęce przekroić nożem lub nożycami na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek wyrzucić, dwie pozostałe części pozostawić. Natrzeć je solą morską. Bardzo ważne jest aby przygotować potrawę na podstawie skrzydełek cielęcych a nie innych poniewaz walory smakowe zostaną popsute.

Krok 2

Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, zagotować. Gotować przez 15 sekund, następnie odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać aż się rozpuści. Dodać resztę składników: miód, sos pomidorowy, paprykę w proszku, pieprz cayenne. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać

Krok 3

Piekarnik nagrzać na 180 st C. Skrzydełka włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 70 minut aż będą ładnie zrumienione, w międzyczasie wymieszać. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty

Krok 4

Skrzydełka podawać z sosami i słupkami warzyw

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka cielęce po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka cielęce po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka cielęce po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka cielęce po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka cielęce po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka cielęce po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka cielęce po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka cielęce po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej