Tę włoską klasykę najprościej jest porównać do swojskich kopytek. Niewielkie kluseczki są delikatne w smaku i świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami – bolońskim, grzybowym, serowym. Prezentujemy prosty przepis na gnocchi – smaczne gotowanie wcale nie musi być trudne!

Gnocchi – poznaj je lepiej

Trudno mówić o jednym, właściwym przepisie na zrobienie włoskich kluseczek. W Italii można spotkać się z wieloma regionalnymi wariantami. Każdy szef kuchni, czy to w restauracji, czy w zaciszu domowej kuchni, ma na nie własny sposób. Zatem jak zrobić gnocchi? Uniwersalną zasadą jest zachowanie odpowiednich proporcji. Nie może być w nich za dużo mąki, ziemniaków ani jajek, aby gotowa potrawa nie okazała się zbyt twarda. Jednocześnie należy zadbać o to, by ciasto było zwarte i nadawało się do formowania małych klusek – w sam raz na jeden gryz. Kupując ziemniaki, zrezygnuj z młodych bulw. Zawierają dużo wody, która sprawi, że ciasto stanie się zbyt rzadkie. Dobrze, by warzywa były podobnej wielkości – daje to pewność, że ugotują się w tym samym czasie. Lista zakupów Do zrobienia gnocchi w wersji podstawowej potrzebne będą:

  • mączyste ziemniaki – 0,5 kilograma,
  • mąka – 150 gramów (to mniej więcej 1 szklanka),
  • jajko,
  • sól.

Jak zrobić gnocchi?

  • Ziemniaki należy ugotować w mundurkach i obrać, gdy będą jeszcze ciepłe. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub przecisnąć przez praskę.
  • Wszystkie produkty umieść w jednym naczyniu. Podczas dodawania mąki i jajka, ziemniaki mogą być jeszcze ciepłe.
  • Po wyrobieniu ciasta, ukształtuj z niego niewielkie wałeczki o średnicy maksymalnie 2 centymetrów. Następnie pokrój je na krótkie kawałki o długości około 1 centymetra.
  • Na każdej klusce odciśnij ślad widelcem. Nie chodzi tylko o walory estetyczne. Dzięki niewielkim otworom sos będzie lepiej przylegać do gnocchi.
  • Kluski umieść w gotującej się, osolonej wodzie. Nie wrzucaj wszystkich jednocześnie, by się nie posklejały.
  • Wyjmij je z pomocą łyżki cedzakowej, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Podawaj z ulubionym sosem.

Kluskowe wariacje

Podstawowy przepis na gnocchi masz już opanowany. Proste dodatki wystarczą, by odmienić nie tylko smak, ale i wygląd kluseczek. Jeśli dodasz do ciasta zblendowany szpinak, zyskają apetyczną, zieloną barwę. Podobnie możesz potraktować dynię, by uzyskać kolor pomarańczowy. Dzięki burakowi gnocchi nabiorą rumieńców. Każdy rodzaj można podawać z pesto z bazylii, pietruszki lub suszonych pomidorów.

Gnocchi w praktyce

Nabranie wprawy w formowaniu kluseczek nie zajmie dużo czasu. W większości przypadków wystarczy zaledwie kilka prób. Będzie to przydatna umiejętność, ponieważ gnocchi można serwować na wiele smakowitych sposobów. Szukasz przepisu na gnocchi ze szpinakiem? Wypróbuj nasz sposób na gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem – to prosta receptura idealna na start. Kucharze poszukujący mniej typowych smaków będą zachwyceni kremowymi gnocchi z szałwią i orzechami. Jeśli nie stosujesz w kuchni świeżej bazylii zbyt często, gnocchi w sosie z bazylii skutecznie zachęci do zmiany tego stanu rzeczy. Mówiąc o włoskiej kuchni, nie można pominąć udziału znakomitych serów. Gnocchi z gorgonzolą to stylowe danie do zrobienia w kwadrans. Niewielkie kluseczki smakują wybornie jako danie główne dla całej rodziny. Przekonasz się o tym, kosztując zapiekanych gnocchi w sosie napoli z bazylią. Oto nowe spojrzenie na zapiekanki. Włoski przysmak może pełnić funkcję dodatku, a z polędwiczkami wieprzowymi prezentuje się nad wyraz szykownie.