Jak zrobić gnocchi – sprawdzone przepisy
Tę włoską klasykę najprościej jest porównać do swojskich kopytek. Niewielkie kluseczki są delikatne w smaku i świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami – bolońskim, grzybowym, serowym. Prezentujemy prosty przepis na gnocchi – smaczne gotowanie wcale nie musi być trudne!
Gnocchi – poznaj je lepiej
Trudno mówić o jednym, właściwym przepisie na zrobienie włoskich kluseczek. W Italii można spotkać się z wieloma regionalnymi wariantami. Każdy szef kuchni, czy to w restauracji, czy w zaciszu domowej kuchni, ma własny przepis na gnocchi i sposób ich podania. Zatem jak zrobić gnocchi? Uniwersalną zasadą jest zachowanie odpowiednich proporcji. Nie może być w nich za dużo mąki, ziemniaków ani jajek, aby gotowa potrawa nie okazała się zbyt twarda. Jednocześnie należy zadbać o to, by ciasto było zwarte i nadawało się do formowania małych klusek – w sam raz na jeden gryz. Kupując ziemniaki, zrezygnujcie z młodych bulw. Zawierają dużo wody, która sprawi, że ciasto stanie się zbyt rzadkie. Dobrze, by warzywa były podobnej wielkości – daje to pewność, że ugotują się w tym samym czasie. Zgodnie z przepisem na gnocchi do zrobienia kluseczek w wersji podstawowej potrzebne będą:
- mączyste ziemniaki – 0,5 kilograma,
- mąka – 150 gramów (to mniej więcej 1 szklanka),
- jajko,
- sól.
Jak zrobić gnocchi?
- Ziemniaki należy ugotować w mundurkach i obrać, gdy będą jeszcze ciepłe. Następnie zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach lub przeciśnijcie przez praskę.
- Wszystkie produkty z przepisu na gnocchi umieśćcie w jednym naczyniu. Podczas dodawania mąki i jajka ziemniaki mogą być jeszcze ciepłe.
- Jak się robi gnocchi? Po wyrobieniu ciasta ukształtujcie z niego niewielkie wałeczki o średnicy maksymalnie 2 centymetrów. Następnie pokrójcie je na krótkie kawałki o długości około 1 centymetra.
- Na każdej klusce odciśnijcie ślad widelcem. Nie chodzi tylko o walory estetyczne. Dzięki niewielkim otworom sos będzie lepiej przylegać do gnocchi.
- Kluski umieśćcie w gotującej się, osolonej wodzie. Nie wrzucajcie wszystkich jednocześnie, by się nie posklejały.
- Wyjmijcie je z pomocą łyżki cedzakowej, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Podawajcie z ulubionym sosem.
Kluskowe wariacje – jak zrobić gnocchi z charakterem?
Podstawowy przepis na gnocchi masz już opanowany. Proste dodatki wystarczą, by odmienić nie tylko smak, ale i wygląd kluseczek. Jeśli dodasz do ciasta zblendowany szpinak, zyskają apetyczną, zieloną barwę. Podobnie możesz potraktować dynię, by uzyskać kolor pomarańczowy. Dzięki burakowi gnocchi nabiorą rumieńców. Każdy rodzaj można podawać z pesto z bazylii, pietruszki lub suszonych pomidorów.
Przepis na gnocchi w praktyce
Nabranie wprawy w formowaniu kluseczek nie zajmie dużo czasu. W większości przypadków wystarczy zaledwie kilka prób. Będzie to przydatna umiejętność, ponieważ gnocchi można serwować na wiele smakowitych sposobów. Szukacie przepisu na gnocchi ze szpinakiem? Wypróbujcie nasz sposób na gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem – to prosta receptura idealna na start. Kucharze poszukujący mniej typowych smaków będą zachwyceni kremowymi gnocchi z szałwią i orzechami. Jeśli nie stosujesz w kuchni świeżej bazylii zbyt często, gnocchi w sosie z bazylii skutecznie zachęci do zmiany tego stanu rzeczy. Mówiąc o włoskiej kuchni, nie można pominąć udziału w przepisach na gnocchi znakomitych serów. Gnocchi z gorgonzolą to stylowe danie do zrobienia w kwadrans. Niewielkie kluseczki smakują wybornie jako danie główne dla całej rodziny. Przekonacie się o tym, kosztując zapiekanych gnocchi w sosie napoli z bazylią. Oto nowe spojrzenie na zapiekanki. Włoski przysmak może pełnić funkcję dodatku, a z polędwiczkami wieprzowymi prezentuje się nad wyraz szykownie.
Komentarze (2)