Polędwiczki wieprzowe z gnocchi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

374 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

40 dekagramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

3 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz dokładnie polędwiczki. Następnie oprósz je mąką i obsmaż ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wlej bulion do garnka, po czym przełóż do niego podsmażone polędwiczki i duś całość przez 10 minut.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej warzywa. Dopraw do smaku tymiankiem, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne), po czym dokładnie wymieszaj.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 3

Krok 4

Posiekaj drobno orzeszki i dodaj je do warzyw.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 4

Krok 5

Podgrzej gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 5

Krok 6

Polędwiczki wyjmij z sosu i pokrój w skośne plastry. Ułóż je na talerzach i polej sosem powstałym podczas gotowania. Podawaj z ciepłymi gnocchi oraz warzywami.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe z gnocchiPolędwiczki wieprzowe z gnocchi

„Gnocchi” to liczba mnoga od włoskiego słowa „gnocco”, co oznacza „grudę”. Jest to typowa potrawa codziennej kuchni włoskiej, przypominająca w smaku polskie kopytka, ale podana w nieco inny sposób. Gnocchi równie dobrze sprawdzają się jako kompletne danie główne polane pomidorowym sosem lub pesto, jak i dodatek do mięsa. W tej drugiej wersji doskonale komponują się z podsmażanymi i duszonymi polędwiczkami, pokrajanymi w skośne pasy. Zwieńczeniem obiadu są sezonowe warzywa podsmażane na oliwie. Aby uatrakcyjnić ich smak, posyp je drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Całość podawaj na gorąco. Stworzona kompozycja smaków jest łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego poleca się ją szczególnie zabieganym, zapracowanym osobom, lubiącym nieskomplikowane, ale ciekawe rozwiązania kulinarne.