Polędwiczki wieprzowe z gnocchi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
415 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

80 dekagramów

1 sztuka

1.5 szklanki

1 łyżka

40 dekagramów

1 opakowanie

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz dokładnie polędwiczki. Następnie oprósz je mąką i obsmaż ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wlej bulion do garnka, po czym przełóż do niego podsmażone polędwiczki i duś całość przez 10 minut.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej warzywa. Dopraw do smaku tymiankiem, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne), po czym dokładnie wymieszaj.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 3

Krok 4

Posiekaj drobno orzeszki i dodaj je do warzyw.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 4

Krok 5

Podgrzej gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 5

Krok 6

Polędwiczki wyjmij z sosu i pokrój w skośne plastry. Ułóż je na talerzach i polej sosem powstałym podczas gotowania. Podawaj z ciepłymi gnocchi oraz warzywami.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe z gnocchiPolędwiczki wieprzowe z gnocchi

„Gnocchi” to liczba mnoga od włoskiego słowa „gnocco”, co oznacza „grudę”. Jest to typowa potrawa codziennej kuchni włoskiej, przypominająca w smaku polskie kopytka, ale podana w nieco inny sposób. Gnocchi równie dobrze sprawdzają się jako kompletne danie główne polane pomidorowym sosem lub pesto, jak i dodatek do mięsa. W tej drugiej wersji doskonale komponują się z podsmażanymi i duszonymi polędwiczkami, pokrajanymi w skośne pasy. Zwieńczeniem obiadu są sezonowe warzywa podsmażane na oliwie. Aby uatrakcyjnić ich smak, posyp je drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Całość podawaj na gorąco. Stworzona kompozycja smaków jest łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego poleca się ją szczególnie zabieganym, zapracowanym osobom, lubiącym nieskomplikowane, ale ciekawe rozwiązania kulinarne.