
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
80 dekagramów
1 sztuka
1.5 szklanki
1 łyżka
40 dekagramów
1 opakowanie
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz dokładnie polędwiczki. Następnie oprósz je mąką i obsmaż ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy.

Krok 2
Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wlej bulion do garnka, po czym przełóż do niego podsmażone polędwiczki i duś całość przez 10 minut.

Krok 3
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej warzywa. Dopraw do smaku tymiankiem, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne), po czym dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Posiekaj drobno orzeszki i dodaj je do warzyw.

Krok 5
Podgrzej gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 6
Polędwiczki wyjmij z sosu i pokrój w skośne plastry. Ułóż je na talerzach i polej sosem powstałym podczas gotowania. Podawaj z ciepłymi gnocchi oraz warzywami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Polędwiczki wieprzowe z gnocchi
Polędwiczki wieprzowe z gnocchi
„Gnocchi” to liczba mnoga od włoskiego słowa „gnocco”, co oznacza „grudę”. Jest to typowa potrawa codziennej kuchni włoskiej, przypominająca w smaku polskie kopytka, ale podana w nieco inny sposób. Gnocchi równie dobrze sprawdzają się jako kompletne danie główne polane pomidorowym sosem lub pesto, jak i dodatek do mięsa. W tej drugiej wersji doskonale komponują się z podsmażanymi i duszonymi polędwiczkami, pokrajanymi w skośne pasy. Zwieńczeniem obiadu są sezonowe warzywa podsmażane na oliwie. Aby uatrakcyjnić ich smak, posyp je drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Całość podawaj na gorąco. Stworzona kompozycja smaków jest łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego poleca się ją szczególnie zabieganym, zapracowanym osobom, lubiącym nieskomplikowane, ale ciekawe rozwiązania kulinarne.



































