Polędwiczki wieprzowe z gnocchi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

397 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

1 sztuka

40 dekagramów

1 opakowanie

1 łyżka

0.5 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

3 łyżki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz dokładnie polędwiczki. Następnie oprósz je mąką i obsmaż ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wlej bulion do garnka, po czym przełóż do niego podsmażone polędwiczki i duś całość przez 10 minut.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej warzywa. Dopraw do smaku tymiankiem, pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne), po czym dokładnie wymieszaj.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 3

Krok 4

Posiekaj drobno orzeszki i dodaj je do warzyw.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 4

Krok 5

Podgrzej gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 5

Krok 6

Polędwiczki wyjmij z sosu i pokrój w skośne plastry. Ułóż je na talerzach i polej sosem powstałym podczas gotowania. Podawaj z ciepłymi gnocchi oraz warzywami.

Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe z gnocchi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe z gnocchiPolędwiczki wieprzowe z gnocchi

„Gnocchi” to liczba mnoga od włoskiego słowa „gnocco”, co oznacza „grudę”. Jest to typowa potrawa codziennej kuchni włoskiej, przypominająca w smaku polskie kopytka, ale podana w nieco inny sposób. Gnocchi równie dobrze sprawdzają się jako kompletne danie główne polane pomidorowym sosem lub pesto, jak i dodatek do mięsa. W tej drugiej wersji doskonale komponują się z podsmażanymi i duszonymi polędwiczkami, pokrajanymi w skośne pasy. Zwieńczeniem obiadu są sezonowe warzywa podsmażane na oliwie. Aby uatrakcyjnić ich smak, posyp je drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Całość podawaj na gorąco. Stworzona kompozycja smaków jest łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego poleca się ją szczególnie zabieganym, zapracowanym osobom, lubiącym nieskomplikowane, ale ciekawe rozwiązania kulinarne.