Wątróbka drobiowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątróbka drobiowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

483 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

571 osób wydrukowało

Pobierz pdf

982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

5 gramów

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule pokrój w plastry, jabłka obierz i pokrój w cząstki, a śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko razem podsmaż na patelni i przełóż na talerz.

Krok 2

Wątróbkę umyj, oczyść z żyłek, po czym oprósz w mące i obsmaż na patelni.

Krok 3

Całość zalej sosem do pieczeni Knorr, rozmieszanym w 200 mililitrach wody. Dopraw majerankiem i gotuj jeszcze 8 minut.

Krok 4

Następnie dodaj do niej wszystkie podsmażone wcześniej składniki.

Krok 5

Przygotuj sałatkę: Sos vinaigrette z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.

Krok 6

Kapustę pokrój w cienkie plastry, marchew zetrzyj, a orzechy rozkrusz. Dokładnie je wymieszaj. Całość zalej przygotowanym sosem sałatkowym i ponownie wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • Bogumiła Cynarzewska

    Bogumiła Cynarzewska , 19.05.2016

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Sadurska

    Emilia Sadurska , 02.01.2016

    Swietny pomysl na wykorzystanie dodatków ,obecnych w kazdym domu.Ja dodaję sok z pomarańczy.mięso zyskuje na smaku.Dzięki temu bylo zjadane przez moje dzieci.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątróbka drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątróbka drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątróbka drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątróbka drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątróbka drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątróbka drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątróbka drobiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątróbka drobiowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wątróbka drobiowaWątróbka drobiowa

Wątróbka to prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów. W dobrych sklepach mięsnych dostaniesz wątrobę cielęcą, wieprzową lub drobiową. Różnią się one nieco pod względem walorów smakowych. Wątróbka drobiowa jest najdelikatniejszą z tych trzech. Podana ze śliwkami to prawdziwe niebo w gębie! Wydawać by się mogło, że przyrządzenie wątróbki to banalna sztuka. Faktem jest, że nie zajmuje to zbyt wiele czasu, ale trzeba wiedzieć, jak prawidłowo postępować z tym mięsem, żeby nie było twarde. Ważne jest, aby wyciąć z wątróbki wszystkie żyły i przerosty. Następnie każdy kawałek odsącz z wody. W przeciwnym wypadku podczas smażenia tłuszcz będzie strzelał we wszystkie strony. Pamiętaj, że wątróbkę soli się po zakończeniu smażenia, tuż przed podaniem. Dzięki temu nie jest twarda. Kawałeczki wątróbki drobiowej polej sosem śliwkowym zrobionym według przepisu. Pokochasz ten zestaw.