Suflet ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

2 sztuki

4 sztuki

50 gramów

1 sztuka

40 gramów

50 gramów

60 mililitrów

150 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj, osusz i oderwij końcówki. Czosnek i chilli posiekaj, szalotkę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż czosnek oraz chilli, dorzuć szalotkę i delikatnie przesmaż - tak, aby składniki nie zmieniły koloru. Następnie dodaj szpinak i przesmaż całość. Dopraw szpinak do smaku odrobiną soli, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Następnie przestudź szpinak, odciśnij go z nadmiaru soku i dokładnie posiekaj.

Suflet ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W drugim garnku rozgrzej resztę oliwy, wrzuć na nią mąkę i chwilę przesmaż - tak, aby nie zmieniła koloru. Następnie, cały czas mieszając, wlewaj mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj, nieustannie mieszając - do momentu, gdy sos zgęstnieje. Powstały sos połącz z masą szpinakową i dodaj pokruszony ser kozi oraz starty parmezan.

Suflet ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę, dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj, aby nie zniszczyć struktury białka.

Suflet ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Ciasto umieść w foremkach lub filiżankach wysmarowanych margaryną.

Suflet ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Przygotuj Sos pieczarkowy z cebulką Knorr, wymieszaj z 150 mililitrami śmietany i 150 mililitrami wody. Następnie gotuj trzy minuty.

Suflet ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Suflety piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Serwuj je bezpośrednio po przygotowaniu, na sosie pieczarkowym.

Suflet ze szpinakiem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Ela Zygula

    Ela Zygula , 14.12.2016

    bardzo dpbre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet ze szpinakiemSuflet ze szpinakiem

Szpinak umyj, osusz i oderwij końcówki. Czosnek i chilli posiekaj, szalotkę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż czosnek oraz chilli, dorzuć szalotkę i delikatnie przesmaż - tak, aby składniki nie zmieniły koloru. Następnie dodaj szpinak i przesmaż całość. Dopraw szpinak do smaku odrobiną soli, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Następnie przestudź szpinak, odciśnij go z nadmiaru soku i dokładnie posiekaj.