Terrina drobiowa – przepis. Jak przygotować to danie?

Chociaż nazwa może budzić obawy, zwłaszcza u mniej doświadczonych miłośników sztuki kulinarnej, terrina drobiowa wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Wytworny wygląd tej potrawy, jak i jej delikatny smak sprawiają, że jest idealnym wyborem na wiele okazji. W klasycznej wersji podstawowym składnikiem terriny jest mięso, które po odpowiednim przygotowaniu należy upiec w piekarniku. Pora uchylić rąbka tajemnicy, czym jest terrina z kurczaka, jak się ją robi krok po kroku i jak można eksperymentować z przepisem, aby znaleźć wersję, która podbije wasze serca podczas degustacji!

Terrina drobiowa – przepis na domowy pasztet

Uniwersalność tego dania pozwala serwować je zarówno na kanapki, jak i jako samodzielną przekąskę na imprezie. Do wykonania terriny z kurczaka będziecie potrzebować ok. 0,5 kg filetu drobiowego, 200 g wątróbki drobiowej, 2 jajka, 50 ml śmietany kremówki, cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Nie może zabraknąć także przypraw i ziół, takich jak rozmaryn czy tymianek. Zamiast wątróbki możecie użyć pieczarek. Posiekane i zmielone na średnich oczkach tarki mięso i pokrojoną bardzo drobno wątróbkę lub pieczarki przełóżcie do miski. Cebulę z czosnkiem zeszklijcie na patelni. Połączcie wszystkie składniki i dokładnie wymieszajcie powstałą masę. Kiedy już będzie jednolita, przełóżcie ją do formy i pieczcie ok. 1,5 h w kąpieli wodnej.

Jak przygotować kąpiel wodną do terriny z kurczaka?

Ten przysmak z drobiu najlepiej piec w kąpieli wodnej. To zapewni wyjątkową delikatność terriny. W jaki sposób to zrobić? Formę do terriny przykryjcie folią aluminiową i włóżcie do większego naczynia, a następnie nalejcie do niego wrzątku. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości zawartości foremki. Następnie pieczcie terrinę ok. 1,5 h w piekarniku. Będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli naczynie do pieczenia wyłożycie plastrami boczku w taki sposób, aby wystawał na boki. Wierzch można także pokryć boczkiem. Po upieczeniu terrinę z kurczaka należy wystudzić, a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Terrina drobiowa z warzywami dla jeszcze większych doznań smakowych

Jeśli chcecie dodać waszej terrinie więcej koloru i smaku, postawcie na wersję z warzywami. Będziecie potrzebować mięsa drobiowego, po 100 g marchewki, zielonego groszku (może być także mrożony) i jednej czerwonej papryki. Pokrójcie w niewielkie kosteczki marchewkę i paprykę. Groszek sparzcie wrzątkiem. Ugotujcie marchewkę, a następnie połączcie z resztą warzyw. Dalej postępujcie dokładnie tak samo, jak w przypadku klasycznej terriny. Warzywa i zioła powinny być dokładnie, ale delikatnie wymieszane z mięsem, aby równomiernie się rozłożyły w masie. Po upieczeniu i wystudzeniu w lodówce terrina drobiowa z warzywami jest już gotowa do podania na stół.

Terrina z kurczaka z pistacjami – dla miłośników wykwintnych smaków

Orzeszki pistacjowe dodane do terriny dodadzą tej potrawie nie tylko oryginalnego smaku, ale będą także wspaniałą ozdobą stołu podczas przyjęcia. Do wykonania pasztetu z kurczaka w tej odsłonie, będziecie potrzebować oprócz podstawowych składników jeszcze 100 g obranych pistacji. Terrinę z kurczaka z pistacjami przygotowuje się w taki sam sposób jak poprzednie wersje, tyle że zamiast warzyw dodaje się orzeszki pistacjowe. Terrina drobiowa to wszechstronne danie, które można modyfikować na wiele sposobów. Znakomicie będzie się prezentować w towarzystwie innych przystawek na zimno, takich jak włoskie grissini z szynką parmeńską, hiszpańskie mini tortille czy też meksykańskich wrapów. Kuchnia z różnych stron świata na jednym stole? Dlaczego nie?

Francuska terrina czy rodzimy pasztet? Propozycje idealne do pieczywa

Jeśli kochacie pasztety, nie musicie ograniczać się wyłącznie do terriny. Pasztet z cukinii i zielonego groszku z dodatkiem majonezu Hellmann’s czy pasztet z pieczarek to idealne propozycje dla wszystkich wielbicieli bezmięsnych dań. Podobnie jak kanapka z wegetariańskim pasztetem, którego bazą jest soczewica gotowana z dodatkiem bulionu warzywnego Knorr. Dzięki temu macie szansę urozmaicić swoje menu nie tylko podczas spotkania w gronie znajomych, ale także codziennej, wyjątkowo smacznej kolacji.