Wrapy meksykańskie - przepis bez mięsa: z fasolą | Przepisy.pl pixel

Meksykańskie wrapy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

400 gramów

400 gramów

1 opakowanie

120 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

50 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie wrapów meksykańskich od warzyw. Sięgnij po sito i odcedź na nim 400 gramów czarnej fasoli z puszki. Odstaw na później. Obierz marchew i czerwoną cebulę, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Oczyść jedną czerwoną paprykę z gniazd nasiennych. Ją też pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj 2 ząbki czosnku. Później przygotuj tarkę i zetrzyj na niej 50 gramów żółtego sera. Użyj do tego części z dużymi oczkami. Przełóż ser do miseczki i odstaw.

Krok 2

Przygotuj dużą patelnię. Rozgrzej na niej 50 mililitrów oleju, a następnie wsyp pokrojoną cebulę, marchew, paprykę oraz czosnek. Smaż warzywa przez około 5 minut. Mieszaj często, aby się nie przypaliły.

Krok 3

Do zawartości patelni dosyp opakowanie Fix Smaki Świata Tortilla meksykańska Knorr i wymieszaj wszystkie składniki. Smaż jeszcze przez minutę.

Krok 4

Teraz dodaj 400 gramów krojonych pomidorów z puszki wraz z sokiem, a także odcedzoną wcześniej fasolę. Jeszcze raz wymieszaj składniki i duś je pod przykryciem przez około 10-15 minut. W tym czasie całość powinna lekko zgęstnieć.

Krok 5

Przejdź do przygotowania tortilli. Jeśli chcesz, możesz je podgrzać na oddzielnej patelni, ale nie jest to konieczne. Nałóż na nie farsz z ugotowanych warzyw. Następnie zwiń je i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół. W tym czasie polej tortille z wierzchu nadmiarem warzywnego farszu i posyp startym wcześniej serem. Gdy piekarnik będzie już gotowy, wstaw wrapy i piecz przez około 15-20 minut. Po wyjęciu posyp je posiekaną natką świeżej kolendry. Tortilla z nadzieniem meksykańskim gotowa!

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do meksykańskich tortilli sos w postaci salsy pomidorowej lub guacamole. Świetnie pasuje również gęsta śmietana i cząstki limonki. Jeśli lubisz dodaj do sosu kawałki kurczaka lub wołowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie wrapyMeksykańskie wrapy

W elastyczne placki tortilli zawijać można dowolny farsz, czasem jednak brakuje pomysłu na konkretną kompozycję. Jeśli doskwiera ci brak weny, zajrzyj do przepisu na meksykańskie wrapy w wersji warzywnej. Bez obaw, brak mielonego mięsa nie będzie ci doskwierał – tyle pysznych składników jest w stanie pomieścić tortilla meksykańska. Przepis na nią skradnie twoje serce!

Dla kogo?

Wrapy po meksykańsku na pewno przypadną Ci do gustu, jeżeli interesujesz się kulinariami z całego świata i starasz się przyrządzać dania o jak najbardziej autentycznym smaku. Co prawda czarna fasola potrzebna do zrobienia tej potrawy w Polsce nie jest jeszcze dostępna w każdym sklepie spożywczym, ale jej poszukiwania potraktuj jak przygodę.

Na jaką okazję?

Zorganizuj dla swoich bliskich podróż do Meksyku bez wychodzenia z domu i przygotuj im tortillę po meksykańsku. Przepis ten może szybko stać się w waszych kręgach kultowy. Aromatyczne wrapy meksykańskie będą nowym przebojem obiadowym w twoim domu!

Czy wiesz, że?

Tortilla posłuży do przyrządzania najróżniejszych dań z tej części świata, nie tylko meksykańskich wrapów. Wykorzystasz ją także do burrito, quesadilli i enchilady.

Dla urozmaicenia:

Wrapy meksykańskie będą wyśmienicie smakować z czerwoną fasolą i kukurydzą.