
Składniki
4 sztuki
400 gramów
400 gramów
1 opakowanie
120 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
50 mililitrów
50 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij przygotowanie wrapów meksykańskich od warzyw. Sięgnij po sito i odcedź na nim 400 gramów czarnej fasoli z puszki. Odstaw na później. Obierz marchew i czerwoną cebulę, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Oczyść jedną czerwoną paprykę z gniazd nasiennych. Ją też pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj 2 ząbki czosnku. Później przygotuj tarkę i zetrzyj na niej 50 gramów żółtego sera. Użyj do tego części z dużymi oczkami. Przełóż ser do miseczki i odstaw.
Krok 2
Przygotuj dużą patelnię. Rozgrzej na niej 50 mililitrów oleju, a następnie wsyp pokrojoną cebulę, marchew, paprykę oraz czosnek. Smaż warzywa przez około 5 minut. Mieszaj często, aby się nie przypaliły.
Krok 3
Do zawartości patelni dosyp opakowanie Fix Smaki Świata Tortilla meksykańska Knorr i wymieszaj wszystkie składniki. Smaż jeszcze przez minutę.
Krok 4
Teraz dodaj 400 gramów krojonych pomidorów z puszki wraz z sokiem, a także odcedzoną wcześniej fasolę. Jeszcze raz wymieszaj składniki i duś je pod przykryciem przez około 10-15 minut. W tym czasie całość powinna lekko zgęstnieć.
Krok 5
Przejdź do przygotowania tortilli. Jeśli chcesz, możesz je podgrzać na oddzielnej patelni, ale nie jest to konieczne. Nałóż na nie farsz z ugotowanych warzyw. Następnie zwiń je i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół. W tym czasie polej tortille z wierzchu nadmiarem warzywnego farszu i posyp startym wcześniej serem. Gdy piekarnik będzie już gotowy, wstaw wrapy i piecz przez około 15-20 minut. Po wyjęciu posyp je posiekaną natką świeżej kolendry. Tortilla z nadzieniem meksykańskim gotowa!

Dobra rada:
Dodaj do meksykańskich tortilli sos w postaci salsy pomidorowej lub guacamole. Świetnie pasuje również gęsta śmietana i cząstki limonki. Jeśli lubisz dodaj do sosu kawałki kurczaka lub wołowiny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie wrapy
W elastyczne placki tortilli zawijać można dowolny farsz, czasem jednak brakuje pomysłu na konkretną kompozycję. Jeśli doskwiera ci brak weny, zajrzyj do przepisu na meksykańskie wrapy w wersji warzywnej. Bez obaw, brak mielonego mięsa nie będzie ci doskwierał – tyle pysznych składników jest w stanie pomieścić tortilla meksykańska. Przepis na nią skradnie twoje serce!
Dla kogo?
Wrapy po meksykańsku na pewno przypadną Ci do gustu, jeżeli interesujesz się kulinariami z całego świata i starasz się przyrządzać dania o jak najbardziej autentycznym smaku. Co prawda czarna fasola potrzebna do zrobienia tej potrawy w Polsce nie jest jeszcze dostępna w każdym sklepie spożywczym, ale jej poszukiwania potraktuj jak przygodę.
Na jaką okazję?
Zorganizuj dla swoich bliskich podróż do Meksyku bez wychodzenia z domu i przygotuj im tortillę po meksykańsku. Przepis ten może szybko stać się w waszych kręgach kultowy. Aromatyczne wrapy meksykańskie będą nowym przebojem obiadowym w twoim domu!
Czy wiesz, że?
Tortilla posłuży do przyrządzania najróżniejszych dań z tej części świata, nie tylko meksykańskich wrapów. Wykorzystasz ją także do burrito, quesadilli i enchilady.
Dla urozmaicenia:
Wrapy meksykańskie będą wyśmienicie smakować z czerwoną fasolą i kukurydzą.