Wrapy meksykańskie - przepis bez mięsa: z fasolą | Przepisy.pl pixel

Meksykańskie wrapy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

400 gramów

400 gramów

1 opakowanie

120 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

50 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij przygotowanie wrapów meksykańskich od warzyw. Sięgnij po sito i odcedź na nim 400 gramów czarnej fasoli z puszki. Odstaw na później. Obierz marchew i czerwoną cebulę, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Oczyść jedną czerwoną paprykę z gniazd nasiennych. Ją też pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj 2 ząbki czosnku. Później przygotuj tarkę i zetrzyj na niej 50 gramów żółtego sera. Użyj do tego części z dużymi oczkami. Przełóż ser do miseczki i odstaw.

Krok 2

Przygotuj dużą patelnię. Rozgrzej na niej 50 mililitrów oleju, a następnie wsyp pokrojoną cebulę, marchew, paprykę oraz czosnek. Smaż warzywa przez około 5 minut. Mieszaj często, aby się nie przypaliły.

Krok 3

Do zawartości patelni dosyp opakowanie Fix Smaki Świata Tortilla meksykańska Knorr i wymieszaj wszystkie składniki. Smaż jeszcze przez minutę.

Krok 4

Teraz dodaj 400 gramów krojonych pomidorów z puszki wraz z sokiem, a także odcedzoną wcześniej fasolę. Jeszcze raz wymieszaj składniki i duś je pod przykryciem przez około 10-15 minut. W tym czasie całość powinna lekko zgęstnieć.

Krok 5

Przejdź do przygotowania tortilli. Jeśli chcesz, możesz je podgrzać na oddzielnej patelni, ale nie jest to konieczne. Nałóż na nie farsz z ugotowanych warzyw. Następnie zwiń je i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół. W tym czasie polej tortille z wierzchu nadmiarem warzywnego farszu i posyp startym wcześniej serem. Gdy piekarnik będzie już gotowy, wstaw wrapy i piecz przez około 15-20 minut. Po wyjęciu posyp je posiekaną natką świeżej kolendry. Tortilla z nadzieniem meksykańskim gotowa!

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do meksykańskich tortilli sos w postaci salsy pomidorowej lub guacamole. Świetnie pasuje również gęsta śmietana i cząstki limonki. Jeśli lubisz dodaj do sosu kawałki kurczaka lub wołowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie wrapy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie wrapyMeksykańskie wrapy

W elastyczne placki tortilli zawijać można dowolny farsz, czasem jednak brakuje pomysłu na konkretną kompozycję. Jeśli doskwiera ci brak weny, zajrzyj do przepisu na meksykańskie wrapy w wersji warzywnej. Bez obaw, brak mielonego mięsa nie będzie ci doskwierał – tyle pysznych składników jest w stanie pomieścić tortilla meksykańska. Przepis na nią skradnie twoje serce!

Dla kogo?

Wrapy po meksykańsku na pewno przypadną Ci do gustu, jeżeli interesujesz się kulinariami z całego świata i starasz się przyrządzać dania o jak najbardziej autentycznym smaku. Co prawda czarna fasola potrzebna do zrobienia tej potrawy w Polsce nie jest jeszcze dostępna w każdym sklepie spożywczym, ale jej poszukiwania potraktuj jak przygodę.

Na jaką okazję?

Zorganizuj dla swoich bliskich podróż do Meksyku bez wychodzenia z domu i przygotuj im tortillę po meksykańsku. Przepis ten może szybko stać się w waszych kręgach kultowy. Aromatyczne wrapy meksykańskie będą nowym przebojem obiadowym w twoim domu!

Czy wiesz, że?

Tortilla posłuży do przyrządzania najróżniejszych dań z tej części świata, nie tylko meksykańskich wrapów. Wykorzystasz ją także do burrito, quesadilli i enchilady.

Dla urozmaicenia:

Wrapy meksykańskie będą wyśmienicie smakować z czerwoną fasolą i kukurydzą.