Grissini z szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grissini z szynką parmeńską

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

352 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

335 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 plastrów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

ciasto na paluszki:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 1

Krok 2

Jak ciasto wyrośnie, rozwałkuj je cienko.Tnij nożem długie, cienkie paski.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 2

Krok 3

Paski ciasta zroluj z dwóch stron, jak cukierka tak, aby powstały cienkie paluszki.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 3

Krok 4

Ułóż paluszki na blasze z pergaminem. Skrop oliwą z oliwek, posyp delikatnie solą morską i przyprawą w mini kostkach Knorr.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 4

Krok 5

Piecz w temperaturze 200 stopni około 10 minut.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 5

Krok 6

Każdy paluszek grissini owiń jednym plastrem szynki parmeńskiej.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 6

Krok 7

Ułóż w wysokim naczyniu. Podawaj do antipasti.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zapiekane kiełbaski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grissini z szynką parmeńskąGrissini z szynką parmeńską

Włoskie paluszki grissini to popularna przekąska, również w Polsce. Chrupiące, delikatne i wytrawne, pasują do wielu dodatków, serów, wędlin oraz warzyw. Grissini z szynką parmeńską to jeden z wielu różnorodnych sposobów na ich podanie. Przygotuj je samodzielnie z ciasta drożdżowego – kiedy wyrośnie, rozwałkuj je, po czym nożykiem do pizzy wytnij paski i zroluj, żeby nabrały odpowiedniego kształtu. Posyp je przyprawą pietruszkową (możesz wybrać też czosnkową albo o smaku smażonej cebuli) i upiecz. Gotowe paluszki owiń szynką parmeńską (będą też pasować inne wędliny tego typu, np. szynka szwarcwaldzka albo serrano). Grissini można podawać na różne sposoby. Dobrze skomponują się np. z grillowanymi warzywami i kulkami mozzarelli, twardymi serami oraz pomidorkami koktajlowymi. Grissini z szynką parmeńską sprawdzą się na przyjęciu sylwestrowym, jako przekąska do filmu, a także jako dodatek do sałatek. Wypróbuj ten przepis inspirowany włoską kuchnią i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu!