
Składniki
12 plastrów
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
ciasto na paluszki:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2
Jak ciasto wyrośnie, rozwałkuj je cienko.Tnij nożem długie, cienkie paski.

Krok 3
Paski ciasta zroluj z dwóch stron, jak cukierka tak, aby powstały cienkie paluszki.

Krok 4
Ułóż paluszki na blasze z pergaminem. Skrop oliwą z oliwek, posyp delikatnie solą morską i przyprawą w mini kostkach Knorr.

Krok 5
Piecz w temperaturze 200 stopni około 10 minut.

Krok 6
Każdy paluszek grissini owiń jednym plastrem szynki parmeńskiej.

Krok 7
Ułóż w wysokim naczyniu. Podawaj do antipasti.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grissini z szynką parmeńską
Włoskie paluszki grissini to popularna przekąska, również w Polsce. Chrupiące, delikatne i wytrawne, pasują do wielu dodatków, serów, wędlin oraz warzyw. Grissini z szynką parmeńską to jeden z wielu różnorodnych sposobów na ich podanie. Przygotuj je samodzielnie z ciasta drożdżowego – kiedy wyrośnie, rozwałkuj je, po czym nożykiem do pizzy wytnij paski i zroluj, żeby nabrały odpowiedniego kształtu. Posyp je przyprawą pietruszkową (możesz wybrać też czosnkową albo o smaku smażonej cebuli) i upiecz. Gotowe paluszki owiń szynką parmeńską (będą też pasować inne wędliny tego typu, np. szynka szwarcwaldzka albo serrano). Grissini można podawać na różne sposoby. Dobrze skomponują się np. z grillowanymi warzywami i kulkami mozzarelli, twardymi serami oraz pomidorkami koktajlowymi. Grissini z szynką parmeńską sprawdzą się na przyjęciu sylwestrowym, jako przekąska do filmu, a także jako dodatek do sałatek. Wypróbuj ten przepis inspirowany włoską kuchnią i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu!