Grissini z szynką parmeńską - paluszki, paluchy | Przepisy.pl pixel

Grissini z szynką parmeńską

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

366 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

361 osób wydrukowało

Pobierz pdf

492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 plastrów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

ciasto na paluszki:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 1

Krok 2

Jak ciasto wyrośnie, rozwałkuj je cienko.Tnij nożem długie, cienkie paski.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 2

Krok 3

Paski ciasta zroluj z dwóch stron, jak cukierka tak, aby powstały cienkie paluszki.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 3

Krok 4

Ułóż paluszki na blasze z pergaminem. Skrop oliwą z oliwek, posyp delikatnie solą morską i przyprawą w mini kostkach Knorr.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 4

Krok 5

Piecz w temperaturze 200 stopni około 10 minut.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 5

Krok 6

Każdy paluszek grissini owiń jednym plastrem szynki parmeńskiej.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 6

Krok 7

Ułóż w wysokim naczyniu. Podawaj do antipasti.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Amelia

    Amelia , 06.01.2023

    Kilogram mąki to o wiele za dużo zrobiłam z połowy i i tak wyszło za dużo

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grissini z szynką parmeńskąGrissini z szynką parmeńską

Włoskie paluszki grissini to popularna przekąska, również w Polsce. Chrupiące, delikatne i wytrawne, pasują do wielu dodatków, serów, wędlin oraz warzyw. Grissini z szynką parmeńską to jeden z wielu różnorodnych sposobów na ich podanie. Przygotuj je samodzielnie z ciasta drożdżowego – kiedy wyrośnie, rozwałkuj je, po czym nożykiem do pizzy wytnij paski i zroluj, żeby nabrały odpowiedniego kształtu. Posyp je przyprawą pietruszkową (możesz wybrać też czosnkową albo o smaku smażonej cebuli) i upiecz. Gotowe paluszki owiń szynką parmeńską (będą też pasować inne wędliny tego typu, np. szynka szwarcwaldzka albo serrano). Grissini można podawać na różne sposoby. Dobrze skomponują się np. z grillowanymi warzywami i kulkami mozzarelli, twardymi serami oraz pomidorkami koktajlowymi. Grissini z szynką parmeńską sprawdzą się na przyjęciu sylwestrowym, jako przekąska do filmu, a także jako dodatek do sałatek. Wypróbuj ten przepis inspirowany włoską kuchnią i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu!