Grissini z szynką parmeńską - paluszki, paluchy | Przepisy.pl pixel

Grissini z szynką parmeńską

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
366 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

376 osób wydrukowało

Pobierz pdf

525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 plastrów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

ciasto na paluszki:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 1

Krok 2

Jak ciasto wyrośnie, rozwałkuj je cienko.Tnij nożem długie, cienkie paski.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 2

Krok 3

Paski ciasta zroluj z dwóch stron, jak cukierka tak, aby powstały cienkie paluszki.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 3

Krok 4

Ułóż paluszki na blasze z pergaminem. Skrop oliwą z oliwek, posyp delikatnie solą morską i przyprawą w mini kostkach Knorr.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 4

Krok 5

Piecz w temperaturze 200 stopni około 10 minut.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 5

Krok 6

Każdy paluszek grissini owiń jednym plastrem szynki parmeńskiej.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 6

Krok 7

Ułóż w wysokim naczyniu. Podawaj do antipasti.

Grissini z szynką parmeńską - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Amelia

    Amelia , 06.01.2023

    Kilogram mąki to o wiele za dużo zrobiłam z połowy i i tak wyszło za dużo

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grissini z szynką parmeńską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grissini z szynką parmeńskąGrissini z szynką parmeńską

Włoskie paluszki grissini to popularna przekąska, również w Polsce. Chrupiące, delikatne i wytrawne, pasują do wielu dodatków, serów, wędlin oraz warzyw. Grissini z szynką parmeńską to jeden z wielu różnorodnych sposobów na ich podanie. Przygotuj je samodzielnie z ciasta drożdżowego – kiedy wyrośnie, rozwałkuj je, po czym nożykiem do pizzy wytnij paski i zroluj, żeby nabrały odpowiedniego kształtu. Posyp je przyprawą pietruszkową (możesz wybrać też czosnkową albo o smaku smażonej cebuli) i upiecz. Gotowe paluszki owiń szynką parmeńską (będą też pasować inne wędliny tego typu, np. szynka szwarcwaldzka albo serrano). Grissini można podawać na różne sposoby. Dobrze skomponują się np. z grillowanymi warzywami i kulkami mozzarelli, twardymi serami oraz pomidorkami koktajlowymi. Grissini z szynką parmeńską sprawdzą się na przyjęciu sylwestrowym, jako przekąska do filmu, a także jako dodatek do sałatek. Wypróbuj ten przepis inspirowany włoską kuchnią i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu!