Składniki
12 plastrów
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
ciasto na paluszki:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Jak ciasto wyrośnie, rozwałkuj je cienko.Tnij nożem długie, cienkie paski.
Krok 3
Paski ciasta zroluj z dwóch stron, jak cukierka tak, aby powstały cienkie paluszki.
Krok 4
Ułóż paluszki na blasze z pergaminem. Skrop oliwą z oliwek, posyp delikatnie solą morską i przyprawą w mini kostkach Knorr.
Krok 5
Piecz w temperaturze 200 stopni około 10 minut.
Krok 6
Każdy paluszek grissini owiń jednym plastrem szynki parmeńskiej.
Krok 7
Ułóż w wysokim naczyniu. Podawaj do antipasti.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grissini z szynką parmeńską
Włoskie paluszki grissini to popularna przekąska, również w Polsce. Chrupiące, delikatne i wytrawne, pasują do wielu dodatków, serów, wędlin oraz warzyw. Grissini z szynką parmeńską to jeden z wielu różnorodnych sposobów na ich podanie. Przygotuj je samodzielnie z ciasta drożdżowego – kiedy wyrośnie, rozwałkuj je, po czym nożykiem do pizzy wytnij paski i zroluj, żeby nabrały odpowiedniego kształtu. Posyp je przyprawą pietruszkową (możesz wybrać też czosnkową albo o smaku smażonej cebuli) i upiecz. Gotowe paluszki owiń szynką parmeńską (będą też pasować inne wędliny tego typu, np. szynka szwarcwaldzka albo serrano). Grissini można podawać na różne sposoby. Dobrze skomponują się np. z grillowanymi warzywami i kulkami mozzarelli, twardymi serami oraz pomidorkami koktajlowymi. Grissini z szynką parmeńską sprawdzą się na przyjęciu sylwestrowym, jako przekąska do filmu, a także jako dodatek do sałatek. Wypróbuj ten przepis inspirowany włoską kuchnią i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu!