
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczupaka oczyść, natrzyj solą i pieprzem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, obłóż plasterkami masła.
Krok 2
Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przełóż na półmisek.
Krok 3
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Natkę posiekaj.
Krok 4
Szczupaka posyp jajkami oraz natkę. Polej masłem pozostałym z pieczenia. Podawaj z frytkami lub ziemniakami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej