Szczupak z jajkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak z jajkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczupaka oczyść, natrzyj solą i pieprzem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, obłóż plasterkami masła.

Krok 2

Piecz przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przełóż na półmisek.

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Natkę posiekaj.

Krok 4

Szczupaka posyp jajkami oraz natkę. Polej masłem pozostałym z pieczenia. Podawaj z frytkami lub ziemniakami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak z jajkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak z jajkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej