
Składniki
1 sztuka
4 plastry
4 sztuki
6 sztuk
250 gramów
150 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy upraż na patelni, ostudź i posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
Krok 2
Rukolę umyj i osusz. Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 3
Mozzarellę przekrój na pół, odstaw na chwilę, aby odciekła.
Krok 4
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na talerzu ułóż pomidory, na wierzch połóż sałatę.
Krok 5
Mozzarellę posyp orzechami i piecz, przez około 10 minut w piekarniku.
Krok 6
Ciepły ser przekładaj na przygotowane wcześniej talerze, skrop przygotowanym sosem oraz dodaj po plasterku parmezanu.

Dobra rada:
Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pomidorów z serem mozzarella. Gotowanie ZERO WASTE
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Zapiekana mozzarella
Zapiekana mozzarella
Jeśli lubisz smak mozzarelli, dobrą propozycją będzie dla Ciebie sałatka z zapiekaną wersją tego włoskiego sera. Sprawdzi się zarówno jako bezmięsna przekąska w trakcie dnia, jak i pyszna warzywna kolacja na ciepło. Chrupiąca rukola o wyrazistym, dość pikantnym smaku doskonale uzupełni soczyste pomidory i kremową mozzarellę, a całość – posypana prażonymi orzechami – nabierze chrupkości. Z kolei włoski sos sprawi, że to proste danie zyska intensywnie ziołowy posmak. Serwuj je z chrupiącą, przyrumienioną w piekarniku bagietką, paluszkami grissini lub ziołową focaccią. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, dodaj do niej suszone pomidory, oliwki lub kapary. Zamiast orzechów możesz także wykorzystać uprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika. Zapiekana sprawdzi się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do pieczonych mięs oraz grillowanych lub zapiekanych warzyw. Jeśli lubisz mozzarellę z dodatkiem soczystych warzyw i wyrazistych dodatków, wykorzystaj ten przepis! Sprawdzi się na wiele okazji.





































