Zapiekana mozzarella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana mozzarella

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

512 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

362 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 plastry

4 sztuki

6 sztuk

250 gramów

150 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy upraż na patelni, ostudź i posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.

Krok 2

Rukolę umyj i osusz. Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 3

Mozzarellę przekrój na pół, odstaw na chwilę, aby odciekła.

Krok 4

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na talerzu ułóż pomidory, na wierzch połóż sałatę.

Krok 5

Mozzarellę posyp orzechami i piecz, przez około 10 minut w piekarniku.

Krok 6

Ciepły ser przekładaj na przygotowane wcześniej talerze, skrop przygotowanym sosem oraz dodaj po plasterku parmezanu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pomidorów z serem mozzarella. Gotowanie ZERO WASTE 

2

Opinie o przepisie

  • Kamila Szm

    Kamila Szm , 27.01.2017

    polecam wykwintne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Garbarczyk

    Paulina Garbarczyk , 31.01.2016

    Przepyszne! Łatwiej i szybkie, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana mozzarellaZapiekana mozzarella

Jeśli lubisz smak mozzarelli, dobrą propozycją będzie dla Ciebie sałatka z zapiekaną wersją tego włoskiego sera. Sprawdzi się zarówno jako bezmięsna przekąska w trakcie dnia, jak i pyszna warzywna kolacja na ciepło. Chrupiąca rukola o wyrazistym, dość pikantnym smaku doskonale uzupełni soczyste pomidory i kremową mozzarellę, a całość – posypana prażonymi orzechami – nabierze chrupkości. Z kolei włoski sos sprawi, że to proste danie zyska intensywnie ziołowy posmak. Serwuj je z chrupiącą, przyrumienioną w piekarniku bagietką, paluszkami grissini lub ziołową focaccią. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, dodaj do niej suszone pomidory, oliwki lub kapary. Zamiast orzechów możesz także wykorzystać uprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika. Zapiekana sprawdzi się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do pieczonych mięs oraz grillowanych lub zapiekanych warzyw. Jeśli lubisz mozzarellę z dodatkiem soczystych warzyw i wyrazistych dodatków, wykorzystaj ten przepis! Sprawdzi się na wiele okazji.