
Składniki
1 sztuka
4 plastry
4 sztuki
6 sztuk
250 gramów
150 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy upraż na patelni, ostudź i posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
Krok 2
Rukolę umyj i osusz. Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 3
Mozzarellę przekrój na pół, odstaw na chwilę, aby odciekła.
Krok 4
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na talerzu ułóż pomidory, na wierzch połóż sałatę.
Krok 5
Mozzarellę posyp orzechami i piecz, przez około 10 minut w piekarniku.
Krok 6
Ciepły ser przekładaj na przygotowane wcześniej talerze, skrop przygotowanym sosem oraz dodaj po plasterku parmezanu.

Dobra rada:
Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pomidorów z serem mozzarella. Gotowanie ZERO WASTE
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana mozzarella
Jeśli lubisz smak mozzarelli, dobrą propozycją będzie dla Ciebie sałatka z zapiekaną wersją tego włoskiego sera. Sprawdzi się zarówno jako bezmięsna przekąska w trakcie dnia, jak i pyszna warzywna kolacja na ciepło. Chrupiąca rukola o wyrazistym, dość pikantnym smaku doskonale uzupełni soczyste pomidory i kremową mozzarellę, a całość – posypana prażonymi orzechami – nabierze chrupkości. Z kolei włoski sos sprawi, że to proste danie zyska intensywnie ziołowy posmak. Serwuj je z chrupiącą, przyrumienioną w piekarniku bagietką, paluszkami grissini lub ziołową focaccią. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, dodaj do niej suszone pomidory, oliwki lub kapary. Zamiast orzechów możesz także wykorzystać uprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika. Zapiekana sprawdzi się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do pieczonych mięs oraz grillowanych lub zapiekanych warzyw. Jeśli lubisz mozzarellę z dodatkiem soczystych warzyw i wyrazistych dodatków, wykorzystaj ten przepis! Sprawdzi się na wiele okazji.