Pieczona mozzarella - zapiekana: z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Zapiekana mozzarella

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
533 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

417 osób wydrukowało

Pobierz pdf

852 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 plastry

4 sztuki

6 sztuk

250 gramów

150 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy upraż na patelni, ostudź i posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.

Krok 2

Rukolę umyj i osusz. Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 3

Mozzarellę przekrój na pół, odstaw na chwilę, aby odciekła.

Krok 4

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na talerzu ułóż pomidory, na wierzch połóż sałatę.

Krok 5

Mozzarellę posyp orzechami i piecz, przez około 10 minut w piekarniku.

Krok 6

Ciepły ser przekładaj na przygotowane wcześniej talerze, skrop przygotowanym sosem oraz dodaj po plasterku parmezanu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Pomidorów z serem mozzarella. Gotowanie ZERO WASTE 

2

Opinie o przepisie

  • Kamila Szm

    Kamila Szm , 27.01.2017

    polecam wykwintne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Garbarczyk

    Paulina Garbarczyk , 31.01.2016

    Przepyszne! Łatwiej i szybkie, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona cukinia
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana mozzarellaZapiekana mozzarella

Jeśli lubisz smak mozzarelli, dobrą propozycją będzie dla Ciebie sałatka z zapiekaną wersją tego włoskiego sera. Sprawdzi się zarówno jako bezmięsna przekąska w trakcie dnia, jak i pyszna warzywna kolacja na ciepło. Chrupiąca rukola o wyrazistym, dość pikantnym smaku doskonale uzupełni soczyste pomidory i kremową mozzarellę, a całość – posypana prażonymi orzechami – nabierze chrupkości. Z kolei włoski sos sprawi, że to proste danie zyska intensywnie ziołowy posmak. Serwuj je z chrupiącą, przyrumienioną w piekarniku bagietką, paluszkami grissini lub ziołową focaccią. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, dodaj do niej suszone pomidory, oliwki lub kapary. Zamiast orzechów możesz także wykorzystać uprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika. Zapiekana sprawdzi się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do pieczonych mięs oraz grillowanych lub zapiekanych warzyw. Jeśli lubisz mozzarellę z dodatkiem soczystych warzyw i wyrazistych dodatków, wykorzystaj ten przepis! Sprawdzi się na wiele okazji.