Zapiekana mozzarella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana mozzarella

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

502 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

671 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 plastry

4 sztuki

6 sztuk

250 gramów

150 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy upraż na patelni, ostudź i posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.

Krok 2

Rukolę umyj i osusz. Sos sałatkowy Knorr wykonaj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 3

Mozzarellę przekrój na pół, odstaw na chwilę, aby odciekła.

Krok 4

Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Na talerzu ułóż pomidory, na wierzch połóż sałatę.

Krok 5

Mozzarellę posyp orzechami i piecz, przez około 10 minut w piekarniku.

Krok 6

Ciepły ser przekładaj na przygotowane wcześniej talerze, skrop przygotowanym sosem oraz dodaj po plasterku parmezanu.

2

Opinie o przepisie

  • Kamila Szm

    Kamila Szm , 27.01.2017

    polecam wykwintne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Garbarczyk

    Paulina Garbarczyk , 31.01.2016

    Przepyszne! Łatwiej i szybkie, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wątróbka wieprzowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana mozzarellaZapiekana mozzarella

Jeśli lubisz smak mozzarelli, dobrą propozycją będzie dla Ciebie sałatka z zapiekaną wersją tego włoskiego sera. Sprawdzi się zarówno jako bezmięsna przekąska w trakcie dnia, jak i pyszna warzywna kolacja na ciepło. Chrupiąca rukola o wyrazistym, dość pikantnym smaku doskonale uzupełni soczyste pomidory i kremową mozzarellę, a całość – posypana prażonymi orzechami – nabierze chrupkości. Z kolei włoski sos sprawi, że to proste danie zyska intensywnie ziołowy posmak. Serwuj je z chrupiącą, przyrumienioną w piekarniku bagietką, paluszkami grissini lub ziołową focaccią. Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, dodaj do niej suszone pomidory, oliwki lub kapary. Zamiast orzechów możesz także wykorzystać uprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika. Zapiekana sprawdzi się jako samodzielne danie, a także jako dodatek do pieczonych mięs oraz grillowanych lub zapiekanych warzyw. Jeśli lubisz mozzarellę z dodatkiem soczystych warzyw i wyrazistych dodatków, wykorzystaj ten przepis! Sprawdzi się na wiele okazji.