Pomidory z mozzarellą i żółtym serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Pomidory z serem mozzarella

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pomidora (możesz go również sparzyć i obrać ze skórki), a następnie pokrój w grube plastry.

Pomidory z serem mozzarella - Krok 1

Krok 2

Dokładnie umyj ogórka, nie obieraj i pokrój w plastry. Ser natomiast pokrój w dość cienkie krążki.

Pomidory z serem mozzarella - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw na kilka minut.

Pomidory z serem mozzarella - Krok 3

Krok 4

Przekładaj kawałki pomidora serem i ogórkiem, każdą warstwę skrapiając sosem. Następnie udekoruj całość listkami bazylii lub rukoli i podawaj.

Pomidory z serem mozzarella - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu, wykorzystaj je do przygotowania Zapiekanej mozzarelli

2

Opinie o przepisie

  • Kasia Bulska

    Kasia Bulska , 16.05.2020

    standard brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilia Wodna

    Lilia Wodna , 14.03.2016

    Szybki pyszny przepis porostu doskonałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory z serem mozzarellaPomidory z serem mozzarella

Caprese to najpopularniejsza sałatka wywodząca się z południowych Włoch, a dokładniej – z regionu Kampania. Jej składniki to pokrojone w plastry słodkie, dojrzałe pomidory oraz ser mozzarella. Przełóż je naprzemiennie, polej sosem z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, posyp grubo zmielonym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii. Gotowe! 

Dla kogo?

Pomidory z serem sprawdzą się w menu wszystkich osób lubiących dania o subtelnym smaku. Połączenie mozzarelli i warzyw jest strzałem w dziesiątkę, co potwierdza liczba miłośników tradycyjnego caprese. Dołącz do grupy fanów, przyrządzając pomidory z serem mozzarella. 

Na jaką okazję?

Pomidory z mozzarellą sprawdzą się jako przystawka na większym przyjęciu. Wszyscy goście będą zadowoleni! Możesz również zaserwować je w domu i zjeść na podwieczorek lub kolację. Ty decydujesz, kiedy przyrządzisz znakomite pomidory z mozzarellą i bazylią według naszego przepisu. 

Czy wiesz, że?

Możesz poukładać bazylię na pozostałych składnikach w całości lub rozetrzeć ją w moździerzu wraz z oliwą. Sałatka caprese ma swoją kolorystyką przypominać biało-czerwono-zieloną flagę Włoch. Przed podaniem, warto na godzinę wstawić sałatkę do lodówki – dzięki temu składniki nasycą się smakiem sosu. 

Dla urozmaicenia: 

Zamiast serwować tradycyjne caprese, możesz podać jej spolszczoną wersję, czyli przekładaniec pomidorowo-twarogowy z dodatkiem świeżego szczypiorku. Pomidor z serem najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy można zaopatrzyć się w świeże, sezonowe warzywa.