Pomidory z mozzarellą i żółtym serem - przepis | Przepisy.pl pixel

Pomidory z serem mozzarella

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

10 dekagramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz pomidora (możesz go również sparzyć i obrać ze skórki), a następnie pokrój w grube plastry.

Pomidory z serem mozzarella - Krok 1

Krok 2

Dokładnie umyj ogórka, nie obieraj i pokrój w plastry. Ser natomiast pokrój w dość cienkie krążki.

Pomidory z serem mozzarella - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw na kilka minut.

Pomidory z serem mozzarella - Krok 3

Krok 4

Przekładaj kawałki pomidora serem i ogórkiem, każdą warstwę skrapiając sosem. Następnie udekoruj całość listkami bazylii lub rukoli i podawaj.

Pomidory z serem mozzarella - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu, wykorzystaj je do przygotowania Zapiekanej mozzarelli

2

Opinie o przepisie

  • Kasia Bulska

    Kasia Bulska , 16.05.2020

    standard brawo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilia Wodna

    Lilia Wodna , 14.03.2016

    Szybki pyszny przepis porostu doskonałe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory z serem mozzarella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sajgonki mięsne
czas przygotowania
36 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory z serem mozzarellaPomidory z serem mozzarella

Caprese to najpopularniejsza sałatka wywodząca się z południowych Włoch, a dokładniej – z regionu Kampania. Jej składniki to pokrojone w plastry słodkie, dojrzałe pomidory oraz ser mozzarella. Przełóż je naprzemiennie, polej sosem z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, posyp grubo zmielonym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii. Gotowe! 

Dla kogo?

Pomidory z serem sprawdzą się w menu wszystkich osób lubiących dania o subtelnym smaku. Połączenie mozzarelli i warzyw jest strzałem w dziesiątkę, co potwierdza liczba miłośników tradycyjnego caprese. Dołącz do grupy fanów, przyrządzając pomidory z serem mozzarella. 

Na jaką okazję?

Pomidory z mozzarellą sprawdzą się jako przystawka na większym przyjęciu. Wszyscy goście będą zadowoleni! Możesz również zaserwować je w domu i zjeść na podwieczorek lub kolację. Ty decydujesz, kiedy przyrządzisz znakomite pomidory z mozzarellą i bazylią według naszego przepisu. 

Czy wiesz, że?

Możesz poukładać bazylię na pozostałych składnikach w całości lub rozetrzeć ją w moździerzu wraz z oliwą. Sałatka caprese ma swoją kolorystyką przypominać biało-czerwono-zieloną flagę Włoch. Przed podaniem, warto na godzinę wstawić sałatkę do lodówki – dzięki temu składniki nasycą się smakiem sosu. 

Dla urozmaicenia: 

Zamiast serwować tradycyjne caprese, możesz podać jej spolszczoną wersję, czyli przekładaniec pomidorowo-twarogowy z dodatkiem świeżego szczypiorku. Pomidor z serem najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy można zaopatrzyć się w świeże, sezonowe warzywa.