
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
10 dekagramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz pomidora (możesz go również sparzyć i obrać ze skórki), a następnie pokrój w grube plastry.
Krok 2
Dokładnie umyj ogórka, nie obieraj i pokrój w plastry. Ser natomiast pokrój w dość cienkie krążki.
Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw na kilka minut.
Krok 4
Przekładaj kawałki pomidora serem i ogórkiem, każdą warstwę skrapiając sosem. Następnie udekoruj całość listkami bazylii lub rukoli i podawaj.
Dobra rada:
Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu, wykorzystaj je do przygotowania Zapiekanej mozzarelli
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidory z serem mozzarella
Caprese to najpopularniejsza sałatka wywodząca się z południowych Włoch, a dokładniej mówiąc – z regionu Kampania. Jej składniki to pokrojone w plastry słodkie, dojrzałe pomidory oraz ser mozzarella przełożone naprzemiennie, polane sosem z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz posypane grubo zmielonym pieprzem i udekorowane liśćmi bazylii. Możesz poukładać je na pozostałych składnikach w całości lub rozetrzeć z moździerzu wraz z oliwą. Sałatka caprese ma swoją kolorystyką przypominać biało-czerwono-zieloną flagę Włoch. Przed podaniem, warto na godzinę wstawić sałatkę do lodówki – dzięki temu składniki nasycą się smakiem sosu. Zamiast serwować tradycyjne caprese, możesz podać jej spolszczoną wersję, czyli przekładaniec pomidorowo – twarogowy z dodatkiem świeżego szczypiorku. Sałatka ta najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy to możesz zaopatrzyć się w świeże, sezonowe warzywa.