
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
10 dekagramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz pomidora (możesz go również sparzyć i obrać ze skórki), a następnie pokrój w grube plastry.

Krok 2
Dokładnie umyj ogórka, nie obieraj i pokrój w plastry. Ser natomiast pokrój w dość cienkie krążki.

Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw na kilka minut.

Krok 4
Przekładaj kawałki pomidora serem i ogórkiem, każdą warstwę skrapiając sosem. Następnie udekoruj całość listkami bazylii lub rukoli i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu, wykorzystaj je do przygotowania Zapiekanej mozzarelli
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidory z serem mozzarella
Caprese to najpopularniejsza sałatka wywodząca się z południowych Włoch, a dokładniej mówiąc – z regionu Kampania. Jej składniki to pokrojone w plastry słodkie, dojrzałe pomidory oraz ser mozzarella przełożone naprzemiennie, polane sosem z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz posypane grubo zmielonym pieprzem i udekorowane liśćmi bazylii. Możesz poukładać je na pozostałych składnikach w całości lub rozetrzeć z moździerzu wraz z oliwą. Sałatka caprese ma swoją kolorystyką przypominać biało-czerwono-zieloną flagę Włoch. Przed podaniem, warto na godzinę wstawić sałatkę do lodówki – dzięki temu składniki nasycą się smakiem sosu. Zamiast serwować tradycyjne caprese, możesz podać jej spolszczoną wersję, czyli przekładaniec pomidorowo – twarogowy z dodatkiem świeżego szczypiorku. Sałatka ta najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy to możesz zaopatrzyć się w świeże, sezonowe warzywa.