Pomidory z serem mozzarella
czyli przekładaniec pomidorowo-serowy
łatwe
42 osoby zapisały
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
10 dekagramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz pomidora (możesz go również sparzyć i obrać ze skórki), a następnie pokrój w grube plastry.
Krok 2
Dokładnie umyj ogórka, nie obieraj i pokrój w plastry. Ser natomiast pokrój w dość cienkie krążki.
Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw na kilka minut.
Krok 4
Przekładaj kawałki pomidora serem i ogórkiem, każdą warstwę skrapiając sosem. Następnie udekoruj całość listkami bazylii lub rukoli i podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidory z serem mozzarella
Caprese to najpopularniejsza sałatka wywodząca się z południowych Włoch, a dokładniej mówiąc – z regionu Kampania. Jej składniki to pokrojone w plastry słodkie, dojrzałe pomidory oraz ser mozzarella przełożone naprzemiennie, polane sosem z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz posypane grubo zmielonym pieprzem i udekorowane liśćmi bazylii. Możesz poukładać je na pozostałych składnikach w całości lub rozetrzeć z moździerzu wraz z oliwą. Sałatka caprese ma swoją kolorystyką przypominać biało-czerwono-zieloną flagę Włoch. Przed podaniem, warto na godzinę wstawić sałatkę do lodówki – dzięki temu składniki nasycą się smakiem sosu. Zamiast serwować tradycyjne caprese, możesz podać jej spolszczoną wersję, czyli przekładaniec pomidorowo – twarogowy z dodatkiem świeżego szczypiorku. Sałatka ta najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy to możesz zaopatrzyć się w świeże, sezonowe warzywa.