
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
10 dekagramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i osusz pomidora (możesz go również sparzyć i obrać ze skórki), a następnie pokrój w grube plastry.

Krok 2
Dokładnie umyj ogórka, nie obieraj i pokrój w plastry. Ser natomiast pokrój w dość cienkie krążki.

Krok 3
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu i odstaw na kilka minut.

Krok 4
Przekładaj kawałki pomidora serem i ogórkiem, każdą warstwę skrapiając sosem. Następnie udekoruj całość listkami bazylii lub rukoli i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu, wykorzystaj je do przygotowania Zapiekanej mozzarelli
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidory z serem mozzarella
Caprese to najpopularniejsza sałatka wywodząca się z południowych Włoch, a dokładniej – z regionu Kampania. Jej składniki to pokrojone w plastry słodkie, dojrzałe pomidory oraz ser mozzarella. Przełóż je naprzemiennie, polej sosem z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, posyp grubo zmielonym pieprzem i udekoruj liśćmi bazylii. Gotowe!
Dla kogo?
Pomidory z serem sprawdzą się w menu wszystkich osób lubiących dania o subtelnym smaku. Połączenie mozzarelli i warzyw jest strzałem w dziesiątkę, co potwierdza liczba miłośników tradycyjnego caprese. Dołącz do grupy fanów, przyrządzając pomidory z serem mozzarella.
Na jaką okazję?
Pomidory z mozzarellą sprawdzą się jako przystawka na większym przyjęciu. Wszyscy goście będą zadowoleni! Możesz również zaserwować je w domu i zjeść na podwieczorek lub kolację. Ty decydujesz, kiedy przyrządzisz znakomite pomidory z mozzarellą i bazylią według naszego przepisu.
Czy wiesz, że?
Możesz poukładać bazylię na pozostałych składnikach w całości lub rozetrzeć ją w moździerzu wraz z oliwą. Sałatka caprese ma swoją kolorystyką przypominać biało-czerwono-zieloną flagę Włoch. Przed podaniem, warto na godzinę wstawić sałatkę do lodówki – dzięki temu składniki nasycą się smakiem sosu.
Dla urozmaicenia:
Zamiast serwować tradycyjne caprese, możesz podać jej spolszczoną wersję, czyli przekładaniec pomidorowo-twarogowy z dodatkiem świeżego szczypiorku. Pomidor z serem najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy można zaopatrzyć się w świeże, sezonowe warzywa.