Kiszone pomidory to jeden z najpopularniejszych sposobów przetrzymywania tych warzyw na Ukrainie. Polacy zazwyczaj wybierają do tego procesu inne składniki, np. ogórki i kapustę. To wielki błąd! Kiszone pomidory są świetną bazą do wielu dań, dlatego postanowiliśmy przybliżyć Wam nieco proces ich przygotowania. Czy kiszenie pomidorów jest trudne? Do jakich potraw pasują najlepiej? Sprawdźcie sami!
Kiszenie pomidorów – metoda konserwacji warzyw
Kiszenie warzyw to zdecydowanie jedna z najtańszych form, która pozwala zachować właściwości i przydatność produktów. Kiedyś była to metoda, która pozwalała osobom biedniejszym zachować żywność na dłuższy czas. Kiszenie warzyw zostało prawdopodobnie zapoczątkowane w Azji już kilka tysięcy lat temu! Obecnie jest to proces znany na całym świecie. Polacy najchętniej sięgają po ogórki i kapustę, jednak często zapominają o innych produktach, które doskonale smakują kiszone. Możemy zaczerpnąć inspirację od naszych ukraińskich sąsiadów, którzy uwielbiają kiszone pomidory. Oprócz wyjątkowego smaku mogą one służyć również za ozdobę bardziej wykwintnych dań.
Jakie pomidory wybrać?
Do procesu kiszenia najlepiej sprawdzą się warzywa o owalnym kształcie. Obecnie na rynku można znaleźć odmianę pomidorów o nazwie Lima – ten gatunek nie ma tendencji do pękania, co jest bardzo istotne w procesie kiszenia. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie mniejszych odmian pomidorków, np. cherry lub koktajlowych. Ich smak i zapach są zdecydowanie najbardziej intensywne. Kiszenie pomidorów koktajlowych, mimo znacznie mniejszej wielkości tych warzyw, będzie przebiegać w ten sam sposób, jak w przypadku większych odmian.
Pomidory kiszone - jak zrobić?
Proces kiszenia pomidorów jest taki sam jak w przypadku innych warzyw, np. ogórków. Składniki, których potrzebujecie, to:
• pomidory – wybrany rodzaj, najlepiej sprawdzą się warzywa w owalnym kształcie
• dodatki – czosnek, chili, sól (niecałe dwie łyżeczki na litr objętości naczynia), koperek
• woda – ilość zależna od wielkości naczynia, musi przykryć w całości pomidory!
Jak kisić pomidory? Najpierw należy przygotować słoiki, do których będą wkładane warzywa. Należy dokładnie je umyć, a następnie włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Słoik trzeba wypełnić przyprawami i dodatkami, a na końcu pomidorami. Zagotować wodę i dodać do niej sól. Zalewę dodać do pomidorków i szybko zakręcić słoik. Po około tygodniu wyrób będzie gotowy do spożycia!
Pomidory kiszone na zimę – gdzie przechowywać zapasy?
Najlepiej kiszone pomidory zostawić na chłodniejsze dni, ponieważ wtedy nie ma dostępu do świeżych warzyw. Gdzie przechowywać zapasy? Kiszone warzywa można spożywać od 4 do 10 miesięcy po przygotowaniu. Chłodniejsze miejsca pozytywnie wpływają na termin przydatności, polecamy więc przechowywać wyroby w spiżarni.
Do czego dodać kiszone pomidory?
W chłodniejsze dni najlepiej smakują rozgrzewające potrawy, dlatego polecamy Wam dodanie kiszonych pomidorów do zupy krem. Nie jesteście fanami mięsa i chcielibyście spróbować alternatywnej wersji bigosu? Możecie wykorzystać kiszone pomidory i stworzyć z nich wegetariański bigos, który zachwyci wszystkich aromatem warzyw.
Sos pomidorowy z dodatkiem kiszonych warzyw to kolejny strzał w dziesiątkę. Spróbujcie przygotowanych pomidorów z gulaszem węgierskim. Jesteśmy pewni, że nie oprzecie się tym potrawom. Smacznego!
Komentarze (0)