Risotto z prawdziwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z prawdziwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

100 mililitrów

100 gramów

50 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść bulionetkę Knorr w 1 litrze wrzącej wody i utrzymuj powstały bulion w cieple.

Krok 2

Pokrój szalotkę w drobną kostkę, grzyby umyj i pokrój w plastry.

Krok 3

Podsmaż na gorącej patelni na oliwie szalotkę, grzyby oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż jeszcze chwilę, po czym dorzuć listek laurowy i świeże zioła, zwinięte w pęczek białą nitką.

Krok 4

Zalej całość białym winem i gotuj do momentu, kiedy ono całkowicie odparuje.

Krok 5

Następnie wlej część gorącego bulionu i masło. Gotuj całość powoli, od czasu do czasu delikatnie mieszając i dolewaj stopniowo resztę bulionu.

Krok 6

Dodaj do gotowego risotto śmietanę i tarty parmezan. Wymieszaj i odstaw na chwilkę (risotto powinno mieć lekko płynną, ale kremową konsystencję).

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Chyba nie ma osoby która nie lubi risotto z prawdziwkami. Poezja smaku jesiennego. Starty parmezan dodaje kwintesencji smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z prawdziwkamiRisotto z prawdziwkami

Risotto z prawdziwkami łączy w sobie delikatny smak ryżu na bulionie i winie połączony z aromatycznymi przyprawami i grzybami. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekt zadowoli przede wszystkim miłośników szybkich dań bez mięsa. Aby przygotować risotto z prawdziwkami, na początek zrób bulion, rozpuszczając bulionetkę w litrze wrzącej wody. Następnie pokrój szalotkę w drobną kostkę, a grzyby dokładnie umyj i podziel w równej wielkości plastry. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotkę, grzyby oraz czosnek. Po krótkim czasie dodaj do tego ryż oraz świeże zioła (tymianek, rozmaryn i szałwię). Teraz czas na składnik, który wzbogaci smak potrawy, czyli białe wino. Wlej je do garnka ze składnikami i gotuj do momentu odparowania alkoholu. Do wciąż gotującej się potrawy dodawaj stopniowo bulion, cały czas delikatnie mieszając. Dodaj również śmietanę i starty parmezan, które nadadzą daniu wyrazistości. Pamiętaj, że idealne risotto powinno mieć lekko płynną i kremową konsystencję. Przed zaserwowaniem udekoruj je listkami świeżych ziół.