Risotto z prawdziwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z prawdziwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

100 gramów

100 mililitrów

100 gramów

50 mililitrów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść bulionetkę Knorr w 1 litrze wrzącej wody i utrzymuj powstały bulion w cieple.

Krok 2

Pokrój szalotkę w drobną kostkę, grzyby umyj i pokrój w plastry.

Krok 3

Podsmaż na gorącej patelni na oliwie szalotkę, grzyby oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż jeszcze chwilę, po czym dorzuć listek laurowy i świeże zioła, zwinięte w pęczek białą nitką.

Krok 4

Zalej całość białym winem i gotuj do momentu, kiedy ono całkowicie odparuje.

Krok 5

Następnie wlej część gorącego bulionu i masło. Gotuj całość powoli, od czasu do czasu delikatnie mieszając i dolewaj stopniowo resztę bulionu.

Krok 6

Dodaj do gotowego risotto śmietanę i tarty parmezan. Wymieszaj i odstaw na chwilkę (risotto powinno mieć lekko płynną, ale kremową konsystencję).

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 25.09.2023

    Chyba nie ma osoby która nie lubi risotto z prawdziwkami. Poezja smaku jesiennego. Starty parmezan dodaje kwintesencji smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z prawdziwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z prawdziwkamiRisotto z prawdziwkami

Risotto z prawdziwkami łączy w sobie delikatny smak ryżu na bulionie i winie połączony z aromatycznymi przyprawami i grzybami. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekt zadowoli przede wszystkim miłośników szybkich dań bez mięsa. Aby przygotować risotto z prawdziwkami, na początek zrób bulion, rozpuszczając bulionetkę w litrze wrzącej wody. Następnie pokrój szalotkę w drobną kostkę, a grzyby dokładnie umyj i podziel w równej wielkości plastry. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotkę, grzyby oraz czosnek. Po krótkim czasie dodaj do tego ryż oraz świeże zioła (tymianek, rozmaryn i szałwię). Teraz czas na składnik, który wzbogaci smak potrawy, czyli białe wino. Wlej je do garnka ze składnikami i gotuj do momentu odparowania alkoholu. Do wciąż gotującej się potrawy dodawaj stopniowo bulion, cały czas delikatnie mieszając. Dodaj również śmietanę i starty parmezan, które nadadzą daniu wyrazistości. Pamiętaj, że idealne risotto powinno mieć lekko płynną i kremową konsystencję. Przed zaserwowaniem udekoruj je listkami świeżych ziół.