
Składniki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
100 mililitrów
100 gramów
50 mililitrów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść bulionetkę Knorr w 1 litrze wrzącej wody i utrzymuj powstały bulion w cieple.
Krok 2
Pokrój szalotkę w drobną kostkę, grzyby umyj i pokrój w plastry.
Krok 3
Podsmaż na gorącej patelni na oliwie szalotkę, grzyby oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż jeszcze chwilę, po czym dorzuć listek laurowy i świeże zioła, zwinięte w pęczek białą nitką.
Krok 4
Zalej całość białym winem i gotuj do momentu, kiedy ono całkowicie odparuje.
Krok 5
Następnie wlej część gorącego bulionu i masło. Gotuj całość powoli, od czasu do czasu delikatnie mieszając i dolewaj stopniowo resztę bulionu.
Krok 6
Dodaj do gotowego risotto śmietanę i tarty parmezan. Wymieszaj i odstaw na chwilkę (risotto powinno mieć lekko płynną, ale kremową konsystencję).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z prawdziwkami
Risotto z prawdziwkami łączy w sobie delikatny smak ryżu na bulionie i winie połączony z aromatycznymi przyprawami i grzybami. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekt zadowoli przede wszystkim miłośników szybkich dań bez mięsa. Aby przygotować risotto z prawdziwkami, na początek zrób bulion, rozpuszczając bulionetkę w litrze wrzącej wody. Następnie pokrój szalotkę w drobną kostkę, a grzyby dokładnie umyj i podziel w równej wielkości plastry. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż szalotkę, grzyby oraz czosnek. Po krótkim czasie dodaj do tego ryż oraz świeże zioła (tymianek, rozmaryn i szałwię). Teraz czas na składnik, który wzbogaci smak potrawy, czyli białe wino. Wlej je do garnka ze składnikami i gotuj do momentu odparowania alkoholu. Do wciąż gotującej się potrawy dodawaj stopniowo bulion, cały czas delikatnie mieszając. Dodaj również śmietanę i starty parmezan, które nadadzą daniu wyrazistości. Pamiętaj, że idealne risotto powinno mieć lekko płynną i kremową konsystencję. Przed zaserwowaniem udekoruj je listkami świeżych ziół.