Risotto z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z tuńczykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

250 gramów

1 szczypta

1 pęczek

250 gramów

350 gramów

250 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w plastry, ser zetrzyj na tarce.

Krok 2

Olej z tuńczyka wlej na patelnię, podsmaż na nim cebulę i pieczarki.

Krok 3

Dodaj ryż i całość smaż do lekkiego zarumienienia.

Krok 4

Dodaj rozdrobnionego tuńczyka, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki, dopraw.

Krok 5

Naczynie żaroodporne napełnij powstałą masą, dolej przegotowaną wodą na wysokość 3 cm nad masę.

Krok 6

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz do czasu, gdy woda odparuje.

Krok 7

Posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej