
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
250 gramów
1 szczypta
1 pęczek
250 gramów
350 gramów
250 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w plastry, ser zetrzyj na tarce.
Krok 2
Olej z tuńczyka wlej na patelnię, podsmaż na nim cebulę i pieczarki.
Krok 3
Dodaj ryż i całość smaż do lekkiego zarumienienia.
Krok 4
Dodaj rozdrobnionego tuńczyka, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki, dopraw.
Krok 5
Naczynie żaroodporne napełnij powstałą masą, dolej przegotowaną wodą na wysokość 3 cm nad masę.
Krok 6
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz do czasu, gdy woda odparuje.
Krok 7
Posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej