
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
250 gramów
1 szczypta
1 pęczek
250 gramów
350 gramów
250 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w plastry, ser zetrzyj na tarce.
Krok 2
Olej z tuńczyka wlej na patelnię, podsmaż na nim cebulę i pieczarki.
Krok 3
Dodaj ryż i całość smaż do lekkiego zarumienienia.
Krok 4
Dodaj rozdrobnionego tuńczyka, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki, dopraw.
Krok 5
Naczynie żaroodporne napełnij powstałą masą, dolej przegotowaną wodą na wysokość 3 cm nad masę.
Krok 6
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz do czasu, gdy woda odparuje.
Krok 7
Posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej