Risotto z tuńczykiem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 szczypta

350 gramów

1 szczypta

1 pęczek

250 gramów

300 gramów

250 gramów

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój w plastry, ser zetrzyj na tarce.

Krok 2

Olej z tuńczyka wlej na patelnię, podsmaż na nim cebulę i pieczarki.

Krok 3

Dodaj ryż i całość smaż do lekkiego zarumienienia.

Krok 4

Dodaj rozdrobnionego tuńczyka, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki, dopraw.

Krok 5

Naczynie żaroodporne napełnij powstałą masą, dolej przegotowaną wodą na wysokość 3 cm nad masę.

Krok 6

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz do czasu, gdy woda odparuje.

Krok 7

Posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej