
Składniki
1 sztuka
null
1 szklanka
75 gramów
null szczypt
1 litr
5 łyżek
500 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle, a następnie dodaj szpik i ryż.
Krok 2
Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj wino i gotuj, do czasu gdy ryż wchłonie płyn. Dodaj rosół Knorr i gotuj.
Krok 3
Gdy ryż stanie się miękki, dopraw szafranem, masłem i dosyp startym serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej